NOW 1.0
(politiek en bestuur; business, economie en financiën; (vooral) in Nederland; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
De NOW…
is een maatregel
- [Geheel] maakt deel uit van een pakket steunmaatregelen door de overheid
- [Functie] dient om zoveel mogelijk werknemers in dienst te houden tijdens de coronacrisis
- [Duur] is tijdelijk
- [Tijd] geldt in de periode van de coronacrisis
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] komt in de plaats van de bestaande regeling voor werktijdverkorting
- [Belanghebbende of begunstigde] komt ten goede aan werkgevers met een vastgesteld omzetverlies, zodat die hun werknemers in dienst kunnen houden
- [Betrokkene] wordt uitgevoerd door de Nederlandse overheidsinstantie het UWV
- [Middel] wordt uitgevoerd door door middel van een tijdelijke uitkering aan werkgevers
- [Onstoffelijke inhoud] resulteert in een vergoeding van maximaal 85 procent van de loonkosten
- [Legitimiteit] is als tijdelijke overheidsmaatregel rechtsgeldig
- [Toepassingsgebied of bereik] is alleen van toepassing in de periode van de coronacrisis en geldt voor een reëel of te verwachten omzetverlies van 20 procent
Algemene voorbeelden
Ondernemers kunnen met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen als ze verwachten ten minste 20% omzet te verliezen.
De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting. De regeling werktijdverkorting is dus gestopt.
De regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en ondersteuning zelfstandige ondernemers (Tozo) via de eigen gemeente. Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) via RVO. Voor belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk.
Combinatiemogelijkheden
in voorzetselgroep
- aanspraak maken op de NOW
- een beroep doen op de NOW
Het omzetverlies moet minstens 20 procent bedragen om aanspraak te maken op de NOW.
In de periode van 18 maart tot en met 31 mei 2020 mag geen verzoek worden gedaan bij het UWV voor toestemming om de arbeidsovereenkomst op te zeggen wegens bedrijfseconomische redenen. Dat commitment wordt van de werkgever verwacht die een beroep wil doen op de NOW.
- het doel van de NOW
- de eindafrekening van de NOW
- de voorwaarden van de NOW
Het doel van de NOW is om de huidige crisisperiode te overbruggen, zonder dat werkgevers wezenlijk hoeven in te grijpen in hun bedrijfsvoering met grootscheepse reorganisaties. Behoud dus van werkgelegenheid. Vanuit de veronderstelling dat medewerkers in post corona-tijd weer keihard nodig zijn.
Er is grote verscheidenheid in de bedrijven die de NOW aanvragen. Daarom wordt er bij de eindafrekening van de NOW rekening gehouden met deze verschillen. Dat hebben minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants NBA samen uitgewerkt en dat heeft de minister vastgelegd in een protocol.
De vraag is of de NOW in alle gevallen uitkomst biedt. Wat als niet voldaan wordt aan de voorwaarden van de NOW?
met substantief ervoor
- de steunmaatregel NOW
- de subsidie NOW
- de tegemoetkoming NOW
- het noodfonds NOW
De impact van de coronacrisis op de economie duurt voort. Het kabinet heeft daarom in augustus het steun- en herstelpakket aangekondigd dat vanaf 1 oktober geldt. Een van de maatregelen is de verlenging van de steunmaatregel NOW met negen maanden.
Het kabinet wil banen beschermen in de Corona-crisis. Bedrijven die hun omzet door de impact van het virus met minstens twintig procent zagen dalen, konden daarom vanaf 6 april tot 5 juni de subsidie NOW uit het eerste noodpakket aanvragen.
Met deze rekenhulp kunt u het percentage omzetverlies over een periode van 4 maanden berekenen. Dit percentage moet u opgeven bij de aanvraag van de definitieve berekening van de tegemoetkoming NOW.
Als je door het coronavirus omzetverlies hebt, kun je compensatie krijgen voor je loonkosten. De overheid heeft hiervoor het noodfonds NOW in het leven geroepen.
met ander, nevengeschikt substantief
- NOW, TVL, Tozo, Tonk
Het kabinet stopt vanaf 1 oktober 2021 met de regelingen NOW, TVL, Tozo, Tonk en diverse fiscale maatregelen. Een aantal specifiek ondersteunende maatregelen blijft wel van kracht in het 4e kwartaal.
- de TVL en de NOW
Het kabinet is van plan om de TVL (subsidie voor vaste lasten) en de NOW (loonsteun) in het derde kwartaal door te trekken.
Woordfamilie
Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2020 |
Periode opkomst | werd ingesteld ten tijde van de coronacrisis |
Periode verdwijnen | per 1 oktober 2021 stopte het kabinet officieel met de regeling NOW |
NOW 1.1
(politiek en bestuur; business, economie en financiën; (vooral) in Nederland; neologisme)
Betekenisbetrekking
Betrokken betekenissen | 1.0: 1.1 |
---|
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een NOW…
is een uitkering
- [Oorzaak, reden of aanleiding] vindt plaats in het kader van de steunmaatregel NOW
Combinatiemogelijkheden
als object bij een werkwoord
- (de) NOW aanvragen
- (de) NOW krijgen
- (de) NOW ontvangen
Er is grote verscheidenheid in de bedrijven die de NOW aanvragen. Daarom wordt er bij de eindafrekening van de NOW rekening gehouden met deze verschillen. Dat hebben minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants NBA samen uitgewerkt en dat heeft de minister vastgelegd in een protocol.
Werkgevers die bedrijfseconomisch ontslag voor een werknemer aanvragen in een tijdvak waarin ze NOW krijgen, zijn verplicht contact te zoeken met het UWV in het kader van hulp bij werk-naar-werk begeleiding.
"Het is de lange termijn die vergeten wordt", zegt directeur bij Van Bruggen Adviesgroep Michiel Meijer. "Wat veel mensen niet lijken te weten is dat de NOW-uitkering wordt meegewogen bij het bepalen of een ondernemer een hypotheek kan afsluiten. Ik kan je nu al zeggen dat ondernemers die de NOW krijgen het heel lastig gaan krijgen."
Tussen de 140.000 bedrijven die NOW hebben ontvangen, zitten grote verschillen in omvang en in het aangevraagde subsidiebedrag.