WK-match


WK-match 1.0

((vooral) in België. In toepassing op met name schaak- en damwedstrijden is WK-match ook in Nederland gebruikelijk. Verder komt WK-match ook incidenteel in Nederland voor als stilistische variant van WK-wedstrijd.)

wedstrijd die gespeeld wordt in het kader van een wereldkampioenschap (WK), hetzij in de kwalificatiereeks voor het eindtoernooi, hetzij tijdens het eindtoernooi zelf, hetzij in een reeks wedstrijden waarin bepaald wordt wie de wereldkampioen wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een WK-match…

is een wedstrijd

 • [Toepassingsgebied of bereik] wordt gespeeld in het kader van een wereldkampioenschap

  Algemene voorbeelden


  De politie van de Amerikaanse staat Texas heeft een man opgepakt die ervan wordt verdacht zijn tweejarige stiefdochtertje te hebben doodgeslagen. Het meisje zou te veel hebben gehuild terwijl de verdachte op tv een WK-match bekeek.

  http://stknieuws.wordpress.com/2010/06/29/man-slaat-meisje-2-dood-omdat-ze-huilt-tijdens-wk-match/,

  Nog na de oefeninterland van woensdag op de Heizel wil Van Moer met Jacobs werk maken van een planning op wat langere termijn. "We bestudeerden al de mogelijkheden om onze WK-tegenstanders Nederland en Turkije te volgen tijdens het EK van volgende zomer in Engeland", besluit Wilfried. "Ook de voorbereiding van onze eerste WK-match, op 31 augustus tegen Turkije, kwam aan bod."

  De Standaard,

  Voor buitenstaanders is een dampartij op topniveau een synoniem voor remise. Dat is vooral te danken aan de laatste WK-match tussen Tsjizjov en Wiersma.

  NRC,

  Tolja Karpov (45) werd iets ronder maar heeft aan schaakscherpte niet veel ingeboet. Vorige maand eindigde hij in het Melody Ambertornooi vijfde, net achter Kamski, maar hij bleef zijn WK-rivaal zowel in de blind- als de rauspartij de baas. Hij koos ervoor niet aan het toptornooi in het Spaanse Dos Hermanas deel te nemen en zich te concentreren op de WK-match.

  De Standaard,

  Zo af en toe kon de Belgische bondscoach met de konijnenpoot, Guy Thijs, best grappig uit de hoek komen. Zo verklaarde Thijs voor de WK-match tegen onze Angstgegner nummer één in november 1980: "Dat Hollandcomplex is iets uit de ouwe doos. Wij zijn vice-kampioen van Europa. Dan moet je bekwaam zijn al je thuismatchen te winnen. Het verleden telt in geen enkel opzicht mee." Om je te bescheuren.

  De Standaard,

  Deze variant heeft Kasparov voor zwart gerehabiliteerd met het fantastische kwaliteitsoffer 12...Pc6 13. c5 Txe3 14. Dxe3 Df8, voor het eerst gespeeld in de WK-match tegen Karpov, New York 1990.

  NRC,

  Slechts kort in verlegenheid gebracht door het vertrek van hun wereldkampioen en zijn uitdager, beloonde de FIDE op haar beurt de twee jonge ondernemers met een schorsing en schreef volgens haar reglementen een WK-match uit tussen Karpov en Timman, die elkaar eerst in Zwolle bestrijden.

  NRC,

  Daarnaast wil de dambond meer beslissingen forceren. De WK-match over twintig partijen wordt opgedeeld in vijf mini-matches van vier partijen, die eventueel eindigen in een tie-break met partijen in een versneld tempo.

  NRC,

  Maandag kiest de bondscoach zestien Rode Duivels voor de oefenpartij tegen Rusland. Al om tien uur gisterochtend zaten Wilfried Van Moer en zijn nieuwe assistent, Ariël Jacobs, op de Heizel rond de tafel [...]. Tegen tweeën zat de klus erop. "We namen alles door: onze manier van werken, het spelconcept, de selectie, de voorbereiding van de wedstrijd tegen Rusland, de aanloop naar de WK-match tegen Turkije, de scouting van onze tegenstanders."

  De Standaard,

  Doordat Kasparov in '93 een eigen schaakorganisatie uit de grond stampte en zijn WK-match met Nigel Short aan de Wereldschaakbond Fide onttrok en Karpov principieel weigerde aan PCA-evenementen mee te doen, bleven de twee kemphanen de jongste tijd uit elkaars vaarwater.

  De Standaard,