kamerfibrilleren


kamerfibrilleren 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

ernstige hartritmestoornis waarbij de hartkamers zo chaotisch samentrekken dat het bloed niet goed kan worden rondgepompt en er een hartstilstand optreedt; hartritmestoornis door trillende hartkamers; ventrikelfibrilleren
Komt vrijwel altijd in zelfstandig gebruik voor. Eenmaal aangetroffen als werkwoord in de uitdrukking 'een kamerfibrillerend hart'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


kamerfibrilleren…

is een aandoening

      Algemene voorbeelden


      Plotselinge dood, zonder voortekenen en vaak bij zich gezond wanende personen komt duizenden keren per jaar voor en is [...] een groot gezondheidsprobleem in Nederland. Een ritmestoornis van het hart, het zogenaamde kamerfibrilleren, ligt in ca 80-90% van de gevallen aan deze plotselinge dood ten grondslag.

      http://www.ehbo.nl/Nieuws.htm,

      Met medicijnen of door een elektrische impuls (cardioversie) onder narcose kan een arts BF herstellen. Ventrikelfibrilleren (= kamerfibrilleren) is wel direct levensbedreigend.

      http://www.vijverhoeve.nl/aed/aed.doc

      In geval van een hartstilstand, meestal voorafgegaan door ventrikelfibrilleren (VF, ofwel kamerfibrilleren), is een reanimator praktisch machteloos.

      http://www.vijverhoeve.nl/aed/aed.doc

      Een hartinfarct is het afsterven van de hartspier, dat soms leidt tot een hartstilstand. Maar hoe? De afstervende spier kan zelf, uit nood, stroomstootjes produceren. Deze prikkels zijn in staat het gewone ritme van het hart te verstoren en opeens zie je op de monitor een trillend lijntje, kamerfibrilleren. Een fladderend hart dat geen pomp is, maar zoals ik eens hoorde, een zak vol wormen, stuiptrekkingen van een spier die ter ziele gaat. Een hartstilstand.

      https://www.trouw.nl/home/lofzang-op-het-hartinfarct~a3c72ebf/,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • het kamerfibrilleren stoppen

      Alleen een elektrische schok kan het kamerfibrilleren stoppen en de hartspiercellen weer terug in hun normale ritme brengen.

      https://www.hartwijzer.nl/reanimatie

      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • kamerfibrilleren of ventrikelfibrilleren

      Kamer- of ventrikelfibrilleren kenmerkt zich door totale chaos van het elektrische systeem.

      http://www.vijverhoeve.nl/aed/aed.doc