I-tijd


I-tijd 1.0

wijze van tijdrekening die de dag indeelt in 1000 eenheden van 86,4 seconden, te beginnen om middernacht Zwitserse standaardtijd, en die wereldwijd een synchrone tijdsaanduiding beoogt te bieden op internet zonder onderscheid van tijdzones of tijdregelingen zoals zomertijd en wintertijd

Semagram


I-tijd…

is een tijd

   Algemene voorbeelden


   Swatch wil graag de Internet-tijd of I-tijd ingevoerd zien. De nieuwe tijdrekening, ontwikkeld door het Zwitserse uurwerkbedrijf, moet afspraken op het wereldwijde web vergemakkelijken.

   Gazet van Antwerpen,

   I-tijd wordt voorgesteld met een @-teken, gevolgd door 3 nummers. Die nummers zijn de beats. Een dag is simpelweg onderverdeeld in 1000 van die beats. Het begin van de dag werd verplaatst van Greenwich naar Biel in Zwitserland, waar het hoofdkwartier van Swatch zich bevindt. Een aantal bedrijven heeft alvast laten merken gecharmeerd te zijn door het initiatief. Zo heeft Ericsson al een GSM ontwikkeld waarmee Internet-tijd af te lezen is. Maar ook Apple, CNN.com en Sega gebruiken de nieuwe tijdrekening al. Het valt af te wachten of ook andere bedrijven interesse tonen en, nog belangrijker, of de gewone surfer er een boodschap aan heeft.

   Gazet van Antwerpen,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2000
   Periode opkomst 1998
   Periode verdwijnen Na 2000 niet meer aangetroffen
   Bedenker het Zwitserse uurwerkbedrijf Swatch