ESMA/esma


ESMA 1.0

(politiek en bestuur; business, economie en financiën; neologisme)

(Engels) European Securities and Markets Authority, organisatie die namens de EU toezicht houdt op de financiële markten in vooral de EU-lidstaten, met name op de effectenbeurzen, de kredietbeoordelaars en de institutionele beleggers
Sinds 1 januari 2011 operationeel als opvolger van het Comittee of European Securities Regulators (CESR).

Semagram (extra betekenisinformatie)


De ESMA…

is een organisatie

  • [Functie] fungeert als toezichthouder van financiële markten (o.a. de effectenbeurzen, kredietbeoordelaars en de institutionele beleggers) in vooral de EU-lidstaten

    Algemene voorbeelden


    De Nederlander Steven Maijoor wordt de baas van de ESMA, de toezichthouder van de financiële markten. Specifieker: van de effectenbeurzen, hedgefondsen en, bijzonder, kredietbeoordelaars. Dat het direct toezicht houdt op de rating agencies, daar staat ESMA zich het meeste op voor.

    de Volkskrant,

    De European Securities and Markets Authority (ESMA) is de micro prudentieel toezichthoudende autoriteit voor de effectensector in Europa en maakt onderdeel uit van het European System of Financial Supervisors. De ESMA is gevestigd in Parijs. AFM zit in de Board of Supervisors, het hoogste en besluitvormende orgaan van ESMA.

    http://www.dnb.nl/openboek/extern/id/nl/ki/40-163611.html,

    In voorkomende gevallen kan ESMA rechtstreeks een individuele financiële instelling aanpakken - voorbijgaand aan bijvoorbeeld de AFM. Bemiddelen en besluiten bij geschillen tussen nationale toezichthouders behoort ook tot de taken. Net als het adviseren van de Europese Commissie over verandering van regels.

    de Volkskrant,

    Per 1 januari 2011 is het Committee of European Securities Regulators (CESR) als gevolg van de hervorming van het toezicht op de financiële sector in Europa opgegaan in de European Securities and Markets Authority (ESMA). De bevoegdheden van ESMA zijn uitgebreider dan die van CESR. Dit meldt de AFM, die al vele jaren actief is binnen het CESR, het samenwerkingscomité van de effectentoezichthouders van alle EU-lidstaten, Noorwegen en IJsland.

    http://www.mavim.nl/Europese-toezichthouder-CESR-opgegaan-in-ESMA

    Het nieuwe Europese raamwerk voor het financiële toezicht, het European System of Financial Supervision, bestaat sinds begin dit jaar uit de European Systemic Risk Board (ESRB) en drie sectorale toezichthoudende autoriteiten: de European Banking Authority (EBA), de European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) en dus de de European Securities and Markets Authority (ESMA).

    http://www.fondsnieuws.nl/carriere/transfers/artikelen/8621-steven-maijoor-voorzitter-van-esma.html,

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2010
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal ESMA
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal 2010

    esma 2.0

    afbeelding

    Bron: Jon Parry op Unsplash
    ( Disclaimer )

    (eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

    espresso-martini; cocktail van espresso, koffielikeur en wodka, gemixt met ijsblokjes

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een esma…

    is een cocktail; is een drankje

        Algemene voorbeelden


        De espresso-martini, oftewel esma, is razend populair. "Het is die kick van drank en cafeïne, die maakt je net effe iets gekker." [...] Hoe hoger de havermelkdrinkersdichtheid, hoe vaker je de afkorting esma hoort in plaats van espresso-martini. Lees bijvoorbeeld @dehaarclipvanmarieclaire, de Instagram-account waarop Lot Mulder Amsterdamse studentes parodieert: "Juul de volgende keer zet je de flitsmeister aan hoor je ging veels te hard door die esma's I can't". (Vertaling: Juul, volgende keer rustig aan, hoor. Je was té dronken door die espresso-martini's. Ongelooflijk/ik kom niet meer bij.)

        https://www.nrc.nl/nieuws/2022/12/01/waarom-jong-nederland-massaal-voor-de-espresso-martini-valt-a4148943?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=nrcslimleven&utm_content=&utm_term=20221206,

        De lekkerste espresso martini, ook wel esma genoemd, maak je met maar een paar ingrediënten. Mijn favoriete cocktail! Hij staat niet voor niets als afsluiter in Wereldwijd Borreltijd. Deze all-time klassieke koffiecocktail is dit jaar terug van weggeweest. Een golden oldie. Maar nog steeds even lekker. Espresso martini is overigens, in tegenstelling tot echte martini's, niet gemaakt met gin of vermouth maar met wodka.

        https://www.susanaretz.nl/lekkerste-espresso-martini-recept/

        Restaurant bijHein in de binnenstad van Amersfoort serveert niet alleen goede wijn, maar ook heerlijke, klassieke cocktails. Proef zeker eens de Espresso Martini, ook wel 'Esma' genoemd of de Aperol Spritz als de temperatuur toch weer even stijgt.

        Algemeen Dagblad,

        De espresso martini is momenteel een van de meest gedronken cocktails in de horeca. De cocktail van espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop heeft met 'esma' zelfs een koosnaam te pakken. De Nederlandse doorbraak van het drankje, dat in de jaren 80 in Londen ontstond, liet even op zich wachten, maar inmiddels is dit vloeibare, boozy dessert populairder dan ooit.

        https://www.entreemagazine.nl/dranken/de-comeback-van-de-espresso-martini-esma-nu-populairder-dan-ooit,

        Is een esma (kort voor espresso martini) ook jouw favoriete drankje? Deze cocktail met een shot espresso houdt je goed wakker en is ook nog eens superlekker.

        https://indebuurt.nl/denbosch/eten-drinken/cheers-hier-drink-je-espresso-martinis-in-den-bosch~202989/,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Etymologie


        Aard herkomst inheems woord
        Vroegste datering 2022
        Bijzonderheden Het voluit geschreven espresso-martini bestaat al sinds 2015.