Uuq


Uuq 1.0

(chemie en mineralogie)

(Latijn) Ununquadium, symbool van het scheikundig element ununquadium (met atoomnummer 114)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Uuq…

is een symbool

  • [Functie] symboliseert het scheikundig element ununquadium (met atoomnummer 114)

    Algemene voorbeelden


    Element 114 – voorlopig Uuq of ununquadium genoemd – werd in 1999 ontdekt door Russische natuurkundigen van het Joint Institute of Nuclear Research (JINR) in Dubna, in samenwerking met Amerikaanse collega's van het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL). Zij schoten speciale calciumkernen op plutonium, net zo lang tot die bleven plakken. Overigens viel het nieuw gevormde element alweer na 30,4 seconden uit elkaar.

    http://www.kennislink.nl/publicaties/speuren-naar-het-eiland-van-stabiliteit,

    Definitieve officiële namen hebben de nieuwe elementen nog niet. Voorlopig staan ze bekend als ununqadium (symbool Uuq) en ununhexium (Uuh). De ontdekkers mogen nu namen voorstellen aan de Iupac. In het verleden is gebleken dat het soms nog moeilijker is om internationale overeenstemming over de naam van een nieuw element te vinden, dan om het element te ontdekken. Soms duurt het jaren voor een naam goedgekeurd geraakt.

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=UB3B6DTE,

    Het chemisch element ununquadium (Uuq), met een atoommassa van ongeveer 289 u, bezit geen stabiele isotopen en wordt dus geclassificeerd als radioactief element. De 5 radio-isotopen zijn onstabiel en hebben een relatief korte halfwaardetijd (de meesten minder dan een seconde).

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Isotopen_van_ununquadium,

    Het Periodiek Systeem der Elementen is weer uitgebreid. Werd in 2009 element 112 nog toegevoegd — inmiddels bekend onder de naam Copernicium (Cn) — nu zijn elementen 114 en 116 officieel erkend door de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) en de International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP). Op dit moment staan deze elementen nog in het periodiek systeem onder hun systematische benamingen, ununquadium en ununhexium met afkortingen Uuq en Uuh, maar de ontdekkers mogen hun creaties nu een echte naam gaan geven.

    http://scheikundejongens.nl/2011/06/welkom-uuq-en-uuh/,

    Ununquadium - Uuq [...]. Ununquadium staat ook wel bekend als rutherfordium. Het werd voor het eerst geproduceerd door wetenschappers die werkzaam waren aan het Joint Institute for Nuclear Research in Dubna, Rusland in 1998. Ze schoten calcium atomen tegen plutonium atomen aan. Het resultaat was een enkel atoom ununquadium-289, een isotoop met een halfwaardetijd van ongeveer 21 seconden.

    http://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/uuq.htm