ad-hocmaatregel 1.0
(pejoratief)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een ad-hocmaatregel…
is een maatregel
- [Functie] heeft tot doel een probleem tijdelijk uit de wereld te helpen, om een proces voortgang te laten vinden e.d.
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet structureel van aard
Algemene voorbeelden
Een systeem waarbij het inkomen van de zorgverstrekker rechtstreeks evenredig is met het aantal nomenclatuurgevatte prestaties leidt tot perverse effecten door o.a. de ongebreidelde prestatiedrang en spitstechnologie bij de toepassing van de nomenclatuur. Daarom de financiering herzien: Meer forfaitair, minder prestatiegericht. Meer waardering voor de intellectuele akten, minder voor de technische onderzoeken. Meer preventief, minder curatief. Meer eerstelijnszorg, minder specialistische zorg. Meer coherente bevoegdheidspakketten (federaal – gemeenschappen). Meer toekomstgericht, minder ad-hocmaatregelen.
Geen wonder dat niemand meer geïnteresseerd is om een woning te kopen. Je ziet door de bomen het bos niet meer. En iedereen vreest de nieuwe ad-hocmaatregel van morgen.
Vooropstaat voor het Verbond dat de rust en het vertrouwen alleen terugkeert bij een breed gedragen structurele aanpak waarbij zowel de starters op de woningmarkt, huidige woningbezitters als huurders de mogelijkheid wordt geboden om hun woonwensen op een betaalbare manier te realiseren. Een nieuw kabinet zou daarom zichzelf tekort doen als het in de ad-hocmaatregelen van het Lenteakkoord bleef steken en niet de kans greep om een toekomstbestendige oplossing te creëren.
Er is meer 'sense of urgency' vereist. Het enkel door de regering Schotte vertrouwen op ad hocmaatregelen - die bovendien nog onwenselijke effecten kunnen hebben - is geen optie. Dat stelde Centrale Bankpresident Emsley Tromp gisteren in zijn persconferentie in verband met de presentatie van het jaarverslag 2011.
Een bonus voor leraren in de Randstad ziet Tichelaar als "een ad-hocmaatregel".
Opvang van asielzoekers. Sinds 10 januari 2001 is de vernieuwde opvangregeling voor kandidaat-vluchtelingen van kracht. De regel kadert in een reeks ad hoc maatregelen die de asielprocedure in België onaantrekkelijker moeten maken.
Wij zorgen zelf wel voor de gekste experimenten op het veld: prepensioen, vervroegd pensioen, terbeschikkingstelling, pensioenwachtvergoedingen. Idem voor de kleuteronderwijzers die mogen opstappen op 55, de andere leerkrachten die er pas op 58 mee mogen ophouden, de prille prebruggepensioneerden (48 jaar) van wijlen Sabena enzovoort. Het zijn stuk voor stuk typisch Belgische toegiften aan de eindeloopbaanproblematiek. Heel geloofwaardig komen dit soort ad hoc maatregelen niet altijd over. De kloof tussen theorie en praktijk lijkt alleszins te groeien.
Enkele ingrijpende ad hoc maatregelen werden begin 2001 wel van kracht: het "Last In, First outprincipe" werd ingevoerd: dit verkort de asielprocedure aanzienlijk.
De Raad van de Europese Gemeenschappen [...]: Overwegende dat verlaging van de prijzen voor de eindverbruiker een efficiënt middel kan zijn om dit doel te bereiken; dat de Commissie derhalve overweegt op grond van artikel 6, lid 7, van Verordening (EEG) nr. 804/68 een ad hoc-maatregel vast te stellen, die voorziet in een bijkomende prijsverlaging voor boter welke wordt gekocht voor onmiddellijk verbruik bij de feesten aan het eind van het jaar [...] heeft de volgene verordening vastgesteld: Artikel 1.1.: In Denemarken, Griekenland, Italië en Luxemburg wordt voor het onmiddellijke verbruik van boter steun toegekend.