Zwijndrechts


Zwijndrechts 1.0

van de Nederlandse of Belgische plaats Zwijndrecht; uit Zwijndrecht; in Zwijndrecht; van de Zwijndrechtenaren

Algemene voorbeelden


Eerst is er de verbazing over de oorlog op de hoek: "Verderop in de straat lagen achter zandzakken de soldaten die op de Zwijndrechtse brug schoten."

NRC,

De Zwijndrechtse baggerfirma Dredging International haalt samen met een Hongkongse partner Wai Kee een kontrakt binnen voor de aanleg van een kunstmatig eiland, meldt De Financieel Ekonomische Tijd.

De Standaard,

En dat bezorgt hem hopen stress met die bijbehorende, godverdomse haaruitval. Zijn mollige kapper Koen weet één en ander handig te camoufleren maar dat kost handenvol geld. Benevens de huishuur voor zijn nieuwbouwflat op de Zwijndrechtse markt en de afbetaling van de Nissan Micra is het één van de zwaardere posten binnen zijn weinig elastisch budget.

Olaf leeft!, Kurt Van Eeghem,

Dredging sleepte er trouwens een opdracht in de wacht met de verwijdering van vervuild Rijnslib uit de Waal-rivier over een afstand van 300 meter. Maar dan wel met een kleiner vaartuig en met een geperfectioneerde schepradtechniek. De Zwijndrechtse waterbouwer zit ook mee in de running voor de eerste grote opdracht: de sanering van het 12 kilometer lange Ketelmeer, de eerste reuzenopdracht.

De Standaard,

Verder is afgesproken de bovenpunt van het Duivelseiland als scheiding van de blokgebieden 4 en 19 aan te houden. Het VHF-bord stond vroeger aan de Zwijndrechtse kant op de plaats waar nu de nieuwe kade en het bunkerstation van Nobel liggen. Het bord werd een paar honderd meter lager gezet, maar daarop ontstond een langdurige discussie tussen partijen die vonden dat het nu te dicht op de kruising Dordtse Kil Oude Maas stond, terwijl anderen vonden dat het niet 'hoger' mocht staan in verband met de Dordtse bruggen.

http://www.schuttevaer.nl/

De moord op Kezban bracht veel onrust in Zwijndrecht en in de rest van het land. Reden voor het Zwijndrechtse Welzijnswerk SIWZ de herdenkingsdienst te organiseren.

ANP,

De Zwijndrechtse D66-wethouder C. Merkus van ruimtelijke ordening fungeerde als gids: "Het sportpark waar we nu langsrijden zal exact doorkliefd worden, de manege hier links zal het leven laten en daar verderop zal de Betuwelijn een woonwijk met 4.000 woningen doorkruisen."

NRC,

Chinese kool wordt best pas na 15 juli gezaaid om doorschieten te voorkomen. Zaai dun op een rij en dun uit op 30 cm. Vroege ajuin (b.v. Zwijndrechtse) nu zaaien voor oogst in april-mei volgend jaar.

http://www.seniorennet.be/Pages/Tuinkriebels/moestuin_juli.php

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de Zwijndrechtse Waard

De Zwijndrechtse Waard is een Nederlandse waard die als een subeiland in het zuidoosten van het eiland IJsselmonde in de provincie Zuid-Holland ligt. Het betreft een tamelijk verstedelijkte streek die deel uitmaakt van de zuidelijke Randstad.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwijndrechtse_Waard,

De Zwijndrechtse Waard beslaat het zuidoostelijk gedeelte van het eiland IJsselmonde en is ontstaan in 1331. In dat jaar begon men met de bedijking en inpoldering van het gebied, voornamelijk gefinancierd met Dordts kapitaal.

http://www.regionaalarchiefdordrecht.nl/topstuk?id=1223

Op initiatief van Lidy van der Lans, vrijwillig natuurgids van IVN afdeling Dordrecht, is in Zwijndrecht het natuureducatieve Develpad tot stand komen. Drie jaar geleden won Van der Lans de natuurprijs van de gemeente Zwijndrecht. Met de duizend gulden die de prijs opleverde kon zij een begin maken met uitwerking van haar idee. In samenwerking met andere organisaties en vrijwilligers in de Zwijndrechtse Waard en met behulp van aanvullende subsidies heeft zij haar plannen weten te realiseren.

http://www.ivn.nl/index.htm

De Zwijndrechtse Waard beleeft woensdag een primeur. Bij Talamini, aan het Veerplein in Zwijndrecht, is perenijs gemaakt van peren uit de eigen streek. Het gaat om Zoutewelle stoofpeertjes.

http://www.rijnmond.nl/nieuws/11-09-2013/zwijndrechtse-waard-krijgt-eigen-perenijs,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Zwijndrechts 1.1

van een sportclub, vereniging of andere groep uit Zwijndrecht

Algemene voorbeelden


De Zwijndrechtse formatie, volgens Rene van Zomeren een verzameling 'no names', kwam zonder de aan zijn rug geblesseerde Jerry Beck naar Meppel.

Meppeler Courant,

De eerste kansjes waren ook voor de bezoekers. Zo mikte Geli Koy van dichtbij naast en schoot Soufiane Aouragh te wild over het doel van Rik Pomp, die lichtwedstrijden haat vanwege het matige licht. Maar de Zwijndrechtse doelman zou nooit écht getest geworden.

http://janvolwerk.com/2014/03/12/bekervoetbal-pelikaan-klopt-heerjansdam-2-0/,

Een sterk moment van Matena lag ook ten grondslag aan de tweede Zwijndrechtse goal. Een meevaller voor VVGZ, omdat arbiter Heins na de ingreep van Kees Duitemeijer tegen de gretig naar de grond gaande Matena wel erg lichtvaardig naar de stip wees.

http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/2369632/2006/12/17/VVGZ-pas-na-achterstand-langs-Terneuzense-Boys.dhtml,