Leeuwardens


Leeuwardens 1.0

van Leeuwarden; in Leeuwarden; uit Leeuwarden

Algemene voorbeelden


In zijn openingstoespraak memoreerde de Leeuwardense burgemeester H. Apotheker dat het gebouw het resultaat is van een 'herenakkoord' uit het eind van de jaren tachtig tussen de provincies Friesland en Groningen en het Rijk.

NRC,

Het ruikt weer naar Het Moment. Het Moment waarop voormalig ijsmeester en thans voorzitter van het bestuur van de Elfstedentocht Henk Kroes de witte rook uit de schoorsteen van het Leeuwardens provinciehuis laat komen.

Meppeler Courant,

De ambitie van de Leeuwardense regio is dat de corridor van Leeuwarden tot Harlingen-haven, de zogenoemde 'estergozone', uitgroeit tot een 'economisch kerngebied' dat beter gebruikmaakt van de vlak naast elkaar gelegen A31, de spoorlijn en het Van Harinxmakanaal.

NRC,

Mr. drs. S. O. Voogt is het volledig met het COC oneens. Hij is raadsman van Nynke Eringa, de Leeuwardense trouwambtenaar die volgens de Commissie Gelijke Behandeling ten onrechte naar huis werd gestuurd.

Reformatorisch Dagblad,

WVC zocht vooral in kleine gemeenten buiten de Randstad naar opvangmogelijkheden voor asielzoekers. Daar was nog ruimte en bleef de overlast beperkt. De tegenstanders boden 'geweldloos' verzet. Zo protesteerde een Leeuwardense woningbouwvereniging bij de Raad van State tegen de bouwvergunning voor het centrum; de vereniging kon geen woningen meer verhuren in de buurt van het asielzoekerscentrum.

NRC,

Indien ook de gemeentelijke inkomensondersteunende maatregelen worden gefiscaliseerd (waarmee de beleidsvrijheid bij gemeenten wordt weggenomen) ontstaat tevens een uniformering van beleid, waar de Leeuwardense cliëntenraad voorstander van is.

http://www.coelo.nl/armleeuw.htm,

27 april, 20u30, Theater Romein Leeuwarden. Een uur voor het Leeuwardense concert is er een inleiding op het programma.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Leeuwardens 2.0

variëteit van het Fries die in Leeuwarden en ander steden van Friesland gesproken wordt; Fries dialect dat in Leeuwarden en andere Friese steden gesproken wordt; Leeuwarders; Stadsfries
Minder gebruikelijk dan Leeuwarders.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Leeuwardens…

is een dialect; is een taal

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kenmerkt zich door Hollandse invloeden

    Algemene voorbeelden


    In het Noorden zijn meer varianten met de [i:], maar in het Leeuwardens heeft men de klank in het Nederlands, want Leeuwardens is eigenlijk een oudere variant van het Nederlands, waarschijnlijk voortgekomen uit het Fries.

    http://en.wiktionary.org/wiki/User_talk:Dyami_Millarson,

    Als ik boos ben ga ik plat Leeuwardens praten. Als ik een presentatie geef schijn ik bekakt te praten, en normaal geproken praat ik redelijk accentloos.

    http://www.hondenforum.nl/plaza/viewtopic.php?f=29&t=222337&start=30,

    Dou bist Leeuwarden niet waard haha. Als je toch in het leeuwardens wil typen, moet je het ook goed doen, tis liwwaddens.

    http://partyflock.nl/topic/786867:The-2-Fast-4-Trance-Reunion,