Ied-al-Fitr


Ied-al-Fitr 1.0

(religie, mystiek en mythologie; neologisme)

islamitisch feest waarop het einde van de vastenperiode ramadan wordt gevierd
De benaming Eid-al-Fitr of Ied-al-Fitr wordt als preciezer en inclusiever gezien dan het woord Suikerfeest.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ied-al-Fitr…

is een feest

      Algemene voorbeelden


      Na een maand vasten was het gisteren voor moslims Suikerfeest of Ied-al-Fitr. In Ledeberg nodigden Gentse moslima's niet-moslims uit om samen met hen te vieren. "We willen mensen dichter bij elkaar brengen. Dat is nodig na de verkiezingen."

      Het Nieuwsblad,

      De caissière, met een aanstekelijk buitenlands accent, is niet van haar stuk te brengen. 'Te vroeg? Het is bijna half oktober. Over twee maanden zitten we al dik in de kerstkransjes. En daarna, begin januari, beginnen we direct met de paaseitjes. We zijn het hele jaar door bezig.' Begrijpelijk, goed ondernemerschap. Alles integreren. Niche vraagt zich intussen al af hoe lang het nog duurt eer Sinterklaas, Kerstmis, Ied-al-Adha (Offerfeest), Pasen, Ied-al-Fitr (einde vastentijd), Pinksteren en Ied-al-Maulied (geboortedag van de profeet Mohammed) op één dag vallen.

      de Volkskrant,

      Dierbare Moslimbroeders en –zusters, In zijn Voorzienigheid heeft de Almachtige God u de gelegenheid geschonken om wederom te mogen vasten gedurende de maand Ramadan en het feest van Ied-al-Fitr te vieren. De Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog onderschrijft het belang van deze maand en de grote inspanning van moslims over heel de wereld om te vasten, te bidden en de gaven van de Almachtige te delen met de armen.

      Starnieuws,

      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2001
      Brontaal Arabisch
      Vorm in brontaal īd al fitr
      Betekenis in brontaal idem