Wereldschaakfederatie


Wereldschaakfederatie 1.0

(sport en recreatie)

de internationale schaakbond, te weten de FIDE (Fédération Internationale des Échecs); Wereldschaakbond

Semagram (extra betekenisinformatie)


De Wereldschaakfederatie…

is een internationale sportbond; is een sportbond; is een organisatie

      Hoofdsemagram: FIDE


      Algemene voorbeelden


      Haije Kramer werd in 1917 in Leeuwarden geboren en was op 16-jarige leeftijd schaakkampioen van Friesland. Hij speelde overal in Europa in het Nederlandse team. In 1954 werd hij door de Wereldschaakfederatie benoemd tot internationaal meester voor het leven.

      http://schoolschaaksite.nl/page.php?al=wij-schaken-de-eerste-nederlandse-encyclopedie-over-het-schaakspel-en-de-schakers

      De Wereldschaakfederatie (FIDE) nam de organisatie van de wereldtitelstrijd over na de dood van Alexandre Alechine in 1946. Maar ook voor de Tweede Wereldoorlog werd er geschaakt om de wereldtitel, waarbij de methode werd gebruikt die nu in het boksen nog gangbaar is: de regerend kampioen kan zijn titel kwijtraken in een partij met een uitdager. Wint hij, dan behoudt hij de titel tot het volgende titelgevecht.

      http://www.sportgeschiedenis.nl/2008/10/14/wie-was-de-eerste-wereldkampioen-schaken.aspx,

      'Waarom iemand president van de Wereldschaakfederatie zou willen zijn, is moeilijk te begrijpen. De FIDE is een door schandalen en corruptie geplaagde organisatie, die zich zonder commerciële sponsors moet zien te redden. Bovendien ligt de bond voortdurend overhoop met de topspelers, die zich zelden neerleggen bij bestuursbesluiten.'

      http://schaaksite.nl/page.php?al=schaakrubrieken-18-september-2010,

      Karpov reist de hele wereld af in het kader van zijn campagne om voorzitter te worden van Fide, de Wereldschaakfederatie.

      http://www.antilliaansdagblad.com/lokaal-80/1657-beleefdheidsbezoek-karpov-bij-premier,

      Titelverdediger bij de mannen is de Rus Alexander Khalifman. Khalifmans landgenoot Gari Kasparov behoort wederom niet tot de deelnemers. Hij wil al sinds 1993 niets meer met de wereldschaakfederatie te maken hebben en richtte een eigen profbond op.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2698/Sport/archief/article/detail/562429/2000/05/16/FIDE-ontbiedt-WK-schakers-naar-New-Delhi-en-Teheran.dhtml,

      Combinatiemogelijkheden


      met eigennaam


      • de Wereldschaakfederatie FIDE

      Aan het toernooi, dat precies over een jaar in de Kalmukse hoofdstad Elista begint en drie weken duurt, doen honderd grootmeesters mee. Kirsan Iljoemjinov, voorzitter van de wereldschaakfederatie Fide, maakte dat zondag bekend in de wandelgangen van het internationale toernooi in Las Palmas.

      De Standaard,

      Het WK schaken van de wereldschaakfederatie FIDE is in Moskou begonnen met een grote verrassing. Titelhouder Visvanathan Anand verloor in de eerste ronde met de witte stukken van de Fransman Olivier Touzane.

      http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20011128/teksten/spo.stukken.zwarte.anand.html,

      De wereldtitelstrijd schaken wordt van 18 juni tot en met 13 juli gehouden in Tripoli, de hoofdstad van Libië. Voorzitter Iljoemzjinov van de wereldschaakfederatie FIDE bereikte daarover een akkoord met de Libische leider Khadaffi.

      http://www.blauwefeniks.nl/forum/messages/209/4884.html,