achterstandsgezin


achterstandsgezin 1.0

kansarm gezin dat vaak in een achterstandsbuurt woont; gezin dat onder de gemiddelde levensstandaard leeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een achterstandsgezin…

is een gezin

  • [Leden] bestaat uit ouders met over het algemeen weinig of geen opleiding die vaak ook geen of zeer laagbetaald werk hebben en een of meer kinderen zonder veel toekomstperspectief
  • [Plaats] woont vaak in een achterstandswijk
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] leeft onder de gemiddelde levensstandaard en is vaak kansarm

    Hoofdsemagram: gezin


    Algemene voorbeelden


    Kinderen uit achterstandsgezinnen al vanaf hun 2,5de jaar naar een voorschool sturen om te voorkomen dat ze met een taal-, en rekenachterstand aan de basisschool beginnen, blijkt nauwelijks te helpen. Wat wel werkt zijn beter gekwalificeerde leerkrachten en kinderen uit achterstandsgezinnen samen met kinderen van hoogopgeleide ouders in gemengde groepen plaatsen.

    http://www.destadutrecht.nl/economie/nieuws/2588/voorschool-helpt-nauwelijks,

    Personeel van het voedings- en levensmiddelenbedrijf Unilever gaat de komende tijd een etmaal logeren bij gezinnen in Nederland. De topman Benelux gaat zelf naar een achterstandsgezin.

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/2009/weken_2009/14/0404_1600_unilever_top_gaat_logeren_bij_gezinnen.xml,

    Het valt Emile Ratelband nog niet mee een geschikte woning te vinden voor het Amsterdamse gezin R.-T. Volgens de positiviteitsgoeroe zijn er inmiddels al twintig huizen bekeken. De verkopende partij haakt echter regelmatig af op het moment dat men hoort dat er een achterstandsgezin in de woning komt.

    http://frontpage.fok.nl/nieuws/178389/1/1/50/ratelband-kan-geen-huis-vinden-voor-tokkies.html,

    Kinderen en ouders uit achterstandsgezinnen zijn defensief en agressief. Ze leven met korte lontjes. De agressie die de hele tijd in de lucht hangt, schrikt leraren af, sloopt ze.

    http://www.lijstenmakerijvanderschaar.nl/ecostl/Nieuws/onderwijs/aob2.html,

    Zeeburg krijgt de stimuleringspremie voor een plan om gebruikte computers van bedrijven en lokale instellingen op te knappen en aan zogenaamde "achterstandsgezinnen" te schenken. In totaal zullen via dit project een kleine honderd geïnteresseerden een pc met internetaansluiting en printer krijgen.

    http://www.zeeburgnieuws.nl/trapveldje04.html,

    In de 45 grootste steden van Nederland komt de helft van de kinderen uit achterstandsgezinnen die leven in achterstandwijken.

    http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/1999/04/06/Vp/04.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding