aalscholver 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een aalscholver…
is een vogel; is een dier
- [Afmeting] is 80 tot 100 cm lang
- [Geluid] maakt een geluid met een diepe keelklank
- [Kleur] is zwart met een opvallende witte wang en een gele plek op de plaats van de aanhechting van de bek
- [Bouw] is gewerveld; heeft twee poten
- [Deel] heeft een lange snavel die voorzien is van een haakpunt en heeft zwemvliezen
- [Voortplanting] legt eieren
- [Plaats] leeft langs kusten en ook in het binnenland, bij sloten, kanalen en rivieren
- [Woongebied] komt voor in Noord-Amerika, Europa, Afrika, Azië en Australië
- [Leeftijd] kan 22 jaar oud worden, maar wordt gemiddeld niet ouder dan 15 jaar
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] rust met zijn vleugels afhangend uitgespreid in zon en wind om op te drogen na de jacht op voedsel
- [Gedrag] is een vleeseter en eet per dag een halve tot wel een hele kilo vis in het broedseizoen; zit vaak met uitgespreide vleugels op een paal bij water en jaagt lang achter zijn prooi aan; broedt in kolonies
- [Waardering] wordt niet gewaardeerd door beroepsvissers, omdat hij door zijn grote eetlust verantwoordelijk zou zijn voor de achteruitgang van de palingstand, maar wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt
Wetenschappelijke naam: Phalacrocorax carbo
Rijk | Animalia; Dieren |
---|---|
Stam | Chordata; Chordadieren |
Klasse | Aves; Vogels |
Orde | Suliformes |
Familie | Phalacrocoracidae; Aalscholvers |
Geslacht | Phalacrocorax |
Soort | Phalacrocorax carbo |
Algemene voorbeelden
Aalscholvers (en schollevaren) zijn visetende vogels die behoren tot de pelikaanachtigen. Ze zijn helemaal zwart, op de witte vlekken op hun wangen na. Op zoek naar vis duiken ze lang en diep onder water. Hun verendek is daarop aangepast: doordat hun veren veel natter worden dan die van andere vogels, kunnen ze veel gemakkelijker onder water zwemmen. Het nadeel daarvan is dat ze na hun duik langer nodig hebben om te drogen. Je hebt ze vast wel eens zien zitten in hun karakteristieke pose: ze zitten vaak met wijd uitgespreide vogels op een paal of tak te drogen in de zon.
Over de oorzaak van de achteruitgang van de aalstand in Europa bestaat geen zekerheid [...]. In ons deel van Europa wordt bovendien vaak de vraat door aalscholvers als mogelijke oorzaak genoemd, maar dat blijkt niet een reëele mogelijkheid: de aalscholvers op het IJsselmeer onttrekken twintig maal minder aal dan de visserij, en de talrijke aalscholverstand in onze streken vormt geen verklaring voor de achteruitgang van de aal elders in Europa.
In de loop der tijd ging men de schollevaar kortweg ook 'scholverd' of 'scholver' noemen. Toen het beroepsvissers aan het begin van de negentiende eeuw opviel dat die vogels toch wel erg veel paling aten, begonnen zij het 'aalscholvers' te noemen. De naam 'schollevaar' is dus ruim 500 jaar ouder dan 'aalscholver'. In het moderne taalgebruik wordt het woord 'aalscholver' echter veel vaker gebruikt.
Wie kent niet dat silhouet van een rustende vogel met zijn vleugels afhangend uitgespreid in zon en wind, zittend op een tak die boven het water uitsteekt, een boomstronk, een keisteen, of gewoon op de oever om op te drogen na een zwem en duikpartij op voedsel. Dat silhouet wat de aalscholver zo eigen is, wat je nog slechts bij één andere vogelsoort ziet, de slangenhalsvogel.
Combinatiemogelijkheden
met adjectief ervoor
- vraatzuchtige aalscholvers
Duizenden vissers protesteren tegen vraatzuchtige aalscholvers. Zo'n 8.000 beroeps- en sportvissers uit Frankrijk, België, Zwitserland, Italië, Duitsland en Oostenrijk protesteerden zaterdag in Straatsburg voor opheffing van de bescherming van aalscholvers. De vissers willen de beschermde vogel onverbiddelijk afschieten omdat die te veel van 'hun' vis opeet.
in voorzetselgroep
- de bescherming van aalscholvers
Zo'n 8.000 beroeps- en sportvissers uit Frankrijk, België, Zwitserland, Italië, Duitsland en Oostenrijk protesteerden zaterdag in Straatsburg voor opheffing van de bescherming van aalscholvers. De vissers willen de beschermde vogel onverbiddelijk afschieten omdat die te veel van 'hun' vis opeet.
met ander, nevengeschikt substantief
- jan-van-genten en aalscholvers
Het eiland is ongeveer drie hectare groot. Via een golfbreker is het eiland verbonden met het vasteland. Het is een belangrijke broed- en rustplaats voor zeevogels, vooral jan-van-genten en aalscholvers.