Jan Publiek


Jan Publiek 1.0

((vooral) in België; pejoratief)

het grote publiek; met een negatieve connotatie ook: het grote publiek, dat weinig smaak heeft en niet tot oordelen bevoegd is
Vooral in België in gebruik, maar een enkele maal ook in een Nederlandse bron aangetroffen. Jan Publiek was ook de naam van een populair praatprogramma op de Belgische televisie, van 1996 tot 2000 gepresenteerd door Jan Van Rompaey.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jan Publiek…

is een fictief persoon

  • [Functie] stelt het grote publiek voor
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak ondeskundig en heeft weinig smaak
  • [Bestaansvorm of zijnsorde] is een fictief persoon

    Algemene voorbeelden


    Jan Publiek is ervan overtuigd dat wie hard zoekt en werk maakt van werk zoeken, wel een job zal vinden.

    De Standaard,

    Op haar vijfentwintigste maakte Amélie Nothomb een opgemerkte entree in de Franse letteren met Hygiène de l'assassin [...]. Bij onze zuiderburen wordt haar romaneske waaghalzerij met gemengde gevoelens onthaald. Ze wordt bewonderd om haar gedurfde aanpak, al valt haar regelrechte aanslag op de typisch Franse "goede smaak" bij bepaalde critici in slechte aarde. De verkoopcijfers bewijzen alvast dat Jan Publiek haar levenslustige en lichtvoetige proza naar waarde weet te schatten.

    De Standaard,

    Een waardig, zichzelf en de traditie respecterend corps dat zich alleen om in de gunst van Jan Publiek te geraken, verlaagt tot dit soort minderwaardige strapatsen!

    Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

    Van Wambeke liet de bal voor Paas die zich meteen weer in de gunst van Jan Publiek tikte.

    De Standaard,

    Bij een dergelijk bezoek komen de in de inleiding van dit verslag geciteerde problemen aan bod, maar tegelijkertijd vertolkt elke gastheer of -vrouw het geloof in het feit dat zijn of haar bedrijf op economisch, ecologisch en sociaal verantwoorde manier werkt. En hoe kan je Jan Publiek beter overtuigen dan door de deuren open te zetten, mensen te ontvangen en te informeren?

    http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/landbouw/publicaties/beschrijvendebrochures.html,

    De verledenkijker werd door een hele zwik deskundigen nog als veel te gevaarlijk beschouwd om aan Jan Publiek ter beschikking te stellen — er werd zelfs aangevoerd dat het al te gevaarlijk zou zijn om het bestaan van de verledenkijker op grote schaal bekend te maken.

    Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

    Ik denk niet dat de NASA graag zou willen dat Jan Publiek hierover in de krant leest.

    Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

    Een lang leven was ROSSEM niet beschoren [...]. Toen het kopstuk uit de gunst van Jan Publiek viel - vooral door zijn anti-royalistische kreet bij de eedaflegging van koning Albert - was het met de partij gedaan.

    De Standaard,

    In een geheel aan de opbouw van zijn imago gewijd essay De Jan Cremer Mythe vertelde hij in 1972 een en ander over de methoden waarmee hij Jan Publiek aan zich dacht te hebben onderworpen.

    Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

    Belgacom-topman John Goossens in TechnoTijd. "Jan Publiek hoeft mij niet te kennen. De enigen die het recht hebben mij te kennen zijn de aandeelhouders van Elsevier".

    De Standaard,