inwoner


inwoner 1.0

iemand die in een bepaalde plaats of een bepaald gebied woont; iemand die ergens woont

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een inwoner…

is een persoon

 • [Woongebied] woont in een bepaalde plaats of een bepaald gebied; woont bv. in een dorp, stad, gemeente, regio of land
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] woont ergens

  Algemene voorbeelden


  Voor de tweede maal in enkele dagen is een stuk van een vliegtuig neergekomen in een straat in New York. De politie in de wijk Queens zei dat een inwoner een bijna drie meter lang stuk van een vleugel had gevonden op straat, waar het een vier centimeter diepe groef had geslagen. Het onderdeel kwam van een TWA Boeing 727 die het verloren had vlak voor de landing op Orlando.

  De Standaard,

  Fransen eten jaarlijks per inwoner slechts zeven kg bananen; Duitsers werken vijftien kg naar binnen.

  De Standaard,

  Daar stond iemand z'n stoep te vegen, die me een inwoner leek. Het was een oude man die daar veegde. Ik zou er niet ver naast zitten als ik redeneerde dat hij het soort man was dat werkte onder het motto: als ieder z'n eigen stuk stoep veegt is de hele straat schoon. 'Meneer,' zei ik, 'bent u van hier?' 'Ik wel,' zei hij, 'maar jij?'

  De droogte, Herman Brusselmans,

  De inbraakcijfers in Brabant en Zeeland zijn afgelopen maanden explosief gestegen. In de omgeving van het Zeeuws-Vlaamse Hulst is de situatie dermate ernstig dat gemeente en politie de inwoners een waarschuwingsbrief hebben gestuurd.

  De Telegraaf,

  Bomen verdwijnen zonder dat burgers daarover zijn ingelicht. Naar aanleiding van vragen van inwoners stelt GroenLinks daarom een bomenwacht in. De bomenwacht gaat bijhouden waar gekapt wordt, wat de reden daarvan is, en of er herplant wordt.

  Dagblad van het Noorden,

  In Maaseik kunnen inwoners vanaf donderdag dag en nacht via een beveiligde elektronische communicatie gemeentelijke documenten opvragen, facturen van nutsmaatschappijen betalen en allerlei andere zaken toegezonden krijgen.

  Gazet van Antwerpen,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een 15-jarige inwoner
  • een 46-jarige inwoner
  • een 49-jarige inwoner
  • een 72-jarige inwoner

  In Belt-Schutsloot bestrapte de politie aan de Belterweg een 15-jarige inwoner van het dorp op het afstelen van vuurwerk.

  Meppeler Courant,

  Verder werd een 49-jarige inwoner van de Wijk aangehouden als verdachte van het opdracht geven voor een geweldadige afrekening bij een vrouw in Meppel. Ook werd nog tegen een 46-jarige inwoner van Hoogeveen proces-verbaal opgemaakt wegens vuurwapenbezit.

  Meppeler Courant,

  Een 72-jarige inwoner van Steenwijk is woensdag met verwondingen overgebracht naar het Diaconessenhuis in Meppel, nadat hij met zijn auto in botsing was gekomen met een landbouwtractor op de Rijksparallelweg in Staphorst.

  Meppeler Courant,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: uit

  • een inwoner uit Meppel
  • inwoners uit Amsterdam en Utrecht
  • inwoners uit België
  • inwoners uit Nederland en Luxemburg

  Een 24-jarige inwoner van Hoogeveen kon niet op tijd meer remmen voor twee auto's die op het hoogste punt van het viaduct stonden te wachten. Hij botste tegen de auto van een inwoner uit Meppel, die doorschoot tegen de auto van een inwoner van Velp. De auto van de Hoogeveener en die van de Velpenaar moesten worden weggesleept.

  Meppeler Courant,

  Inwoners uit Amsterdam en Utrecht lopen het grootste risico te worden geconfronteerd met autokraak.

  Meppeler Courant,

  Het Engels wordt door 28 procent van de Europeanen begrepen, Frans en Duits door respectievelijk 20 en 17 procent. Uit de onderzoeksresultaten wordt ook duidelijk dat de inwoners uit België, Nederland en Luxemburg het meest polyglot zijn.

  De Standaard,

  Voorzetsel: van

  • een inwoner van Genemuiden
  • een inwoner van Monte Carlo
  • een inwoner van Rouveen
  • inwoners van Alkmaar
  • inwoners van de Bijlmer
  • inwoners van de gemeente Bussum
  • inwoners van Drenthe
  • inwoners van Nederland
  • inwoners van Zuid-Frankrijk

  De politie heeft een inwoner van Genemuiden gehoord in verband met het incident dit weekend waarbij een inwoner van Rouveen op de oprit naar de A-28 uit een auto viel.

  Meppeler Courant,

  Eltingh kan bij winst, na Okker en Krajicek, de derde Nederlander worden die bij een grand-slamtoernooi de laatste vier haalt. De inwoner van Monte Carlo is blij met zijn komende tegenstander. "Tegen Krickstein heb ik waarschijnlijk meer kans om naar het net te komen. Stefan speelt net als ik serve en volley."

  NRC,

  Inwoners van Alkmaar die zieke of dode iepen hebben gezien (op particuliere of openbare terreinen), wordt verzocht dit zo snel mogelijk te melden aan het centrale klachtennummer van de gemeente Alkmaar.

  http://www.alkmaar.nl/gemeente/index.htm

  In 1997 was 27 procent van de inwoners van de Bijlmer nog 'wit' (Hollanders en migranten uit westerse landen), in 2015 zal dit zijn afgenomen tot negentien procent.

