MIVD


MIVD 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Nederlandse geheime dienst die onderzoek doet naar en inlichtingen verzamelt over militaire zaken; militaire inlichtingendienst van Nederland
Voor 29 mei 1992 Militaire Inlichtingendienst (MID) genoemd. De Belgische tegenhanger van de MIVD is de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid van de Krijgsmacht (ADIV).

Semagram (extra betekenisinformatie)


De MIVD…

is een geheime dienst; is een organisatie

  • [Functie] dient om de militaire veiligheid van de staat te garanderen
  • [Plaats] is gevestigd in Den Haag
  • [Tijd] werd in 2002 opgericht als opvolger van de Militaire Inlichtingendienst (MID)
  • [Activiteit of handeling] verricht onderzoek naar en verzamelt inlichtingen over militaire zaken
  • [Organisatie en organisatiewijze] valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Defensie

Algemene voorbeelden


De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) levert inlichtingen- en veiligheidsinformatie aan de departementsleiding en de 4 krijgsmachtdelen van Defensie. Deze informatie is van groot belang, zowel bij de voorbereiding op de algemene verdedigingstaken van Defensie, als bij de besluitvorming over het starten en voortzetten van crisisbeheersings- en humanitaire operaties.

http://www.defensie.nl/mivd

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) 2002 is de wettelijke basis voor het optreden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), voorheen de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), voorheen de Militaire Inlichtingendienst (MID).

http://www.aivd.nl

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) houdt rekening met de mogelijkheid dat Talibanstrijders zich voordoen als politieagenten om zo aanslagen te kunnen plegen op Nederlandse politietrainers in de provincie Kunduz.

http://binnenland.nieuws.nl/658345#,

Bijna 80 militairen dreigen hun baan te verliezen omdat ze zijn veroordeeld voor strafbare feiten. Volgens Defensie zijn ze veroordeeld nadat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voor de eerste keer een veiligheidsverklaring voor hen had afgegeven. Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

http://mobiel.nu.nl/pda/politiek/388740-Veroordeling-militairen-niet-bekend-bij-MIVD.html,

De AIVD staat altijd open van bijdragen uit de samenleving. De AIVD kan ook meer specifieke gegevens verkrijgen via de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en via buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

http://www.aivd.nl

Minister Hillen van Defensie (CDA) wil dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) meer mogelijkheden krijgt voor het ongericht onderscheppen en aftappen van communicatie via internet.

http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2011/52/hillen-wil-veiligheidsdiensten-internet-laten-aftappen,

De BVD krijgt er een nieuwe taak bij, namelijk het verzamelen van inlichtingen over andere landen. De namen van de diensten veranderen in Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD)

http://www.juridisch.nl/index.html,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • AIVD en MIVD
  • AIVD of MIVD

Zo vloeit uit het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) voort dat het werk van inlichtingendiensten voorzienbaar en kenbaar moet zijn voor de burger. De regering heeft deze transparantie tot leidraad gemaakt van de Wiv 2002. In de Wiv zijn taken en bevoegdheden opgenomen die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van AIVD en MIVD in deze tijd. De wijzigingen hebben zowel betrekking op de AIVD als de MIVD.

http://www.aivd.nl

Verzoek tot inzage bij de AIVD. Welke gegevens. Afhankelijk van waar je denkt geregistreerd te staan dien je een verzoek bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst of bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in. Je kan bij zo'n verzoek aangeven binnen welk verband je denkt dat de AIVD of MIVD gegevens over je heeft verzameld, maar probeer niet te specifiek te zijn.

http://www.openheid.nl/inzageivd.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen