SGP


SGP 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

Staatkundig Gereformeerde Partij, Nederlandse politieke partij met een reformistische signatuur, in 1918 opgericht door mensen die zich niet thuis voelden bij de bestaande partijen, omdat zij van mening waren dat geen van de bestaande partijen de gevoelens vertolkten van hen die een inrichting van het staatkundige en maatschappelijke leven beoogden, in gehoorzaamheid aan de Bijbel

Semagram (extra betekenisinformatie)


De SGP…

is een politieke partij

  • [Geheel] behoort tot de politieke partijen van Nederland en heeft zetels in de Eerste en Tweede Kamer
  • [Herkomst of oorsprong] is opgericht door o.a. dominee G.H. Kersten uit Yerseke en anderen die zich niet thuis voelden bij de bestaande partijen, omdat zij van mening waren dat geen van de bestaande partijen de gevoelens vertolkten van hen die een inrichting van het staatkundige en maatschappelijke leven beoogden, in gehoorzaamheid aan de Bijbel
  • [Plaats] is opgericht in Middelburg
  • [Tijd] is opgericht op 24 april 1918
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een levensbeschouwing die berust op reformisme; heeft als speerpunten: voor een verantwoorde vrijheid, voor het gezin, voor elkaar, voor een gezonde economie, voor een duurzame leefomgeving, voor de veiligheid, voor Israël, voor de zondagrust en voor een christelijk Nederland
  • [Gezichtspunt of perspectief] bevindt zich rechts in het politieke spectrum; is zeer conservatief en gematigd liberaal

Algemene voorbeelden


Het christelijke karakter van de partij blijkt onder andere uit het beginselprogramma. Daarin staat dat de partij streeft naar een regering van ons volk op de in de bijbel geopenbaarde ordening van God. Dit betekent geen vermenging van staat en kerk. De SGP is tegen een kerkstaat of een staatskerk. Staat en kerk hebben afzonderlijk hun eigen verantwoordelijkheid. Anderzijds mogen geloof en politiek niet gescheiden worden. Er moet in de politiek ruimte zijn voor argumenten op basis van het geloof.

https://www.parlement.com/id/vh8lnhrouwy4/staatkundig_gereformeerde_partij_sgp

De Staatkundig Gereformeerde Partij werd op 24 april 1918 te Middelburg opgericht door een aantal mensen die zich niet thuis voelden bij de bestaande partijen. Stuwende kracht bij de oprichting en de uitbouw van de partij is de bekende ds. G.H. Kersten geweest. Hij en zijn politieke vrienden waren van mening dat noch de bestaande christelijke partijen, noch andere partijen, zoals de liberalen, de gevoelens vertolkten van hen die een inrichting van het staatkundige en maatschappelijke leven beoogden, in gehoorzaamheid aan de Bijbel. De nieuwe partij was dus niet zoiets als een afsplitsing van de Anti-Revolutionaire Partij. Er was in die jaren een groep mensen die de gereformeerde belijdenis van harte onderschreef, maar politiek dakloos of liberaal georiënteerd was. Deze groep kon nu terecht bij de SGP, die niet úit, maar náást de partij van Kuyper en Colijn is ontstaan.

https://www.sgp.nl/partij/geschiedenis

CU en SGP eisen verbod op demo zelfmoordmachine. Volgens de Kamerleden van CU en SGP wordt zelfdoding hiermee geromantiseerd en verheerlijkt. Omdat de partijen zich ernstig zorgen maken over deze ontwikkeling, dienen zij schriftelijke vragen in bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. [...]. Ook SGP-voorman Kees van der Staaij vindt het walgelijk: 'Het is huiveringwekkend. We doen er met elkaar alles aan om zelfmoord te voorkomen, en dan staat er op de uitvaartbeurs een zelfmoordmachine alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Zelfmoord is geen promotieartikel en hulp bij zelfdoding is gewoon strafbaar in Nederland.'

