Zeists


Zeists 1.0

van Zeist; uit Zeist; in Zeist; van de Zeistenaren; Zeister
Minder gebruikelijk dan het synoniem Zeister.

Algemene voorbeelden


Het schrappen van extra lekkernijen in de Zeistse woonzorgcentra Amandelhof en Mirtelhof deed vorige week heel wat stof opwaaien. Zelfs Geert Wilders twitterde erover. Hoewel al snel bleek dat de ouderen nog wel een koekje bij de koffie krijgen, kwamen Zeistenaren toch in actie. Gisteren werden onder meer acht Italiaanse citroentaarten bezorgd.

http://www.telegraaf.nl/dft/geld/27461777/__Spontaan_koek_en_gebak__.html,

Bij Willem Wilmink (1936-2003) kwam ik graag. Dan zaten wij 's middags op zijn Zeistse werkkamer en naarmate de tijd verstreek, werd hij onrustiger. Vanaf half drie vroeg hij om het kwartier hoe laat het was. Ik wist waarom: vanaf 16 uur mocht hij van zijn vrouw zijn eerste biertje.

http://www.frankverhallen.nl/frank-verhallen/gedicht-gedacht.html/1922/willem-wilmink-mijn-man,

Bij de massale bomenkap in de Zeistse wijk Kerckebosch worden tientallen bijzondere bomen ontzien. Als bomen een hoge leeftijd hebben of als er nesten van bijvoorbeeld eekhoorns in zitten, worden ze gespaard.

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/421040/oude-bomen-en-eekhoornnesten-ontzien-bij-kap-in-zeist.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Zeists 2.0

van een sportclub, vereniging of andere groep uit Zeist

Algemene voorbeelden


Jonathan ging voortvarend in de aanval. Binnen één minuut kregen de Zeistenaren een corner, maar die leverde niets op. Bij een volgende Zeistse aanval stond keeper Thijmen Veenendaal goed in de weg.

https://devdoorn.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1961:dev-doorn-e4-behaalt-eerste-winst-in-spannende-wedstrijd&catid=177:28-08-2010&Itemid=410,

DEV Doorn leek in geslagen positie, maar de Doornaren bleven knokken. Het spel speelde zich weliswaar voornamelijk op Zeistse helft af, maar de bal wílde gewoonweg níet het Zeistse doel in. Er was een misverstand in de defensie van Jonathan voor nodig om DEV Doorn dichterbij Jonathan te brengen. Een schot van Jugo Rang werd door een verdediger ongelukkigerwijs achter de eigen doelman gewerkt (3-2).

https://devdoorn.nl/20082009-501/1503-goos-stevens-schiet-strijdvaardig-e1-naar-gelijkspel,

Na rust scoorde Saestum met een gelukkig schot de gelijkmaker. Via het scheenbeen van een Zeistse aanvaller verdween de bal in het doel.

http://woerden.courant.nu/issue/DEB/1992-04-08/edition/0/page/13,

Zeists 2.1

van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), waarvan het hoofdkantoor in Zeist gevestigd is

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.1

Algemene voorbeelden


"Bij de KNVB hebben ze überhaupt geen gehoor voor de scanderende kliek: problemen zijn er om genegeerd te worden, is een Zeists adagium. En ach, voetbal is nou eenmaal geen sport voor saletjonkers."

https://www.nrc.nl/nieuws/1999/11/13/hulpeloosheid-7470431-a1134282,

Een Zeists complot om Ajax te bevoordelen bestaat niet: Ajax is benadeeld, niet gematst, over een heel seizoen.

https://twitter.com/thijszonneveld/status/463941216157966336,

Even het geheugen opfrissen: Van Praag en de KNVB waren nogal enthousiast pleitbezorger van Platini, die inmiddels door de FIFA én zijn eigen werkgever UEFA geschorst is. Het kwam al langer een tikje naïef op me over, die onvoorwaardelijke Zeistse steun voor Platini. Dat de Nederlandse bond geen openlijk wantrouwen uitsprak, kan ik best begrijpen, maar was een iets ingetogener toon niet meer op zijn plaats geweest?

http://www.nu.nl/sport-column/4141836/ethische-commissie.html,