Watergateschandaal


Watergateschandaal 1.0

politiek schandaal in Amerika in 1972 toen uitkwam dat de republikeinse partij - naar later bleek met medeweten van president Nixon - bij de campagne voor de presidentsverkiezingen ongeoorloofde methodes gebruikte om informatie te vergaren over de democratische partij, zoals inbraak en het plaatsen van afluisterapparatuur in de kantoren van de democratische partij; afluisterschandaal in Washington

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Watergateschandaal…

is een schandaal

  • [Plaats] speelde zich af in Washington (Amerika)
  • [Tijd] kwam in 1972 aan het licht
  • [Gevolg of resultaat] veroorzaakte in 1974 het aftreden van de toenmalige republikeinse president Nixon
  • [Onstoffelijke inhoud] betrof het uitkomen van het feit dat de republikeinse partij - naar later bleek met medeweten van president Nixon - bij de campagne voor de presidentsverkiezingen ongeoorloofde methodes gebruikte om informatie te vergaren over de democratische partij, zoals inbraak en het plaatsen van afluisterapparatuur in de kantoren van de democratische partij
  • [Toepassingsgebied of bereik] was een politiek schandaal

Algemene voorbeelden


Hoofdrolspeler Watergateschandaal overleden. Charles Colson, een adviseur van de Amerikaanse president Richard Nixon die een hoofdrol in de Watergateaffaire speelde en uiteindelijk een christelijk leider werd, is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden.

http://www.nu.nl/buitenland/2792976/hoofdrolspeler-watergateschandaal-overleden.html,

Het Watergateschandaal. 17 juni 1972 – Vijf mannen werden gearresteerd toen ze betrapt werden bij een inbraak in het hoofdkwartier van de Democratische Partij, het Watergatehotel in Washington. De mannen, Republikeinen, wilden afluisterapparatuur plaatsen in de vergaderzaal van de Democraten om zodoende materiaal te verzamelen die hen kon helpen om Richard Nixon opnieuw de verkiezingen te laten winnen. Richard Nixon was sinds 1969 de president, maar was sindsdien impopulair geworden bij het Amerikaanse volk.

http://www.nieuwsdossier.nl/politiek/het-watergate-schandaal,

Na het Watergateschandaal voerde het Congres nieuwe regels in om de campagnebijdragen aan banden te leggen.

de Volkskrant,

De nasleep van Vietnam en het debacle van de regering-Nixon in het Watergateschandaal droegen bij aan de nieuwe verwijdering in het Atlantische bondgenootschap.

NRC,

In een griezelige herhaling van het Watergateschandaal van zestig jaar geleden, zijn Witte Huismedewerkers van president Maria Juarez openlijk beschuldigd van inbraak in het verkiezingscampagnehoofdkwartier van de Republikeinse Partij, die bij de komende presidentsverkiezingen van 2040 als Juarez' belangrijkste tegenstander wordt beschouwd.

Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,