FIDE


FIDE 1.0

afbeelding

Bron: Cesarito1082
( CC BY-SA 3.0 )

(sport en recreatie)

(Frans) Fédération Internationale des Échecs, de internationale schaakbond; Wereldschaakfederatie; Wereldschaakbond

Semagram (extra betekenisinformatie)


De FIDE…

is een sportbond; is een organisatie

  • [Functie] behartigt de belangen van de schaaksport in de ruimste zin
  • [Plaats] is opgericht in Parijs en heeft haar hoofdkantoor in de Griekse plaats Athene
  • [Tijd] is opgericht in 1924
  • [Activiteit of handeling] organiseert toernooien en tweekampen om het wereldkampioenschap schaken, stelt de spelregels vast, kent schaaktitels toe en stelt periodiek een ratinglijst op (de FIDE-rating)

Algemene voorbeelden


Het internationale Elo-systeem is ontworpen door de in de VS woonachtige Hongaarse fysicus prof. Arpad E. Elo. Het geeft een getalsmatige indicatie voor de speelsterkte van schakers, op grond van hun recente verleden. Het wordt sinds 1968 door de FIDE toegepast.

http://www.bio.vu.nl/vakgroepen/microb/reijnders/elo.html

Kasparov vormde in februari 1993 met de Brit Short een alternatieve schaakbond, de PCA. Het duo organiseerde een eigen wereldkampioenschap, waarop de FIDE, de officiële wereldschaakfederatie, beide rebellerende grootmeesters van de FIDE-lijst afvoerde.

Meppeler Courant,

De FIDE publiceert elk half jaar (op 1 januari en op 1 juli) een nieuwe internationale ratinglijst, waarop uitsluitend de spelers met een rating boven de 2.200 staan vermeld.

http://www.bio.vu.nl/vakgroepen/microb/reijnders/elo.html

Ondanks deze uithalen naar zijn vaste doelwit Kasparov voelt Karpov er weinig voor om te praten over de controverses tussen de FIDE en de afgescheiden spelersbond PCA. Net zo min als hij een match tegen Kasparov als een mogelijke oplossing ziet in deze controverse. "Dat zie ik niet zo, omdat Kasparov erop uit is de FIDE te vernietigen en van de PCA de enige organisatie te maken. Ik ben geen blinde aanhanger van de FIDE, maar we hebben zo'n internationale organisatie nodig."

NRC,

Toch gingen er in Moskou ook stemmen op die zeiden dat ieder alternatief tot complete chaos had geleid, omdat Kasparov zich dan weer van de FIDE zou hebben afgewend. Timman voelt weinig voor deze zienswijze. "De sfeer binnen de FIDE is na twaalf jaar Campomanes al zo, dat het heel moeilijk is om een opvolger te vinden van enig kaliber. Omdat Campomanes steeds doelbewust mensen om zich heen heeft verzameld die juist kaliber missen."

NRC,

Schaker Gata Kamsky heeft zich geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap van de FIDE.

NRC,

Gari Kasparov voert de wereldranglijst van de internationale schaakfederatie (FIDE) per 1 januari aan. De wereldkampioen van de professionele schaak associatie (PCA) heeft 2805 ELO-punten. Hij wordt gevolgd door Anatoli Karpov, de wereldkampioen van de FIDE, met 2765 punten.

NRC,

In de eerste ronde van het mammoettoernooi van de FIDE kwamen 72 schakers uit. De 36 winnaars krijgen in de tweede ronde gezelschap van 28 geplaatste spelers, de belangrijkste grootmeesters met uitzondering van Kramnik, Kasparov en Karpov.

De Telegraaf,

Tijdens de jongste schaakolympiade in Moskou tekenden Kasparov en de FIDE de vrede. Kasparov had bovendien een even fors als omstreden aandeel in de herverkiezing van Florencio Campomanes als voorzitter van de FIDE. Met de Filipijn kwam hij overeen dat er in 1995 twee wereldkampioenschappen gehouden worden. Kasparov verdedigt zijn eigen PCA-titel, Karpov zijn FIDE-titel.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • de internationale federatie FIDE
  • de internationale schaakfederatie FIDE
  • de wereldbond FIDE
  • de Wereldschaakbond FIDE

Anatoli Karpov heeft tijdens het internationale schaaktoernooi van Groningen voor het eerst alleen de leiding in handen. De Russische wereldkampioen van de internationale federatie FIDE verzamelde in de drie ronden van het kerstweekeinde twee punten.

Meppeler Courant,

Bij de Wereldschaakbond Fide werd eind vorig jaar Kirsan Iljoemjinov voorzitter in opvolging van de Filipijn Florencio Campomanes.

De Standaard,

Grootmeester Raymond Keene (1948) is de meest succesrijke organisator die de Engelse schaakwereld ooit heeft gekend. Hij haalde de match tussen Kasparov en Short, die morgen begint, naar Londen en hij stond aan de wieg van de PCA, de rebellenbond waarmee Kasparov en Short de wereldschaakbond FIDE willen beconcurreren.

NRC,

De tweede helft van de tweekamp om het wereldkampioenschap schaken van de internationale schaakfederatie FIDE tussen Jan Timman en Anatoli Karpov zal in Jakarta worden gehouden.

NRC,

De Nederlandse en, Duitse schaakbonden hebben besloten gezamenlijk bij de wereldbond FIDE te protesteren tegen het voornemen het speeltempo drastisch in te korten. Als de FIDE op een vergadering van 22 maart in Cannes de bonden niet tegemoet komt, wil men het Hof van Arbitrage voor de Sport in Lausanne inschakelen.

Sp!ts,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen