Watergate


Watergate 1.0

politiek schandaal in Amerika in 1972 toen uitkwam dat de republikeinse partij - naar later bleek met medeweten van president Nixon - bij de campagne voor de presidentsverkiezingen ongeoorloofde methodes gebruikte om informatie te vergaren over de democratische partij, zoals inbraak en het plaatsen van afluisterapparatuur in de kantoren van de democratische partij; afluisterschandaal in Washington

Semagram (extra betekenisinformatie)


Watergate…

is het Watergateschandaal; is een schandaal

      Algemene voorbeelden


      Amerika aan het eind van het jaar 1973: De Vietnamoorlog gaat onversaagd door, Nixon wordt ten val gebracht door Watergate en de familie Hood gaat zijn eigen privécrises tegemoet.

      http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

      Aan de andere kant, kwalijke praktijken van machthebbers zullen aan de kaak gesteld moeten blijven worden. Er zullen nieuwe Watergates komen en Iran-contra-schandalen.

      http://www.piethoutman.net/blog/commentaar/wikileaks-en-de-machten,

      Watergate is dan niet zomaar een schandaal van uitzonderlijke omvang, maar een van de duidelijkste voorbeelden van het verabsoluteren van de tegenstander, in het begin alleen de echte bolsjewistische, maar op den duur iedere 'linkse'.

      Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

      De Union gaat er prat op dat Richard Nixon er zijn eerste publieke optreden maakte na zijn aftreden wegens Watergate.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met bijwoord ervoor


      • erger dan Watergate
      • meer dan Watergate

      Israëlische juristen spreken van een schandaal dat "nog erger is dan Watergate" dat indertijd tot de val van de Amerikaanse president Nixon leidde.

      De Standaard,

      Aanmerkelijk belangrijker is, dat het verschijnsel Nixon in zijn geheel - ontzaglijk veel meer dan Watergate - tot op het nippertje door de vrije pers niet is herkend, wat een pure nederlaag betekent.

      Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

      in voorzetselgroep


      • vergelijkingen met Watergate

      Balladur noemde het vanmorgen "ontoelaatbaar" dat vergelijkingen met 'Watergate' worden getrokken, het afluisterschandaal dat leidde tot het aftreden van de Amerikaanse president Nixon.

      NRC,

      • (kort) na Watergate

      Zelfs kort na Watergate spraken ambtsmisbruik en politieke corruptie veel minder tot de verbeelding van de leeghoofdige, volbloedige burger dan de lustmoord met drie verdachten of de cynische onthullingen van de callgirl.

      Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

      Nixon, zo weten alle politieke sociologen na Watergate vast te stellen, heeft zich al in zijn eerste ambtsperiode omringd met adviseurs die niet hoorden tot de traditionele beroepsbestuurders uit het Yankee-establishment.

      Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

      • naar Watergate leiden

      Overigens was al bij de aanvang van het presidentschap van Nixon de verklaarde vijandschap tussen Democraten en Republikeinen manifest die naar Watergate zou leiden.

      NRC,

      • over Watergate publiceren
      • reportages over Watergate

      Stel dat Ben Bradlee tegen Woodward en Bernstein had gezegd dat hij niets over Watergate zou publiceren voordat Woodward de identiteit van Deep Throat onthulde!

      De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

      Met de reportages over Watergate en met de Haagse en Europese berichtgeving heeft de NOS intussen bewezen dat er een vorm van informatie mogelijk is die noch bestaat uit het uitstorten van de losse feiten, noch terechtkomt in het gebied van de ideologische features.

      Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

      • het bedrog van Watergate
      • het equivalent van Watergate
      • de nasleep van Watergate
      • de ontdekking van Watergate
      • de oorzaak van Watergate
      • de verjaardag van Watergate
      • ten tijde van Watergate

      In vraaggesprekken naar aanleiding van zijn nieuwe film zegt hij dat het vertrouwen in het medium televisie door het bedrog van Twenty One voorgoed verloren ging, en dat die zondeval de weg naar het politieke bedrog van Watergate heeft geplaveid.

      NRC,

      De spionagebeschuldigingen tegen Ignacio Lopez dateren van juli 1993, onmiddellijk nadat de productiedirecteur overgestapt was van General Motors (GM) naar Volkswagen. GM beschuldigde Lopez ervan geheime ontwerpen, interne kostenberekeningen en aankooplijsten van zestigduizend Opel-onderdelen naar zijn nieuwe werkgever meegenomen te hebben. Lopez zou VW ook de plannen van een revolutionaire kleine auto, de Opel Maxx, bezorgd hebben. Het spionageschandaal raakte tot nu toe niet verder dan een reeks huiszoekingen, wederzijds gegooi met modder en slepend juridische procedures. Toch groeide de zaak ondertussen uit tot het industriële equivalent van Watergate.

      De Standaard,

      In de nasleep van Watergate kreeg Moon politieke tegenwind in de VS.

      http://www.groene.nl/2000/0022/tr_moon.html,

      Over het algemeen wordt de ontdekking van Watergate en wat erop volgde, voorgesteld als een triomf van de vrije pers.

      Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

      Een van de meest onthullende passages in Nixon's rede is die waarin hij de uiteindelijke oorzaak van Watergate verklaarde.

      Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

      Democratieën worden wel vaker op de proef gesteld en er is meestal een instelling die het publieke vertrouwen behoudt. In de VS ten tijde van Watergate was dat de Senaat.

      De Standaard,

      De heropleving van de belangstelling voor de kort voor zijn dood officieel gerehabiliteerde Nixon - een rehabilitatie waarvan in deze bijlage hartgrondig afstand wordt genomen - valt samen met de twintigste verjaardag van 'Watergate'.

      NRC,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • Vietnam en Watergate

      De regering Carter, mede aan de macht gekomen door de erfenis van Vietnam en Watergate, kwam internationaal als bijzonder zwak over.

      http://home.planet.nl/~aadel/Geschiedenis.htm

      Mei achtenzestig was de langste maand van de hele eeuw. Ze begon in negentienzesenzestig en eindigde in negentiendriënzeventig. Geen steen bleef nog op de andere staan. Ze vonden seks uit en homofilie. En weerbaarheid en schandalen. Schandalen had je eerst in het buitenland. Je had Vietnam en Watergate. Terroristen, vrijheidsstrijders, neofascisten. En het Eurosongfestival.

      Mijn held; Ik sta op wacht en denk aan jou; Over dichters die schrijver willen worden; Helden waren zij, maar kleine helden, Dirk Verbruggen,

      voorafgegaan door als


      • schandalen als Watergate
      • zoiets als Watergate

      Ben benieuwd wanneer er zoiets als Watergate uit de bus zal komen.

      Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

      Schandalen als Watergate, Irangate, Whitewater en Lewinski breken uit wanneer het vertrouwen al is aangetast.

      De dramademocratie, Mark Elchardus,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Watergate 2.0

      groot politiek schandaal in het algemeen

      Betekenisbetrekking


      generalisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een Watergate…

      is een schandaal

      • [Gelijkenis] betreft een schandaal dat qua inhoud en/of omvang lijkt op het Watergateschandaal
      • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een groot politiek schandaal

        Algemene voorbeelden


        Dit betekent niet dat ik op grond van een simpele redenering voor Nederland tegen 1978 een eigen Watergate wil aankondigen, maar wel dat een progressief bewind dat zich vier jaar handhaaft, onherroepelijk andere bestuurstradities zal scheppen, al weten we nog niet welke.

        Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

        De vierde soort was woedend. Dat varieerde van de volslanke volksblondine die me, met de laatste Story en Privé onder haar arm, op straat in warm-Amsterdams toeriep: 'Getverderrie, wat hep jij op de tv kapsones!' tot de hoofdschurken in wat langzamerhand het Watergate van de Nederlandse tv is geworden: Jan de Troye en Carel Enkelaar.

        Averechts, Gerrit Komrij,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een nationaal Watergate

        De worsteling om de macht gaat tussen veel meer dan twee partijen, die bovendien veel eenvoudiger zijn samengesteld, en daarom alleen al is een eigen nationaal Watergate onwaarschijnlijk.

        Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

        • een Italiaans Watergate

        Di Pietrostory deint uit tot Italiaans Watergate [...]. Italië heeft naast alle andere schandalen nu ook een kopie van de Watergateaffaire.

        De Standaard,

        met telwoord ervoor


        • meer Watergates

        'Wat mij eigenlijk het meest teleurstelt is dat de pers er zo achteraan holt. Wat dat betreft zeg ik: het is een aansporing om meer 'Watergates' in Nederland te krijgen, en dan heb je mooi nieuws. Ik vind het een spelen met zeer essentiële belangen. Het is ook schadelijk voor de democratie.'

        http://resolver.politicalmashup.nl/nl.proc.sgd.d.198419850001008?view=html&q=%22gewone%20mensen%22,