Uub


Uub 1.0

(chemie en mineralogie; verouderend)

(Latijn) Ununbium, afgeschaft symbool van het scheikundig element ununbium, sinds 19 februari 2010 vervangen door het symbool Cn als symbool voor de nieuwe naam copernicium (met atoomnummer 112)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Uub…

is een symbool

  • [Functie] symboliseerde het scheikundig element ununbium (met atoomnummer 112)

    Algemene voorbeelden


    Copernicium (Cn), voorheen: ununbium (Uub) is het 112e element uit het periodiek systeem der elementen en werd in 1996 voor het eerst gevormd in Darmstadt door het Duitse Gesellschaft für Schwerionenforschung (GSI), geleid door professor Sigurd Hofmann. Het element is vernoemd naar de astronoom Nicolaas Copernicus, de grondlegger van het moderne heliocentrische wereldbeeld, waarbij de aarde rond de zon draait.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Copernicium,

    Ununbium - Uub [...]. Ununbium werd voor het eerst geproduceerd door Peter Armbruster, Gottfried Münzenber en hun team van de Gesellschaft für Schwerionenforschung in Darmstadt, Duitsland op 9 februari 1996. Ze lieten zink ionen tegen lood ionen aanschieten met een apparaat dat bekend staat als een lineaire koppeling. Het resultaat was een groepje ununbium-277 atomen, een isotoop met een halfwaardetijd van ongeveer 0,24 milliseconden (0,00024 seconden), en een vrij neutron.

    http://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/uub.htm

    Een chemisch element dat in de vorige eeuw is ontdekt, wordt vernoemd naar de astronoom Nicolaas Copernicus, als internationale instanties een voorstel van de ontdekkers honoreren. Het scheikundige element dat sinds 1996 de tijdelijke naam Ununbium (Uub) draagt zou daarmee copernicum gaan heten.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/338154/2009/07/15/Nieuw-element-genoemd-naar-Copernicus.dhtml,

    Ununbium (Uub) is gesynthetiseerd door zink ionen (30 protonen in de kern) in een deeltjesversneller op lood (82 protonen) kernen af te schieten. De kernen fuseren (vandaar de naam 'kernfusie') en de 112 protonen in de nieuwe kern vormen een nieuw element.

    http://scheikundejongens.nl/2009/06/hoera-voor-uub/,