aanhaling


aanhaling 1.0

iets wat men schriftelijk of mondeling, meestal letterlijk, als bewijs, getuigenis of voorbeeld aanhaalt; iets wat men citeert; iets wat aangehaald wordt; citaat

Algemene voorbeelden


Het sterkst verraadt BHL zich wel door de aanhaling van Sartres uitspraak dat "hij filozoof is geworden om slechts één enkele reden: omdat hij wist dat hij zich daardoor bemind zou maken bij de vrouwen".

De Standaard,

Inhoudelijke voorwaarden. De vordering moet een nauwkeurige verwijzing bevatten naar de tekst(en) of de aanhalingen waarop het antwoord betrekking heeft (art. 2, laatste lid).

http://www.law.kuleuven.ac.be/jura/33n4/dupont.htm

Het Van Ostaijen-citaat is uit de context gerukt van een lang artikel, waarvan de tendens gecompliceerder is dan die ene zin suggereert. Bovendien stamt het van een moment (1917) dat PvO aan het begin van zijn ontwikkeling stond: toen hij elf jaar later stierf, was hij in menig opzicht een andere dichter/schrijver; je zou de aanhaling makkelijk door iets compleet tegengestelds kunnen vervangen.

P van O, Jan Bosteels,

De aanhalingen bedoeld in het vorige lid moeten de bron en de naam van de auteur vermelden.

http://www.ufsia.ac.be/~estorme/auteurswet.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • korte aanhalingen

Uitzonderingen op de vermogensrechten van de auteur Artikel 21 Korte aanhalingen uit een werk dat op geoorloofde wijze openbaar is gemaakt, ten behoeve van kritiek, polemiek of onderwijs, of in het kader van wetenschappelijke werkzaamheden maken geen inbreuk op het auteursrecht, voor zover zulks geschiedt overeenkomstig de eerlijke beroepsgebruiken en het beoogde doel zulks wettigt.

http://www.ufsia.ac.be/~estorme/auteurswet.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


aanhaling 2.0

liefkozende, aaiende aanraking

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aanhaling…

is een aanraking

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een liefkozende, aaiende aanraking

    Algemene voorbeelden


    Suzanne wreef haar borsten tegen zijn rug en streelde zijn balzak. Hij voelde deze onder haar aanhaling rimpelen.

    Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

    Toen ze zich met de pony, die wel belangstelling voor gras maar niet voor aanhalingen toonde, verveelden, zochten ze Anna op die op een stapel berkestammen zat.

    Overspel, Mensje van Keulen,

    Hij liet zich haar aanhalingen welgevallen. Langzaam kwam hij tot bedaren. Hij trok haar naar zich toe.

    http://books.google.nl/books?id=WTiCUpsvXGoC&pg=PT62&lpg=PT62&dq=%22haar+aanhalingen%22&source=bl&ots=ww81_nGT6-&sig=hbcY8ogymF3qpNoDWoq3hquhIAM&hl=nl&sa=X&ei=A29OU7GSA8OXO5XTgSA&ved=0CDsQ6AEwAw#v=onepage&q=%22haar%20aanhalingen%22&f=false

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding