HPV 1.0
(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg)
Semagram (extra betekenisinformatie)
HPV…
is een virus
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken en, zelden, bij mannen peniskanker; kan ook (genitale) wratten en infecties van de slijmvliezen veroorzaken; is seksueel overdraagbaar
Algemene voorbeelden
Uitstrijkjes van vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden niet meer onderzocht op veranderde cellen die mogelijke voorlopers zijn van kanker, maar op de aanwezigheid van het Humane Papilloma Virus (HPV). HPV is bijna altijd de oorzaak van baarmoederhalskanker.
Bij de 4 procent van de vrouwen die wel een gevaarlijke vorm van HPV bij zich dragen, maar geen cytologische afwijkingen vertonen, ontstaat maar bij 10 procent na vier jaar een ernstig voorstadium van baarmoederhalskanker. Deze kleine minderheid is de risicopopulatie.
Het humaan papillomavirus (HPV) is een virus uit de familie Papovavirussen. De humane papillomavirussen veroorzaken verschillende soorten wratten en tumoren. Er zijn meer dan 100 HPV-types, onderverdeeld in 3 hoofdgroepen.
Er zijn meer dan honderd verschillende soorten HPV. De meeste geven geen klachten. Sommige kunnen wratten, andere kunnen na jaren kanker veroorzaken.
HPV is een seksueel overdraagbaar virus, dat bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt en bij mannen heel soms peniskanker. Geen seks, geen HPV.
Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus (HPV). Het virus wordt meestal overgebracht door seksueel contact, maar dit kan ook gebeuren via gemeenschappelijk gebruik van washandjes of handdoeken.
Combinatiemogelijkheden
in voorzetselgroep
- besmetting met HPV
- een infectie met HPV
- geïnfecteerd worden met HPV
- onderzoek naar HPV
- testen op HPV
- draagster van HPV
Bij een chronische infectie met HPV duurt het ruim tien jaar voordat zich baarmoederhalskanker ontwikkelt. Omdat zo veel jonge vrouwen een (tijdelijke) HPV-infectie hebben, is de Gezondheidsraad niet voor uitbreiding van de screening vanaf 25 jaar.
Vrouwen die een relatie hebben waarbij geen van beiden ooit seksuele contacten met anderen heeft gehad, vragen zich soms af of hun partner niet toch andere seksuele contacten heeft gehad. Dergelijke gevoelens zijn begrijpelijk, maar omdat HPV-infecties zoveel voorkomen, twijfelen sommige artsen eraan of het virus alleen door gemeenschap wordt overgedragen. Bovendien is niet bij alle afwijkende uitstrijkjes sprake van besmetting met HPV.
Geschat wordt dat 80-90% van alle vrouwen geïnfecteerd wordt met HPV.
Waarom sommige vrouwen die het virus bij zich dragen, een afwijkend uitstrijkje krijgen, en andere vrouwen niet, is niet bekend [...]. Om meer te weten te komen over het verband met afwijkende uitstrijkjes wordt in sommige ziekenhuizen onderzoek naar HPV gedaan.
Testen op HPV is betrouwbaarder dan het onder de microscoop analyseren van afwijkingen in cellen en spoort baarmoederhalskanker vroeger en bij meer vrouwen op.
Alleen als een vrouw draagster is van HPV wordt ze elke vijf jaar getest.
Woordfamilie
Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen
HPV 2.0
(gezondheid, geneeskunde en zorg; religie, mystiek en mythologie; (vooral) in Nederland)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Het HPV…
is een organisatie
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is antroposofisch
- [Betrokkene] is bestemd voor antroposofische zorgaanbieders
- [Toepassingsgebied of bereik] houdt zich bezig met de gezondheidszorg
Algemene voorbeelden
In 1984 ontstond de vereniging Federatie Antroposofische Gezondheidszorg (FAG) als bundeling van alle reeds bestaande koepels, verenigingen en instituten binnen de antroposofische zorg. Begin 2007 gingen de FAG en het Heilpedagogisch Verbond (HPV) op in de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ).
Zelf heb ik een initiatief genomen om tot een soort besturenoverleg te komen. Om samen met de FAG en het HPV (Federatie Antroposofische Gezondheidszorg en Heilpedagogisch Verbond, NB), de bd-vereniging en de Bond voor Vrije Scholen te praten over vragen als: wat zijn onze kansen, onze zorgen, onze inhoudelijke vragen.
Tot de FAG behoren de meeste antroposofische patiëntenverenigingen (verenigd in het Patiënten Platform Antroposofische Gezondheidszorg), alle therapeutica, de verenigingen van antroposofische beroepsbeoefenaars, antroposofische poliklinische en klinische centra, de vereniging van heilpedagogische en sociaaltherapeutische instellingen (HPV), het voeding-voorlichtingsinstituut Dúnamis, de producenten van geneesmiddelen (Weleda en Wala).
De titel van deze notitie "Investeren in de toekomst" benadrukt de koers die het Heilpedagogisch Verbond (HPV) wil varen in de zorg aan kinderen en jeugdigen met een ontwikkelingsstoornis. Met de uitvoering van het onderhavige project wil het HPV komen tot een identificeerbare verbetering in de heilpedagogische zorg.