VF


VF 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

ventrikelfibrilleren; ernstige hartritmestoornis waarbij de hartkamers zo chaotisch samentrekken dat het bloed niet goed kan worden rondgepompt en er een hartstilstand optreedt; kamerfibrillatie; kamerfibrilleren; ventrikelfibrillatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


VF…

is een aandoening

      Algemene voorbeelden


      Ventrikelfibrillatie is een hartritmestoornis (vaak afgekort tot VF), waarbij de grote kamer van het hart gaat trillen en geen normale effectieve pompslagen meer maakt. Het effect is dat er geen bloed meer door het lichaam wordt gepompt, ook wel circulatiestilstand genoemd. In de volksmond wordt deze toestand hartstilstand genoemd, maar dat is in het geval van VF misleidend, omdat het hart nog wel, maar ongecoördineerd, beweegt.

      http://www.zorgtrainers.nl/AED-FAQ.336.0.html

      Kamerfibrilleren, ook wel ventrikelfibrilleren of VF genoemd, is een ernstige hartritmestoornis, die ontstaat in één van de hartkamers. De hartkamers worden snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Hierdoor kan het hart het bloed niet meer goed uitpompen. Als gevolg van kamerfibrilleren komt de bloedsomloop tot stilstand. Er is in feite sprake van een hartstilstand.

      https://www.erfelijkehartziekten.nl/patienten/kamerfibrilleren/

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • gedetecteerde VF's

      De Primedic HeartSave AED-M-defibrillator is uitgerust voor professioneel medisch gebruik en heeft een hoge-resolutie-displaymonitor, ontworpen om essentiële patiëntgegevens te leveren, waaronder ecg-weergave, hartfrequentie en aantal gedetecteerde VF's (ventriculaire fibrillatie).

      https://www.rhbrandbeveiliging.nl/webwinkel/aed-defibrillators/primedic-heartsave-aed-m-halfautomaat/

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen