SARS-patiënt


SARS-patiënt 1.0

(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

iemand die aan de ziekte SARS lijdt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een SARS-patiënt…

is een patiënt; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt aan de ziekte SARS

  Algemene voorbeelden


  Eén ding is zeker: voor paniek is geen reden. Maar je kunt beter niet in hetzelfde vliegtuig zitten als een SARS-patiënt. De airco zorgt voor de verspreiding.

  Haagsche Courant,

  Gedwongen opname voor SARS-patiënt. Patiënten die vermoedelijk besmet zijn met de longziekte SARS, kunnen zo nodig gedwongen worden opgenomen in een geïsoleerde kamer. Staatsecretaris Ross-van Dorp (Volksgezondheid) heeft dat voorgesteld.

  NRC,

  Wat doe ik na contact met een sars-patiënt? Omdat nog zo weinig bekend is over de besmettelijkheid van sars worden de volgende richtlijnen geadviseerd: Beperk contacten buitenshuis, ga niet naar school of het werk bezoek geen publieke ruimten.

  Provinciale Zeeuwse Courant,

  Inwoners van een dorp in de buurt van Peking hebben een gebouw waar SARS-patiënten zouden worden ondergebracht, in brand gestoken.

  Haarlems Dagblad,

  Dinsdag meldden de autoriteiten in de hoofdstad 48 nieuwe SARS-patiënten en vijf sterfgevallen als gevolg van de ziekte.

  Haarlems Dagblad,

  In SARS-patiënten zijn twee verschillende virussen aangetroffen.

  NOS Nieuws,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een SARS-patiënt behandelen
  • SARS-patiënten behandelen

  In een op de vijf ziektegevallen zou het immuunsysteem zo heftig op SARS reageren, dat ook gezond longweefsel erdoor beschadigd raakt, zo meldden WHO-onderzoekers deze week. Dat zou betekenen dat het inderdaad zin heeft SARS-patiënten te behandelen met middelen die het afweersysteem intomen, zoals steroïden. In Hongkong worden SARS-patiënten al behandeld met steroïden.

  NOS Nieuws,

  Honderden protestanten op minstens drie plaatsen vielen scholen en ziekenhuizen aan, nadat het gerucht ging dat daar SARS-patiënten zouden worden behandeld, zo zeggen de officiële instanties.

  NOS Nieuws,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Etymologie


  Aard herkomst inheems of leenvertaling
  Vroegste datering 2003
  Brontaal Engels
  Vorm in brontaal SARS patient
  Betekenis in brontaal idem
  Datering in brontaal 2003