FBI-agent


FBI-agent 1.0

iemand die als agent in dienst is van de Federal Bureau of Investigation, de binnenlandse veiligheidsdienst van de Verenigde Staten; agent van de FBI
Vaak in de werkwoordelijke combinatie een FBI-agent zijn.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een FBI-agent…

is een agent; is een persoon

 • [Toepassingsgebied of bereik] is een agent van de Federal Bureau of Investigation (FBI), de binnenlandse veiligheidsdienst van de Verenigde Staten

  Hoofdsemagram: agent


  Algemene voorbeelden


  De bomaanslag op Oklahoma City is geheel verlopen volgens de Turner Diaries, een roman uit 1978 van de racistische schrijver William Pierce. Het is een bestseller onder extreemrechtse figuren en FBI-agenten.

  NRC,

  Een overijverige ambtenaar had in het dossier ontdekt dat Disney bijeenkomsten van communistische mantelorganisaties bijgewoond had, zonder te weten dat zulks min of meer in opdracht gebeurd was. Vanaf dat moment schiep Disney er genoegen in FBI-agenten in komische speelfilms als onhandige stoethaspels voor te stellen.

  NRC,

  De Verenigde Staten hebben inmiddels FBI-agenten naar Pakistan gestuurd om te assisteren bij het onderzoek naar de daders van de moord op de twee Amerikanen.

  NRC,

  Met deze hallucinante situatie begint Michael Bay's jongste film The Rock. Naast Hummel voert de regisseur twee andere voorname personages ten tonele. Stanley Goodspeed is een FBI-agent en specialist van chemische wapens. En John Patrick Mason is de enige man die ooit uit Alcatraz ontsnapte.

  De Standaard,

  Weldra zullen FBI-agenten zonder gerechtelijke toestemming internetgebruikers mogen bespioneren.

  http://user.online.be/debrug/diabasis/b34elfsep.htm,

  De FBI-agent zei dat de FBI alles in het werk stelt "om te voorkomen dat er een andere bom afgaat".

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • infiltreren
  • ondervragen
  • onderzoeken
  • opduiken
  • vinden

  Het onderzoek naar criminele activiteiten in de valutahandel heeft achttien maanden geduurd. FBI-agenten hebben daarbij in de branche geïnfiltreerd.

  http://www.planet.nl/planet/show/id=67782/contentid=420384/sc=0bfd5c,

  Van die huurvrachtauto met de naam Ryder werd later een weggeslingerde achteras met serienummer gevonden. Het verhuurbedrijf is in Junction City, in Kansas. FBI-agenten hebben de verhuurder al uitgebreid ondervraagd.

  NRC,

  FBI-agenten die de tweede hypothese onderzoeken, namen de boekhouding in beslag van een jachthaven op Long Island.

  De Standaard,

  De 23-jarige computerprogrammeur uit Utrecht was naar de stad gereisd voor een ontmoeting met een 14-jarig meisje dat hij in een chatroom op het internet had leren kennen. Maar in plaats van het meisje doken een paar FBI-agenten op.

  de Volkskrant,

  FBI-agenten vonden aluminiumpoeder en ontstekingsmechanismen. James Nichols en zijn broer Terry hebben hier met de hoofdverdachte van de bomaanslag op Oklahoma City, Timothy McVeigh, explosieven uitgeprobeerd.

  NRC,

  met adjectief ervoor


  • belangrijke FBI-agenten
  • een voormalig FBI-agent
  • een voormalige FBI-agent

  Belangrijke FBI-agenten die in het buitenland gestationeerd waren, hielden lange en succesvolle besprekingen met CIA-agenten – de eerste in de Amerikaanse ambassade in Rome, de tweede op de ambassade in Londen – om manieren te bedenken om samen te werken in de strijd tegen het terrorisme en andere internationale criminelen.

  Crisis four, Andy McNab,

  Eind april verschijnt bij de uitgeverij Pocket Books een boek van een voormalig FBI-agent over de speurtocht naar de Unabomber.

  De Standaard,

  Ze wordt verliefd op de FBI-expert voor gijzelneming en kidnapping Bennett, die haar gevoelens beantwoordt. Bennett is niet alleen gehuwd met een voormalige FBI-agent, maar is ook de vrouwelijke helft van dat echtpaar.

  De Standaard,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • FBI-agenten in opleiding

  Een groep FBI-agenten in opleiding wordt door hun arrogante docent (Val Kilmer) gezamenlijk op een eiland gedumpt voor hun eindoefening.

  http://www.movie.nl/artdet.cfm?tekstnr=92390=1,

  Voorzetsel: met

  • FBI-agent met speciale volmacht

  Michael Mavens, FBI-agent met speciale volmacht, droeg de gebruikelijke combinatie van antracietgrijs kostuum, overhemd met open kraag en veterdasje.

  Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & amp; Stephen Baxter,

  in voorzetselgroep


  • over een FBI-agent

  Striptekenaar Arthur Piroton, auteur van de reeks Jess Long, is maandag op 64-jarige leeftijd overleden. Piroton, een specialist van realistische strips, werkte sinds de jaren vijftig mee aan het blad "Robbedoes". De reeks Jess Long, over een FBI-agent, verschijnt sinds 1969. Het 21ste album komt de komende maanden uit bij Dupuis.

  De Standaard,

  • vragen van de FBI-agenten

  Volgens de Israëlische veiligheidsdienst Shin Beth is het zwaar verminkte lid van de Sjiitische terreurorganisatie Hezbollah bij bewustzijn. Hij zou schriftelijk kunnen antwoorden op de vragen van de FBI-agenten.

  De Standaard,

  met substantief ervoor


  • een groep FBI-agenten
  • een paar FBI-agenten
  • een team FBI-agenten

  Bij een inval stormden een groep FBI-agenten de 36e verdieping van het World Financial Center op Manhattan binnen en schreeuwde tegen de kantoormensen de handen omhoog te steken.

  http://www.planet.nl/planet/show/id=67782/contentid=420384/sc=0bfd5c,

  Toen B. in Chicago aankwam, stonden een paar FBI-agenten hem op te wachten, die hem arresteerden.

  De Limburger,

  Gisteren vertrok een tweede team FBI-agenten naar Israël voor de ondervraging van de Libanese bommenexpert Hussein Mikdad.

  De Standaard,

  met telwoord ervoor


  • twee FBI-agenten
  • zeven FBI-agenten
  • 900 FBI-agenten
  • honderden FBI-agenten
  • de tweede FBI-agent

  Peltier zit sinds 1977 in hechtenis vanwege moord op twee FBI-agenten.

  http://www.amnesty.nl/landeninfo.html

  Zeven FBI-agenten kwamen Aman in de boeien slaan, want dreigementen per post versturen is een federaal misdrijf in Amerika.

  NRC,

  Het FBI kreeg meer dan duizend tips over de bomaanslag van zaterdag in het Centennial Park. De 900 FBI-agenten hebben een robotfoto van een verdachte, maar die wordt voorlopig niet vrijgegeven.

  De Standaard,

  Uit het onderzoek naar de oorzaak van de crash van een TWA-Boeing 747 op 19 juli voor de kust van Long Island, blijkt dat zich in het voorste laadruim waarschijnlijk geen ontploffing heeft voorgedaan. Dat blijkt uit een gehavende bagagecontainer die geen sporen van een ontploffing vertoont. Ook de analyse van drie motoren bracht geen doorbraak. Toch blijft voor de honderden FBI-agenten een bomaanslag de voornaamste hypothese. Zij concentreren hun speurtocht nu op handbagage, rolwagentjes en andere voorwerpen aan boord van het toestel.,

  De Standaard,

  Pitts liep tegen de lamp toen hij informatie doorgaf aan vermeende Russische agenten, die in werkelijkheid FBI-informanten waren. Pitts is de tweede FBI-agent die ooit van spionage voor de 'vijand' wordt verdacht.

  De Standaard,

  met eigennaam


  De Amerikaanse politie vreest dat de voortvluchtige tweede verdachte van de bomaanslag in Oklahoma City opnieuw toeslaat. Dit zei FBI-agent John Hersley gisteren tijdens een rechtszitting waarop de rechter besloot dat de enige gearresteerde verdachte, Timothy McVeigh, in hechtenis blijft en niet op borgtocht vrijkomt.

  NRC,

  Op 28 oktober 1993 meldde de krant The New York Times dat het nu bewezen is dat FBI-agent John Anticev samen met collega's van dichtbij betrokken was bij de bomaanslag op het World Trade Center in datzelfde jaar.

  http://user.online.be/debrug/diabasis/b34elfsep.htm,

  Met een minimum aan informatie schetst Carine Hutsebaut een profiel van de Bergense seriemoordenaar. De psychotherapeute en auteur van Kinderen houden niet van krokodillen, maakte vorig jaar al een vrij accuraat profiel van Marc Dutroux, maanden voor zijn arrestatie. Met FBI-agent Peter Smerick vreest zij dat de serial-killer binnenkort weer op zoek gaat naar nieuwe trofeeën.

  De Standaard,

  Veel heeft die investering niet opgeleverd, want de operatie werd verraden door FBI-agent Robert Hanssen.

  NRC,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • juristen, FBI-agenten en financiële experts

  Het senaatsrapport, 770 pagina's dik en gebaseerd op 250 getuigenissen, gaat nu naar openbaar aanklager Starr, die de voorbije 22 maanden met een team van bijna veertig juristen, FBI-agenten en financiële experts zijn neus diep in Clintons zaken heeft gestoken.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als deel van een afleiding