ad limina 1.0
(religie, mystiek en mythologie)
Algemene voorbeelden
'Ad limina' betekent letterlijk 'naar de drempels'. 'Drempels' slaat hier op de graven van de apostelen Petrus en Paulus. Graven werden sinds de 2de eeuw voor Christus namelijk als drempels aangeduid; het graf was als een drempel tussen het aardse en het bovenaardse leven.
Vaste verbindingen
Woordfamilie
Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen
ad limina 1.1
(religie, mystiek en mythologie)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een ad limina…
is een bezoek
Algemene voorbeelden
Ad limina apostolorum of kortweg 'Ad Limina' is de sinds 1587 bestaande verplichting dat elke diocesane bisschop op bepaalde tijden een bezoek aan Rome moet brengen. Aan het einde van de beraadslagingen worden er toespraken uitgewisseld. De paus geeft dan een samenvatting van de besprekingen, waarbij hij zijn zorg deelt door aandachtspunten mee te geven.
Overigens is het nog altijd zo, dat iedere bisschop bij de ad limina persoonlijk een bezoek brengt aan het graf van Petrus, gelegen onder de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek en het graf van Paulus, gelegen in de basiliek van Sint-Paulus-buiten-de-Muren.
Paus Pius X legde in 1909 de vijfjaarlijkse termijn van de Ad-limina vast. Hij bepaalde ook dat iedere bisschop om de vijf jaar een geschreven rapport naar Rome moest sturen.
Voor het Ad Limina 2004 schreven de Nederlandse bisschoppen een rapport over de toestand van de RK-Kerk in Nederland.