KOPP


KOPP 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; psychologie en psychiatrie; neologisme)

kind(eren) van ouders met psychische problemen
Wordt vooral gebruikt in de samenstellingen KOPP-kind en KOPP-kinderen, die eigenlijk een beetje dubbelop zijn omdat de K in KOPP al voor kind(eren) staat.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een KOPP…

zijn kinderen; is een kind; zijn personen; is een persoon

  • [Betrekking of relatie] is een kind van ouders met psychische of psychiatrische problemen

    Algemene voorbeelden


    Maar het heeft haar veel moeite gekost. "Ik heb me ook wel eens in de armen van slechte vriendjes gestort, omdat ik het gewend was om genoegen te nemen met relaties die pijn deden. Maar binnenkort trouw ik met Bart. Zo emotioneel als ik ben, zo rationeel is hij. Hij brengt mij in evenwicht. Ik heb het nog niet aan mijn moeder verteld. Ik ben bang dat ze toch komt, en dan een scène maakt en mijn hele trouwfeest verknalt.'' Similes, de Lessius Hogeschool departement psychologie en het overlegplatform geestelijke Gezondheidszorg van Antwerpen houden op 1 juni een studiedag over KOPP, in het provinciehuis.

    De Standaard,

    Tal van studies wijzen uit dat kinderen die een vader of moeder met ernstige psychische problemen hebben, een verhoogd risico lopen om later zelf ook geestelijk in de war te raken. Gelukkig zijn veel kinderen in staat deze problemen de baas te worden. Informatie over de psychiatrie, inzicht in de psychische aandoening van hun vader of moeder en steun van anderen die hetzelfde meemaken, helpen hierbij. Een aantal Riaggs heeft de laatste jaren preventie-projekten - Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen (KOPP) - ontwikkeld ter ondersteuning. De eerste resultaten laten zien dat deze zogeheten KOPP-projekten zinvol zijn, zo bleek op een studiedag gisteren in Utrecht

    Algemeen Dagblad,

    Volwassen KOPP: 'je snapt het pas als je het weet'. [...] "Toen ik het eindelijk hardop durfde te zeggen, kwam de (h)erkenning. Ik las ergens dat het voelt als een coming-out en zo is het ook. Door met anderen te praten herken ik mijn eigen mechanismen en snap ik het waarom. Dit helpt mij persoonlijk én in mijn werk. Als je met andere KOPP-ers praat, hebben we echt aan een half woord genoeg."

    https://akwaggz.nl/aandacht-voor-volwassenen-met-kopp-kov-achtergrond/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1994
    Bijzonderheden Het woord kwam vanaf het midden van de jaren negentig al incidenteel voor in hulpverleningskringen, maar werd veel later pas bekender in het algemene taalgebruik.
    Samenhangende woorden (betekenis) KOV