aanwijsplaats


aanwijsplaats 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

recht op deelneming aan, plaats die aangewezen wordt in een sporttoernooi of wedstrijd, vaak een schaatswedstrijd, meestal voor een in principe eerder niet geselecteerde of geplaatste deelnemer of ploeg, veelal op grond van prestaties uit het verleden; aanwijsplek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aanwijsplaats…

is een plaats

   Algemene voorbeelden


   De bond houdt echter nog één 'aanwijsplaats' achter de hand. Voor schaatsland Nederland zit er voor die plaatsing nog een addertje onder het gras. Op de Spelen mogen namelijk per land slechts tien verschillende schaatsers aan de start verschijnen.

   NOS Nieuws,

   Pim Cazemier, Tom Prinsen en Berden de Vries kregen van KNSB Noord/Oost een aanwijsplaats. KNSB Zuid/West verleende de aanwijsplaatsen aan Renz Rotteveel, Ted-Jan Bloemen, Arjen van der Kieft en Robbert de Rijk.

   http://eindhoven.kliknieuws.nl/sport/90971/schaatsers-voor-eindhoven-trofee-bekend

   Via een klassering bij de beste twee per toestel voegden zich Mayra Kroonen (sprong) en Sanne Wevers (balk) bij de groep turnsters die via aanwijsplaatsen door topsportmanager Hans Gootjes van gymnastiekbond KNGU wordt aangevuld tot maximaal tien.

   http://www.ad.nl/ad/nl/1021/Meer-sport/article/detail/468100/2010/03/05/Turnster-Van-Gerner-wint-EK-kwalificatie.dhtml

   Thomas Bos, Bart Veldkamp en Jeroen Straathof ontbreken bij de strijd om de IJsselcup, de traditionele opening van het schaatsseizoen zaterdag 13 november in Deventer. [...]. Veldkamp had de keuzeheren van het gewest al laten weten geen prijs te stellen op een 'aanwijsplaats'. De 500 en 1500 m zijn niet de sterkste afstanden van de Olympisch kampioen op de 10 km, die zaterdag de marathon in Groningen rijdt.

   https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003118007:mpeg21:a00264,