KT 1.0
(filmkunst en fotografie; (vooral) in België)
Algemene voorbeelden
Er is op basis van het Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad betreffende de oprichting, samenstelling en werking van de intergemeenschapscommissie voor de filmkeuring een Intergemeenschapscommissie voor de Filmkeuring die oordeelt voor welke film toch geldt "kinderen toegelaten" (KT). De rest valt in de categorie "kinderen niet toegelaten" (KNT).
Waar in Nederland een film verboden kan worden voor kijkers van jonger dan 16, 12 of 18, kan de filmkeuringscommissie in Vlaanderen alleen KNT of KT adviseren. KNT: Kinderen Niet Toegelaten, KT betekent (inderdaad) Kinderen Toegelaten.
In afwachting van de bevoegdheid aan de gemeenschappen bij bijzondere wet vast te leggen, werd bij Koninklijk Besluit van 27 april 2007 een Commissie voor de Filmkeuring opgericht die films kan toelaten voor allen of voor minderjarigen vanaf de leeftijd van 12 jaar. De leden van die commissie worden benoemd op voorstel van de gemeenschappen. In 2009 is de nieuwe commissie nog niet van start gegaan, maar intussen heeft de oude commissie wel de nieuwe categorie "KT vanaf 12" ingevoerd.
kt 2.0
Algemene voorbeelden
De aanduiding van de nominale waarde moet op de gewichten van 1 karaat en meer aangebracht zijn door bruineren of graveren onder de vorm: 1 Kt of 1 ct, 2 Kt of 2 ct, 5 Kt of 5 ct, 10 Kt of 10 ct, 20 Kt of 20 ct, 25 Kt of 25 ct, 50 Kt of 50 ct, 100 Kt of 100 ct, 200 Kt of 200 ct.