CIOT 1.0
(media, communicatie en telecommunicatie; recht en misdaad; (vooral) in Nederland; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Het CIOT…
is een databank
- [Functie] dient om opsporing van verdachten te vergemakkelijken
- [Gebruiker] mag alleen worden gebruikt door daartoe gerechtigde medewerkers van politiekorpsen, inlichtingendiensten en veiligheidsdiensten
Algemene voorbeelden
Opsporings-, veiligheids- en inlichtingendiensten mogen informatie van telefoonbedrijven of internetproviders gebruiken om verdachten op te sporen. Daarvoor moet wel een rechtmatige grondslag zijn. Telecombedrijven zijn verplicht om gegevens van hun klanten beschikbaar te stellen. Het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) zorgt ervoor dat de informatie snel en veilig bij de juiste personen terecht komt.
Het CBP controleerde in 2010 hoe politiekorpsen gebruikmaakten van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT).
Opsporingsdiensten en telecommunicatieaanbieders die hun gegevens uitwisselen via het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) doen dit niet volgens de voorgeschreven regels, aldus het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Hierdoor ontstaat een risico op misbruik van de bestanden. Het CPB deed onderzoek bij het CIOT, het regionaal politiekorps Haaglanden en de Dienst Nationale Recherche (DNR) van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).
Uit een inventarisatie blijkt dat politie en justitie een keur aan middelen ter beschikking staat bij het tappen van mobiele telefoons. Om te beginnen kan het telefoonnummer worden opgevraagd bij het CIOT, een orgaan dat de nummers van alle telecomaanbieders beheert.
Opsporingsambtenaren vroegen vorig jaar 2,6 miljoen keer gegevens op bij het CIOT.
Slechts een fractie van de politieagenten heeft toegang tot de databank. Maar in de praktijk wordt niet goed bijgehouden wie geautoriseerd is om het CIOT te gebruiken.
Het Korps Landelijke Politiediensten bekent alleen 'vormverzuim' bij het grazen in de telecomdatabase CIOT. Maar alle bevragingen zijn wel rechtmatig, stelt de dienst.
Woordfamilie
Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2009 |