Roodkapje 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Roodkapje…
is een sprookjesfiguur
- [Geslacht] is een meisje
- [Gedrag] loopt door het bos naar haar zieke grootmoeder; wordt aangesproken door de boze wolf, die haar grootmoeder opeet; wordt ook opgegeten door de wolf; wordt samen met haar grootmoeder bevrijd door een passerende jager
- [Instrument] heeft een rood kapje op haar hoofd
Algemene voorbeelden
Vertoeven niet nog altijd de kabouters en de andere sprookjesfiguren, zoals Roodkapje, Sneeuwwitje, en zoveel andere, die in ons jeugdig geheugen ingeprent werden, op een zeer levendige wijze in ons verbeeldingsarsenaal?
We aanvaarden moeiteloos dat de wolf tegen Roodkapje kan praten, omdat daarmee de interne logica van het verhaaltje niet doorbroken wordt. We zouden pas vreemd opkijken wanneer aan het eind niet oma, maar de Paus van Rome uit de buik van de wolf zou terugkeren: dán zou er opeens een vreemd element aan die besloten structuur worden toegevoegd.
"Hee, wie ben jij?" hoorde hij plotseling een verrassend frisse meisjesstem vragen. Hij draaide zich verbouwereerd om en knipperde verbaasd met de ogen. Roodkapje! schoot het door zijn hoofd. Het meisje droeg inderdaad een roodwitte boerenzakdoek om het hoofd geknoopt, maar het was tegelijkertijd ook het mandje met de witte melkkan en de twee goudgele broden erin aan haar arm dat hem deze associatie opdrong.
Maar Grootmoeder, wat heb je grote oren ... is een hartveroverend boek geworden. Het ziet er ook heel goed uit. Knap in kleur getekend door vier bekende tekenaars. Philip Hopman, The Tjong Khing, Klaas Verplancke en Alex de Wolf namen elk een paar sprookjes voor hun rekening. Assepoester, Klein Duimpje, Roodkapje, Doornroosje en andere bekende figuren kregen een nieuw gezicht.
Thuis werden nooit de sprookjes voorgelezen die andere kinderen wel kenden, zoals Het meisje met de zwavelstokjes of Roodkapje. Ik heb altijd het gevoel gehad dat gemis te moeten inhalen.
Tijtgat hield ervan voor kinderen te werken. Hij beschreef zijn prenten als een "schatkist met frisse kleuren die zo fel schitteren dat het kind ze nooit meer vergeet". Tot zijn vroegste projekten behoren de illustraties voor sprookjes als Roodkapje en De prinses op de erwt.
Combinatiemogelijkheden
in voorzetselgroep
- het verhaal van Roodkapje
Van Hilst: 'Ieder kind krijgt het verhaal van Roodkapje te horen en wordt nog steeds bang gemaakt voor wolven.' Vandaar dat hij ook wel spreekt van het 'Roodkapje-syndroom' als het om de vooroordelen jegens de wolf gaat. Terwijl de oma van Roodkapje toch nooit slachtoffer kan zijn geworden van diens eetlust. Wensing: 'De mens staat niet op het menu van de wolf.'
- de oma van Roodkapje
Van Hilst: 'Ieder kind krijgt het verhaal van Roodkapje te horen en wordt nog steeds bang gemaakt voor wolven.' Vandaar dat hij ook wel spreekt van het 'Roodkapje-syndroom' als het om de vooroordelen jegens de wolf gaat. Terwijl de oma van Roodkapje toch nooit slachtoffer kan zijn geworden van diens eetlust. Wensing: 'De mens staat niet op het menu van de wolf.'
met ander, nevengeschikt substantief
- Roodkapje en de boze wolf
- Roodkapje en de wolf
Deze poppenkast voorstelling vertelt het verhaal over Roodkapje en de boze wolf zoals we het kennen uit de Grimm-verzameling. De vreugde is groot wanneer Roodkapje en grootmoeder bevrijd worden uit de buik van de wolf, niet alleen in de poppenkast maar ook bij de toekijkende kleintjes.
In zijn van ironie druipende boekje [...] herschrijft Garner onder meer 'Roodkapje en de wolf' (vanuit het gezichtspunt van dierenactivisten), 'Sneeuwwitje' (als aanklacht tegen de mannelijke dominantie), en 'De drie biggetjes' (in de vorm van een anti-kolonialistische parabel).