Wet Koppeling met Afwijkingsmogelijkheid


Wet Koppeling met Afwijkingsmogelijkheid 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

wet waarin bepaald wordt onder welke omstandigheden de automatische aanpassing van het minimumloon en de sociale uitkeringen aan de algemene loonontwikkeling in het bedrijfsleven, bij de overheid en bij dienstverlenende instellingen niet doorgaat
Deze wet is sinds 1993 van kracht.

Algemene voorbeelden


De AOW is gekoppeld aan het sociale minimum en de vraag van wel of niet bevriezing wordt geregeld in de Wet Koppeling met Afwijkingsmogelijkheid. Deze WKA is een compromis van de overlegeconomie dat de koppeling van uitkeringen en lonen afhankelijk maakt van de verhouding tussen werkende premiebetalers en niet-werkende uitkeringsontvangers.

NRC,

Voor het overige zorgde ad-hoc wetgeving er steeds voor dat het minimumloon - en dus ook de daaraan gekoppelde AOW-pensioenen - achterbleven bij de loonontwikkeling in het bedrijfsleven. Sedert 1993 geldt een nieuwe aanpassingsregeling, de Wet koppeling met afwijkingsmogelijkheid (WKA). De WKA is echter niets anders dan een nieuwe jas voor de WAM. Wel kent de WKA als hoofdregel een halfjaarlijkse aanpassing van het minimumloon aan de lonen in het bedrijfsleven. Afwijking is evenwel toegestaan in geval van een bovenmatige loonontwikkeling met schade voor de werkgelegenheid of bij een stijging van het aantal sociale uitkeringen.

NRC,

Bijna een eeuw later zijn de verschillende beleidsonderdelen zo nauw met elkaar verbonden dat het hele overheidsapparaat in beweging komt wanneer één radertje wordt bijgesteld. Een voorbeeld: de Wet Koppeling met Afwijkingsmogelijkheid (WKA). Het kabinet-Kok besloot vrijdag dat de sociale uitkeringen en het wettelijk minimumloon volgend jaar volledig worden gekoppeld aan de gemiddelde loonontwikkeling van mensen die werken in het bedrijfsleven, bij de overheid en bij de dienstverlenende instellingen. Het kabinet streeft naar redelijk evenwichtige inkomensverhoudingen en met de volledige koppeling komt dit doel een stapje dichterbij. De koopkracht van uitkeringsgerechtigden stijgt volgens VVD-minister Gerrit Zalm met een half procent extra in vergelijking de situatie waarin voor de helft werd gekoppeld.

NRC,

De huidige Wet Koppeling met Afwijkingsmogelijkheid kent twee gronden voor afwijken: een bovenmatige loonontwikkeling en een ongunstige volume-ontwikkeling in de sociale-zekerheidsregelingen.

NRC,