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1883580/cu-en-sgp-eisen-verbod-op-demo-zelfmoordmachine,

Het is een misverstand dat vrouwen in de SGP niet kunnen meedoen. Binnen SGP-kringen (eigen gezin, familie, kennissen, studiebijeenkomsten) tellen vrouwen volwaardig mee in het gezamenlijk vormen van meningen. Ook vrouwen wordt gevraagd mee te doen aan het schrijven van nota's. En voorts: wat blijft er van de relevantie van de kwestie over als men nagaat voor hoeveel vrouwen het passief kiesrecht werkelijk een 'begeerte' is, waar men zich in Nederland ernstig zorgen maakt over de mate waarin kiezers nog werkelijk actief met politiek wil bezighouden?

http://oud.refdag.nl/for/010210for06.html,

De SGP is van mening dat de vrouw op grond van de bijbel geen 'regeerambt' toekomt. De meerderheid binnen de partij maakt daarbij een uitzondering voor koningin Beatrix omdat zij door erfopvolging en niet door keuze op de troon is gekomen.

NRC,

Bij de SGP worden alle formele belemmeringen voor vrouwen om zich verkiesbaar te stellen weggenomen. Daarmee hebben de leden vandaag ingestemd op de partijraad in Hoevelaken. De kwestie is al vele jaren een heet hangijzer voor de SGP.

https://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/16/politiek-ongeschikt-maar-vooruit-vrouwen-mogen-van-de-sgp-op-de-kieslijst-a1436380,

De woordvoerders van de christelijke fracties benadrukten tijdens het debat van gisteren vooral het heilloze van een poging om een instituut als het huwelijk, dat gebaseerd is op bijbelse waarden en de eeuwen door als belangrijk ordeningsprincipe van de samenleving is erkend, in feite op te heffen. Van der Staaij (SGP) stelde vast dat het kabinet eigenlijk nauwelijks argumenten heeft voor deze stap en vroeg zich af of de regering wellicht bezweken is voor de pressie van homolobby's.

Reformatorisch Dagblad,

Ondanks de verschillen tussen het GPV en de RPF zijn de partijen twee jaar geleden samengegaan. Samen staan ze sterker dan alleen. Een fusie met de SGP zit er voorlopig niet in. De SGP is een veel strengere partij dan de RPF en de GPV. SGP'ers bijvoorbeeld, mogen eigenlijk geen tv kijken. 'We hebben niets tegen de techniek als zodanig. Maar die techniek wordt verkeerd gebruikt, voor het spotten met normen en moraal. Er is te veel ranzigheid, te veel bloot, te veel geweld. Dat gaat de normen die wij stellen vér te buiten', zei SGP-voorman Bas van der Vlies vorig jaar in NRC Handelsblad. Maar waar de samenwerking tussen GPV en RPF enerzijds en SGP anderzijds vooral op afketste is de positie van vrouwen.

NRC,

CDA, SGP en ChristenUnie wijzen alle onderzoek met menselijke embryo's af, omdat ook deze prilste vormen van menselijk leven in hun ogen absolute bescherming verdienen.

De Limburger,

ChristenUnie (CU) en SGP staan tegenover elkaar als het gaat om de 'Verklaring van Marrakesh', het internationale migratiepact dat tientallen landen binnenkort ondertekenen. 'Het gaat over de waardigheid van migranten', stelt de CU. 'Een gevaar voor onze soevereiniteit', oordeelt de SGP.

https://www.rd.nl/vandaag/politiek/cu-en-sgp-verdeeld-over-migratiepact-1.1528016,

De discussie over de positie van de Eerste Kamer gaat haar tweede bedrijf in. Het eerste voltrok zich op 6 november jl. Het is een onbevredigend debat. De minister ziet wel iets in een terugzendrecht voor de Eerste Kamer. Ook GroenLinks, PvdA en D66 zijn hier een voorstander van. Een meerderheid in de senaat van VVD, CDA en CU/SGP ziet er echter niets in.

http://www.leoplatvoet.nl/dinsdagboek.htm

De SGP heeft altijd een voorzichtige houding ingenomen ten opzichte van Europese samenwerking. In eerste instantie was zij huiverig voor al te veel machtsconcentratie en schaalvergroting. Tegelijkertijd was én is er een positieve houding ten opzichte van economische samenwerking op het Europese continent. Niet alleen tussen de huidige vijftien, maar ook als het gaat om samenwerking met de toetreders. Wel moet er voldoende ruimte blijven voor nationaal beleid. De interne markt mag er niet voor zorgen dat de lidstaten geen invloed meer kunnen uitoefenen op de inrichting van hun maatschappij. Zeker de bevoegdheden over een beleidsterrein als gezondheidszorg moeten zo dicht mogelijk bij de burger worden uitgeoefend.

http://www.eurofractie.nl/archief/lezingen/2002/boedapest12032002.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen