aanlandplicht 1.0
(jacht en visserij; business, economie en financiën; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een aanlandplicht…
is een plicht
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de plicht voor vissers om de meeste gevangen vis aan land te houden en niet terug te gooien
- [Legitimiteit] is wettelijk vastgelegd
Algemene voorbeelden
De vergadering van de visserijministers, die maandag in Brussel begon, heeft voor de voor Nederland zo belangrijke visserij op schol en tong geen veranderingen gebracht. Met ingang van 2016 moet alle gevangen vis van deze soorten verplicht aan land worden gebracht [...]. De aanlandplicht – die onder meer met camera's aan boord van de schepen zal worden gecontroleerd – leidt ertoe dat vangstquota eerder vol zijn. De politici verwachten dat daardoor de hoeveelheid vis in zee op den duur zal toenemen. De vissers zelf verwachten juist een averechts effect. Zij willen nu met proeven aantonen dat overboord gezette jonge vis nog goede overlevingskansen heeft.
In februari 2013 hebben het Europese Parlement en de Europese raad voor een aanlandplicht (discardban) gestemd.
De EU voert de aanlandplicht gefaseerd in: vanaf 2015 geldt het voor de Nederlandse pelagische (diepzee) visserij en vanaf 2016 voor de demersale (bodem) visserij. Deze aanlandplicht betekent niet dat alle teruggooi aan land gebracht moeten worden: alleen commerciële vissoorten waarvoor vangstquota zijn moeten worden aangeland.
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2013 |