  Het Parool,

  In het souterrain van Godelinde bevindt zich de (enige) dagopvang voor inwoners van de gemeente Bussum.

  http://www.gooimeent.nl/framegm.htm

  Rond 25 januari zal bij zo'n 3.800 inwoners van Drenthe van 65 jaar en ouder een vragenlijst in de brievenbus vallen.

  Meppeler Courant,

  Twee jaar geleden is het CBS gestart met een project waarin een databestand wordt opgebouwd met sociaal-economische gegevens van alle inwoners van Nederland: het Sociaal Statistisch Bestand (SSB).

  http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/md99.txt

  Hoewel niet rooskleurig, is de situatie op de drankmarkt nog lang niet wanhopig, zo menen analisten. De inwoners van Zuid-Frankrijk hechten net zo zeer aan hun glas Pastis als de Britten aan hun Bells Extra Special.

  NRC,

  met substantief ervoor


  • het aantal inwoners
  • 6 miljard inwoners
  • 18 miljoen inwoners

  Het aantal inwoners van de hele provincie Drenthe is gestegen met 1388 personen. Vorig jaar steeg het inwonersaantal met 1285 personen. De huidige groei is voor 43 procent toe te schrijven aan de natuurlijke groei, geboorte en sterfte.

  Meppeler Courant,

  De niet-geregistreerde bewoners kosten Leuven een hoop geld. De stad int niet alleen minder personenbelastingen, maar derft ook inkomsten uit het gemeentefonds, omdat die worden berekend op basis van het aantal inwoners.

  De Standaard,

  De Verenigde Naties verwachten dat de wereld nog voor de eeuwwisseling 6 miljard inwoners zal tellen, en via 10 miljard in 2050 wordt een bevolkingsomvang van bijna 12 miljard nog een eeuw later vrijwel onvermijdelijk geacht, bovendien volkomen anders verdeeld over de werelddelen dan thans het geval is.

  NRC,

  In Sri Lanka is slechts een half procent van de 18 miljoen inwoners katholiek, de meerderheid (Sinhalezen) is overwegend boeddhistisch, terwijl de Tamil-minderheid het hindoeïstische geloof aanhangt.

  NRC,

  met telwoord ervoor


  • 700 inwoners
  • 10.000 inwoners
  • 35.000 inwoners

  De 700 inwoners van de dorpen Middelaar en Plasmolen onder Nijmegen is dringend aangeraden te vertrekken. De brandweer van Lopik heeft gisteren twee mannen gered die op de uiterwaarden van de Lek waren overvallen door het stijgende water.

  NRC,

  De functie van burgemeester en schepen moet een voltijdse job worden, met een volwaardig loon. Dat vindt minister van Binnenlandse Zaken, Johan Vande Lanotte (SP). Hij stelt voor dat burgemeesters in gemeentes vanaf 10.000 inwoners, en schepenen in gemeentes vanaf 35.000 inwoners hun mandaat als een echt beroep uitoefenen.

  De Standaard,

  • duizenden inwoners
  • honderden inwoners

  Duizenden inwoners van Plymouth, de hoofdstad van het Britse Caribische eiland Montserrat, hebben zaterdag hun huizen moeten verlaten uit vrees voor een vulkaanuitbarsting.

  De Standaard,

  Vele honderden inwoners van Zwartsluis en Belt-Schutsloot hebben woensdagmiddag afscheid genomen van het doktersechtpaar Kleingeld-van der Koogh uit Zwartsluis.

  Meppeler Courant,

  met onbepaald voornaamwoord


  • alle inwoners
  • veel inwoners

  Een belangrijk instrument om de participatie van de burgers te verhogen is het installeren van deelgemeenteraden. Deze zouden rechtstreeks verkozen worden onder de inwoners van de betrokken deelgemeente of stadswijk. Alle inwoners kunnen zich kandidaat stellen.

  http://www.n-va-mechelen.be/werk3.html

  Alle inwoners van België krijgen in maart-april een belastingaangifteformulier in hun bus.

  De Standaard,

  Het Donorregister is in 1998 in werking getreden. In dat jaar hebben alle inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder van het Donorregister een brief met registratieformulier ontvangen.

  http://www.donorvoorlichting.nl/

  De gemeenteraad besliste gisteren dat op de plaats van de gymzaal voorlopig een tuin wordt aangelegd. Veel inwoners willen een herdenkingsmonument.

  De Standaard,

  De Elzas is een land van tradities (veel inwoners spreken nog de oorspronkelijke taal) en blinkt in het bijzonder uit door de keuken. Zuurkool, paté de foie gras in korstdeeg (ganzeleverpastei) en kougelhopf, met een heerlijke Elzaswijn, vormen de grote gastronomische trots van de streek.

  http://www.francemaison.nl/results.php?depid=67

  Dit 381 meter hoge gebouw met 102 etages was de hoogste en bekendste wolkenkrabber ter wereld. Er wordt beweerd dat je op een heldere dag vanaf de 102e verdieping 130 km ver weg kunt kijken. Voor veel inwoners van New York, maar ook voor talloze anderen is dit nog steeds de mooiste wolkenkrabber die ooit is gebouwd.

  http://users.compaqnet.be/architectuur20/overzicht.htm,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen