RS-virus


RS-virus 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

respiratoir syncytieel virus; veelvoorkomend virus dat infecties veroorzaakt in de luchtwegen, met name de neus, keel, longen en luchtpijp, vooral bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem
De samenstelling RSV-virus komt ook vaak voor, maar is onjuist, omdat de V in RSV al voor virus staat.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het RS-virus…

is een virus; is een ziekteverwekker

      Hoofdsemagram: RSV


      Algemene voorbeelden


      Kinderen kunnen vanaf het najaar van 2025 in hun eerste levensjaar worden ingeënt tegen het RS-virus, dat met name bij baby's gevaarlijke infecties aan de luchtwegen veroorzaakt. De prik tegen deze ziekte wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

      Het Parool,

      Vlak voor kerst opende De Telegraaf de voorpagina met het bericht dat de intensive-care-afdelingen voor kinderen in de Nederlandse ziekenhuizen vol lagen met patiëntjes die doodziek waren door het RS-virus. De binnenlandredactie wilde een bericht, wat in de praktijk betekent dat het er binnen twee tot drie uur moet zijn. Contact met intensive-care-artsen in de kinderziekenhuizen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne in Bilthoven leverde op dat er inderdaad een RS-epidemie was, maar ook dat zo'n epidemie een jaarlijks terugkerend verschijnsel is. Bij volwassenen en oudere kinderen veroorzaakt het slechts een verkoudheid, maar bij hele jonge kinderen kunnen complicaties ontstaan die een enkele keer zelfs de dood tot gevolg hebben. Je kunt op het RS-virus de klok gelijk zetten, zei een viroloog.

      NRC Handelsblad,

      In december heerst onder baby's vanouds het veel minder bekende RS-virus. Juist in die maand liggen de kinder-IC's het volst. Als daar nog grieppatiëntjes bijkomen – normaal zijn die er pas in januari of februari – wordt de toestand in de kinderziekenhuizen onhoudbaar.

      nrc.next,

      In Nederland woedt onder kinderartsen een hevige discussie over het gebruik van een Amerikaans medicament tegen het RS-virus dat bij zeer jonge kinderen zware ademhalingsstoornissen kan veroorzaken, een zeldzame keer met dodelijke afloop.

      Gazet van Antwerpen,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen