Geneesmiddelenvergoedingssysteem


Geneesmiddelenvergoedingssysteem 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in Nederland)

systeem waarbij een officiële, door de overheid vastgestelde lijst van geneesmiddelen wordt verdeeld in groepen en de prijs van één geneesmiddel als referentie geldt om de limietvergoeding per groep te bepalen; GVS
Naast het gebruik als eigennaam incidenteel ook als soortnaam voor een vergoedingssysteem voor geneesmiddelen in het algemeen en dan met een kleine letter gespeld en met meervoud.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Geneesmiddelenvergoedingssysteem…

is een systeem

  • [Functie] dient om te bepalen welke groepen van geneesmiddelen tot een bepaalde limiet vergoed worden
  • [Tijd] is sinds 1991 van kracht
  • [Betrokkene] werd ingevoerd naar een plan van PvdA-staatssecretaris Simons
  • [Legitimiteit] is een officieel, door de overheid gehanteerd systeem

Algemene voorbeelden


Het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) is in Nederland ingevoerd in 1991. Het is een systeem waarbij therapeutisch vergelijkbare geneesmiddelen samen worden geclusterd in eenzelfde rubriek. Voor een dergelijke geclusterde groep geldt een limietvergoeding. Boven de limiet moet de verzekerde bijbetalen als de fabrikant zijn prijs niet wil verlagen. Het is in 2006 doorgeschoven vanuit de Ziekenfondswet in de Zorgverzekeringswet.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geneesmiddelenvergoedingssysteem,

Kort na zijn aantreden in 1989 kwam PvdA-staatssecretaris Simons met een plan waarbij de regie voor de beheersing van medicijnkosten weer in handen van de overheid zou komen: het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), een variant op het plan van Dees.

NRC,

In eerste instantie was besloten het medicijn ddC (zalcitabine), dat gisteren door de Zwitserse fabrikant Roche op de Nederlandse markt werd geïntroduceerd onder de merknaam Hivid, door de patiënt zelf te laten betalen. De kuur zou de patiënt, afhankelijk van de dosering, minimaal vijfhonderd gulden per maand kosten. Het ministerie besloot vergoeding te blokkeren op grond van een recente regel in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat gaat uit van 'clusters' van onderling vervangbare geneesmiddelen, waarbinnen de prijs van één middel steeds als referentie wordt genomen.

NRC,

Alle insulinepreparaten, in welke makkelijke toedieningsvorm dan ook worden op dit moment nog geheel vergoed door de AWBZ. Ze staan op de zogeheten bijlage zes van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), de lijst met unieke of nog niet "geclusterde" geneesmiddelen.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • een cluster van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem

De Staat der Nederlanden moet het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Wyeth Laboratoria bv een schadevergoeding betalen. De Haagse rechtbank heeft hem daartoe veroordeeld omdat de middelen Prempak-C en Premarin Plus, die worden verstrekt bij menopausale klachten, onjuist in een zogeheten "cluster" van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) zijn ingedeeld.

NRC,