Toescheidingsovereenkomst


Toescheidingsovereenkomst 1.0

((vooral) in Suriname)

roepnaam van het verdrag waarmee de onafhankelijkheid van Suriname werd bezegeld en dat vooral regelingen bevat op het gebied van de nationaliteiten
Officieel getiteld: Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname (TOS).

Semagram (extra betekenisinformatie)


De Toescheidingsovereenkomst…

is een overeenkomst

  • [Plaats] is gesloten in Paramaribo
  • [Tijd] is gesloten op 25 november 1975
  • [Betrokkene] is gesloten tussen Suriname en Nederland
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat regelingen over de onafhankelijkheidsstatus van Suriname, met name op het gebied van de nationaliteiten

Algemene voorbeelden


De Surinaamse regering van Desi Bouterse wil af van de Toescheidingsovereenkomst. De Assemblee heeft een "Diasporawet" opgesteld die geldt voor alle Surinamers in den vreemde. Deze wet kent echter niet het volle burgerrecht inclusief het stemrecht toe aan repatrianten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Toescheidingsovereenkomst,

TITEL. Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten tussen het Konkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname; Paramaribo, 25 november 1975. [...]. TEKST. Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname. De Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Republiek Suriname, Overwegende dat het wenselijk is dat er in verband met het onafhankelijk worden van Suriname een nationaliteitenregeling wordt getroffen, zijn het volgende overeengekomen: [...]. Artikel 2. 1. Het verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit ingevolge deze Overeenkomst heeft verlies van het Nederlanderschap tot gevolg.

http://home.online.nl/s.n.l.jankie/tekst/to.txt,

Al jarenlang klagen Surinaamse Nederlanders over het niet naleven van de afspraken die zijn gemaakt in de Toescheidingsovereenkomst (TO) tussen Nederland en Suriname in 1975. Zo geeft de TO een bepaalde groep Nederlanders van Surinaamse herkomst het recht om te allen tijde met hun gezin onvoorwaardelijk tot Suriname te worden toegelaten en daar in alle opzichten als Surinamer te worden behandeld. De klachten komen er in het kort op neer dat van die beloofde behandeling geen sprake is.

http://rotterdam.sp.nl/sites/rotterdam.sp.nl/files/archief/myinclude/docs/090923%20rapport%20enquete%20toescheidingsovereenkomst%20Suriname%20herzien%20def.pdf,

Toescheidingsovereenkomst: Nederland staat klaar voor vervolgoverleg met Suriname, maar is in deze geen vragende partij. Zolang de overeenkomst niet is opgezegd is deze onverkort geldig.

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/08/26/kamerbrief-relatie-nederland-suriname-en-toescheidingsovereenkomst.html,

De Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Republiek Suriname, Overwegende dat het wenselijk is de op 25 november 1975 te Paramaribo ondertekende Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten tussen het Koninkrijk de Nederlanden en de Republiek Suriname (hierna te noemen de Toescheidingsovereenkomst) te wijzigen; Zijn het volgende overeengekomen: Artikel 1. 1. In artikel 5, tweede lid, van de Toescheidingsovereenkomst vervalt de zin: 'Zij verkrijgen van rechtswege de Surinaamse nationaliteit, indien zij gedurende twee jaren in de Republiek Suriname hetzij woonplaats, hetzij werkelijk verblijf hebben'.

http://nl.wikisource.org/wiki/Toescheidingsovereenkomst_(protocol),

Een aantal recente rechterlijke uitspraken waarin de Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname (TOS) werd toegepast, c.q. uitgelegd bepaalt ons nog eens bij ons koloniale verleden. En bij het feit, dat de Nederlandse nationaliteit ook kan worden verkregen of verloren krachtens andere wetgeving dan de Rijkswet op het Nederlanderschap.

http://www.academievoorwetgeving.nl/files/2013-09/Bosch_Toescheiding%20van%20nationaliteit.pdf,