Koerd


Koerd 1.0

iemand die behoort tot het Koerdische volk
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Koerd…

is een persoon

  • [Groep] maakt deel uit van het Koerdische volk
  • [Plaats] woont doorgaans in het Koerdische gebied dat stukken bevat van Turkije, Irak, Iran, Syrië en de vroegere Sovjet-Unie
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit het Koerdische gebied dat stukken bevat van Turkije, Irak, Iran, Syrië en de vroegere Sovjet-Unie; is geboren in het Koerdische gebied dat stukken bevat van Turkije, Irak, Iran, Syrië en de vroegere Sovjet-Unie
  • [Toestand algemeen] heeft geen eigen staat, en op meerdere plaatsen worden de eigenheid van de Koerden als volk en hun taal niet officieel erkend

Algemene voorbeelden


Als we willen, breken we de Palestijnen alsof ze luciferhoutjes zijn. Onze militaire macht is kolossaal. Als ze ons echt tergen dan vegen we ze weg en spoelen we ze door de plee van de geschiedenis. Toch doen we het niet. Waarom? Fatsoen? Bang voor de blikken van de gojim? Wat denk je dat de Syriërs met stenengooiers zouden doen? Wat denk je dat Saddam Hoessein met de Koerden doet?

God's gym, Leon de Winter,

Misschien wel tachtig procent van degenen die zich nu Koerden noemen, zijn in feite oorspronkelijk Assyriërs die hun christelijk geloof verloochenden en hun afkomst vergaten. Er waren geen Koerden in Mesopotamië, want de echte Koerden woonden in Medië, in Iran. De Perzen wilden dat we vuuraanbidders werden, de Turken wilden moslims van ons maken, zoals de Koerden.

http://www.wereldwijd.be/archief/assyr.htm,

De Koerden vormen een bevolkingsgroep van 15 à 20 miljoen mensen met een eigen taal en cultuur en zijn verspreid over de grensgebieden van Turkije, Irak.

http://www.atlcom.nl/,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • Iraanse Koerden
  • Iraakse Koerden
  • militante Koerden
  • radicale Koerden
  • Syrische Koerden
  • Turkse Koerden

De nevenzittingsplaats 's-Gravenhage oordeelde dat het uitstel van vertrek voor Turkse Koerden alleen werd gevoerd in asielrechtelijke procedures van Turks-Koerdische dienstweigeraars en in een reguliere procedure niet kon leiden tot honorering van de hardheidsclausule.

http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/vernieuwing/nl%20versie/teksten_online.htm#scripties,

Volgens de gouverneur van Dohuk, Abdullah Aziz, zijn zeker 15.000 Iraakse Koerden in de grensstreek uit hun huizen verdreven bij de omvangrijke jacht van de Turkse militairen op de PKK.

NRC,

De politie zei te vermoeden dat de aanslagen de voortzetting vormden van een golf van dergelijke incidenten waarvoor radicale Koerden verantwoordelijk zijn.

NRC,

De splijtzwammen tussen fundamentalisten en vrijzinnige alevieten, tussen een Westers georiënteerde elite en een grotendeels conservatieve bevolking, tussen de strijdkrachten en militante Koerden, tussen sociaal gearriveerden en economische achterblijvers overwoekeren de overheid, radicaliseren de politiek en maken van de rechten van de mens een aanfluiting.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen