UCI


UCI 1.0

(sport en recreatie; fietssport)

(Frans) Union Cycliste Internationale, letterlijk 'Internationale Wielerunie, Internationale Wielrenunie', internationale bond voor de wielersport

Semagram (extra betekenisinformatie)


De UCI…

is een sportbond; is een bond; is een organisatie

  • [Functie] heeft zeggenschap over en dient de belangen van de internationale wielersport
  • [Plaats] heeft zijn hoofdkantoor in Aigle (Zwitserland)
  • [Tijd] is opgericht in 1900

    Algemene voorbeelden


    De UCI heeft alle conclusies van het USADA aangaande het dopinggebruik van Lance Armstrong overgenomen. De 41-jarige Texaan is levenslang geschorst en is zijn zeven Tour-zeges (van 1999 tot en met 2005) kwijt.

    http://nos.nl/artikel/431880-uci-schorst-armstrong-voorgoed.html,

    Op de congresdag in Oslo werden de internationale organisaties van de profs en amateurs formeel opgeheven. Door de samensmelting van beide categorieën vallen alle zaken nu voortaan onder de UCI.

    Meppeler Courant,

    De baanliefhebbers hopen op betere tijden. Met enig recht want de Internationale Wieler Unie (UCI) heeft onder leiding van voorzitter Hein Verbruggen zijn zegen uitgesproken over een herwaardering van het baan- en veldrijden.

    NRC,

    De UCI overweegt om de tweede plekken van Lance Armstrong in de Amstel Gold Race van 1999 en 2001 te schrappen. Vandaag nam de wereldwielerorganisatie de bevindingen van het USADA-rapport over. Daarmee zijn de zeven Tourzeges van de Texaan officieel afgenomen.

    http://www.l1.nl/sport/194248-uci-overweegt-armstrongs-2e-plekken-agr-te-schrappen,

    De internationale wielerunie UCI heeft vanochtend bij 54 renners bloed afgenomen om te controleren op dopinggebruik. De UCI heeft het onderzoek gedaan bij zes ploegen, onder meer bij de Rabo-ploeg en US Postal, het team van Lance Armstrong.

    http://www2.omroep.nl/nos/tour2002/

    Het Zwitsers medisch team van dokter Saucey, door de Internationale Wielren Unie (UCI) gemandateerd om bloedtests door te voeren, heeft gisteren de koffers gepakt en de karavaan van Parijs-Nice verlaten.

    De Standaard,

    Indurain gebruikte tijdens de Ronde van de Oise in mei een spray tegen astma dat het verboden salbutamol bevatte. De artsen van de Banesto-ploeg hadden het gebruik ervan echter gemeld. De internationale wielerunie (UCI) en het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) lieten daarop gelijk weten dat Indurain, die de ronde won, niet zal worden geschorst.

    NRC,

    De K.B.W.B. werd opgericht in 1882. De federatie is stichtend lid van de 'Union Cycliste Internationale' (UCI) en de 'Alliance Internationale de Tourisme' (AIT). De K.B.W.B. is erkend door alle buitenlandse sportfederaties en door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) als de enige federatie die de Belgische wielersport ten overstaan van de buitenlandse naties vertegenwoordigt en door alle Belgische sportfederaties aangesloten bij het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) als de enige organisatie die in België de wielersport regelt.

    http://www.sport.be/gobelgium/nl/wielrennen/algemeen/

    Alle fietswieltypes gemonteerd in koersfietsen die meerijden in wielerwedstrijden van de Internationale Wielerunie (UCI - Union Cycliste Internationale) moeten sinds 1 januari 2002 over een homologatie beschikken. Deze homologatie voor een bepaald fietswieltype wordt afgeleverd door de UCI op basis van een gunstig stoottestrapport dat is uitgevoerd door de technologiepool 'Verbindingstechnieken' bij het WTCM-Seraing.

    http://www.wtcm.be/wtcm/nl/ind_int/uci/UCINL.htm

    In het door de KNSB beoogde dossier zouden naast de hoogte van het hematocriet ook dertig andere bloedwaarden als hormoonspiegels en blanco epo-bepalingen moeten komen te staan. Hierdoor kan de kunstmatige aanmaak van rode bloedlichaampjes beter worden aangetoond dan tijdens gezondheidstests die bijvoorbeeld door de internationale wielrenunie (UCI) worden uitgevoerd, zo luidde de achterliggende gedachte.

    De Telegraaf,

    UCI-voorzitter Hein Verbruggen laat zich niet intimideren door de kritiek op de uitgevoerde gezondheidscontroles ter bestrijding van het epo-gebruik. Meer nog, de UCI plant binnenkort gelijkaardige controles in het jeugdwielrennen.

    De Standaard,

    Hein Verbruggen, voorzitter van de internationale wielrenunie, heeft gisteren in Genève verklaard dat de UCI akkoord gaat met de nieuwe EPO-test die is ontwikkeld door een Frans laboratorium.

    De Telegraaf,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • het (dagelijks) bestuur van de UCI
    • een bestuurslid van de UCI
    • een commissie van de UCI
    • de controleurs van de UCI
    • juryleden van de UCI
    • een maatregel van de UCI
    • de normen van de UCI
    • de ranglijsten van de UCI
    • een verbod van de UCI
    • een vertegenwoordiger van de UCI
    • de voorzitter van de UCI
    • de Wereldbekerwedstrijd van de UCI

    Twee jaar lang voerde Miguel Indurain de ranglijsten aan van de UCI.

    De Standaard,

    Het programma voor de finale van de Wereldbekerwedstrijd van de UCI in het weekend van 19 / 20 januari 2013 is inmiddels bekend!

    http://www.gpadrievanderpoel.nl/,

    Volgens de Nederlandse voorzitter van de UCI, Hein Verbruggen, had dat startverbod niets van doen met achterstallige salarissen, maar met het feit dat Rodriguez heeft verzuimd een garantiebedrag te storten aan het eind van vorig jaar.

    NRC,

    Mocht Clere inderdaad in het peloton terechtkomen, dan wilde Lévitan hém, de dubbelende renner dus, doen afstappen. Clere zou dan een minuut langs de kant van de weg moeten wachten, alleen verder moeten rijden en pas aan de finish zou men hem zijn minuut teruggeven. De toestemming voor die ingreep werd geweigerd door de vertegenwoordiger van de UCI, de Nederlander Jeremiasse, die terecht zei dat Lévitan dan maar niet zulke rondjes moest organiseren.

    43 Wielerverhalen, Tim Krabbé,

    Zo hoopte Maarten den Bakker dit seizoen met de naam van het patatbedrijf Farm Frites op zijn buik te fietsen. En de Deen Bo Hamburger dacht met het toepasselijke opschrift van de firma McDonalds te kunnen rondrijden. Maar de UCI besliste deze week anders. De renners uit dezelfde ploeg moeten in een geheel uniforme wielertrui koersen. Bos reageerde gisteren vol onbegrip over het verbod van de UCI.

    NRC,

    In Parijs willen de ploegleiders en artsen nog eens overleggen hoe ze zich gaan opstellen tegenover de grens en de maatregel van de UCI om renners met een hematocriet-waarde van vijftig en hoger een startverbod op te leggen.

    De Standaard,

    De tijdsverschillen werden niet doorgerekend naar de stand, omdat het parkoers van de openingsrit - een criterium van tien rondjes, elk amper 7,5 km lang - niet voldeed aan de normen van de UCI.

    De Standaard,

    In tegenstelling tot vorig jaar had Emonds ditmaal wel de gewenste voorbereiding achter de rug. Ook met de conditie zat het snor. En twee Italiaanse juryleden van de UCI homologeerden zonder problemen de lange stuurstang à la Boardman.

    De Standaard,

    Mijn epitestosteron, daar hebben de controleurs van de UCI nooit naar gekeken.

    NRC,

    De Commissie Cardiologie van de UCI hoopt vanaf begin volgend jaar de medische keuring van wielrenners te intensiveren.

    Meppeler Courant,

    Techniek en stuurkunst spelen geen rol, het is doorduwen door de blubber. De klok is bij deze vijf jaar teruggezet, de beelden vormen anti-propaganda voor het veldrijden. Ik had de technische commissie van de UCI tevoren met brieven gewaarschuwd dat dat kon gebeuren.

    NRC,

    Uit een lijvig rapport, opgesteld door de Italiaanse onderzoeksrechter Sandro Donati, blijkt dat vooral een paar vermaarde figuren uit de medische wereld een bijzonder winstgevende handel in erythropoïetine, het beruchte epo, zouden hebben opgezet. Daarbij vallen de namen van professor Conconi en sportarts Ferrari. Eerstgenoemde was ooit de raadsman van Francesco Moser en klom in de hiërarchie op tot voorzitter van de medische commissie van de UCI, de Internationale Wielren Unie.

    De Standaard,

    We stonden in een ruimte met de wielrenners, een bestuurslid van de UCI en een dokter, en de dopingexpert stond een ruimte verder.

    http://rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2004/08_augustus/13/buitenland/0813_doping_controle_1445.xml,

    Piet Zevenbergen, voorzitter van de Nederlandse wielerbond (KNWU), werd in het dagelijks bestuur van de UCI opgenomen.

    Meppeler Courant,

    met substantief ervoor


    • de koepel UCI
    • de internationale wielerfederatie UCI
    • de Internationale Wielerunie UCI
    • de internationale wielerunie UCI
    • de Internationale Wielrenunie UCI

    De internationale wielerunie UCI is het eens met de beslissing van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA om Lance Armstrong levenslang te schorsen en hem zijn zeven Tourzeges, behaald tussen 1999 en 2005, af te nemen.

    http://www.nu.nl/sport/2939291/uci-ontneemt-armstrong-tourzeges.html,

    'Het was een vermaledijde situatie. Niet de UCI was lid van het IOC, maar de FIAC, de amateursectie. Deze situatie was destijds ontstaan omdat Avery Brundage, de vroegere IOC-voorzitter, geen sportbonden wenste die ook profs in de gelederen had. Zo kwam de FIAC in het IOC. De FICP en de koepel UCI stonden er buiten. Enkele jaren geleden wilde de FIAC het gehele wielrennen overnemen.'

    Meppeler Courant,

    Vertegenwoordigers van het Franse ministerie en het LNDD zaten gisteren in de vooravond in Genève aan tafel met kopstukken van de Internationale Wielerunie UCI (Verbruggen, jurist Verbiest en medisch raadgever Mangin), de Société du Tour de France (Jean-Marie Leblanc) en de vereniging van sportgroepen AICGP (met onder anderen Manolo Saiz).

    Het Nieuwsblad,

    Miguel Indurain heeft gisteren in Madrid het nieuwe dopingreglement van de internationale wielrenunie UCI bekritiseerd.

    NRC,

    Een goed voorbeeld is Hein Verbruggen. De voorzitter van de internationale wielerfederatie UCI kan na Anton Geesink als de belangrijkste Nederlandse sportbestuurder in het buitenland worden beschouwd.

    NRC,

    Aanvaarding van de antidopingcode in deze vorm kan uitgelegd worden als een tegemoetkoming aan de bezwaren van de wereldvoetbalorganisatie FIFA en de internationale wielerfederatie UCI, de twee grootste tegenstanders.

    NRC,

    Met de bouw van de piste is nog niet begonnen, maar zoals Hein Verbruggen, de Nederlandse voorzitter van de Internationale Wielren Unie UCI, afgelopen weekeinde al liet weten, zal de accommodatie op tijd gereed zijn.

    Meppeler Courant,

    De IOC-voorzitter verklaarde dat sporten van de Olympische Spelen geweerd worden als de overkoepelende federaties niet akkoord gaan met de antidopingwetgeving. Tegenstanders zijn bijvoorbeeld de wereldvoetbalbond FIFA en de Internationale Wielren Unie UCI.

    Haarlems Dagblad,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen