Vinex


Vinex 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra van het Nederlandse ministerie van VROM uit 1991 waarin de uitgangspunten opgenomen zijn voor de bouw van nieuwe woningbouwlocaties voor de periode tussen 1 januari 1995 en 1 januari 2005

Semagram (extra betekenisinformatie)


Vinex…

is een nota

  • [Soort] is een nota over de ruimtelijke ordening in Nederland
  • [Tijd] heeft betrekking op de nieuwbouw gebouwd tussen 1 januari 1995 en 1 januari 2005
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat de uitgangspunten voor de bouw van nieuwe woningbouwlocaties, waarbij nieuwbouwwijken vooral in de buurt van stadscentra gebouwd worden

    Algemene voorbeelden


    De Vinex kiest dus nadrukkelijk voor de bundeling van functies. De voorkeursvolgorde voor verstedelijking - in-aan-nabij de centrale stad van het stadsgewest - verschijnt opnieuw op het toneel.

    http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

    Een laatste verandering in het denkschema achter het ruimtelijk mobiliteitsbeleid uit de Vierde nota betreft de uitwerking van de beleidslijn gericht op concentratie van activiteiten bij openbaar vervoerknooppunten. Met de introductie van het abc-locatiebeleid en de bijbehorende mobiliteits- en bereikbaarheidsprofielen wordt deze beleidslijn handen en voeten gegeven [...]. De filosofie van de nabijheid verdwijnt in de Vierde nota vrijwel geheel van het toneel. Alleen in de sfeer van de oplossingen voor het mobiliteitsprobleem blijft het denkschema herkenbaar [...]. De Vinex is de eerste nota waarin het ruimtelijk mobiliteitsbeleid is gebaseerd op beide denkschema's.

    http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

    De balans van de Vinex meldt dat de kosten van nieuwbouw in en aan grote steden iets hoger zijn dan van nieuwbouw bij kleine steden.

    NRC,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen