adamskostuum


adamskostuum 1.0

(schertsend)

mannenlichaam dat voorgesteld wordt als het 'kostuum' van de eerste mens Adam in de Hof van Eden; ('kostuum' van het) naakte mannenlichaam
Aangezien Adam geen kleren aanhad, is er geen sprake van een echt kostuum, maar wordt er gezinspeeld op diens naaktheid. Bijna altijd in de verbinding in adamskostuum. Meestal schertsend, maar soms ook eufemistisch gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een adamskostuum…

is zogenaamd een kostuum; is zogenaamd kleding

  • [Voorstellingswijze] is het naakte mannelijk lichaam dat schertsend of eufemistisch wordt voorgesteld als een kostuum

    Hoofdsemagram: kostuum


    Algemene voorbeelden


    Wat de Playboy kan voor mannen, kunnen wij voor vrouwen, dacht de redactie van Viva. En zie daar: zij kregen bekende mannen als Charly Luske, Jeroen Spitzenberger en nog vele anderen zover om helemaal naakt te gaan in het weekblad……. Viva's Naked Issue laat deze week ook nog de adamskostuums van Michael Boogerd, Robert Doornbos, Marcus van Teijlingen, Ramses Jedeloo en Paul Turner zien.

    https://seks.blog.nl/media/2011/12/12/piemelnaakte-charly-luske-e-v-a-in-de-viva,

    Opvallend waren ook de vele adamskostuums en halfblote presentaties. Billen, borsten en ballen hupten vrolijk over podia, zonder dat het aanstoot gaf.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/julidans-2012-was-festival-met-ballen~bf7ad03e/,

    Combinatiemogelijkheden


    met bezittelijk voornaamwoord


    • zijn adamskostuum

    De camera was een indringer in de slaapkamer van een vrachtwagenchauffeur die naar de zestig zweemde. Zijn ruimvallend adamskostuum kon niet bepaald de vergelijking met het lichaam van de jonge Nurejev doorstaan – niemand is perfect – maar toch stond hij zich in dameslingerie en een panty te hijsen, omdat zulks nu eenmaal in zijn aard lag.

    Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • adamskostuum en evakostuum
    • adamskostuum of evakostuum

    Milo Rau, artistiek leider van het theater, verraste gisteren wel met een naakte Adam en Eva. Beide rollen zullen vertolkt worden door niet-professionele acteurs. Gisteren mocht het duo al even kennismaken met het podium. In hun adams- en evakostuum openden ze de panelen van een replica van het bekende schilderij van de gebroeders Van Eyck.

    https://www.hln.be/de-krant/geen-syriestrijder-wel-naakte-adam-en-eva-voor-ntgent~a9f35f69/,

    Opvallend is dat veel bezoekers van badkledingdagen na enkele geklede keren toch interesse krijgen voor een bezoek in adams- of evakostuum. Vooral bij sauna's die een 'badkleding-mág-dag' hanteren is de overstap zichtbaar.

    https://www.nfn.nl/nieuws/persbericht/geklede-saunabezoeker-trekt-zwemkleding-uit/,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    adamskostuum 2.0

    (cultuur en samenleving; feesten, herdenkingen en evenementen; schertsend)

    pak dat een naakte man voorstelt, zoals dat vooral tijdens carnaval gedragen wordt; adamspak; naaktpak

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een adamskostuum…

    is een kostuum; is kleding

    • [Functie] dient als grappig, feestelijk kledingstuk, vooral bij carnaval
    • [Gelijkenis] lijkt op een naakt mannenlichaam, zoals dat van Adam in de Hof van Eden

      Hoofdsemagram: kostuum


      Algemene voorbeelden


      Tijd voor een feestje en jij kunt niet ontbreken! Zelfs niet als je gruwelt van die hoempariedeltjes. Dus duik gewoon in dat foute hoekje van je kledingkast en hijs jezelf in een boevenpak, opblaasbare dino of adamskostuum. Het maakt niet uit wat je aantrekt, want met carnaval geldt: 'Hoe gekker, hoe beter!'

      https://www.facebook.com/events/125346724798144/,

      Verkleed gaan in een Adamskostuum met carnaval is al jaren een echte trend. Voor de heren zijn er mooie adampakken te krijgen en voor de dames zijn er bijpassende evakostuums te krijgen. Als je een stelletje bent is het een leuk idee om deze carnaval verkleed te gaan als setje in een Adamskostuum en de dame in een Evapak. Bij een Adamskostuum wordt vaak een doornenkrans meegeleverd voor in de haren. Dit haarstukje in combinatie met het naaktpak van een Adamskostuum en de vijgenbladen zorgen ervoor dat jij op ieder feest kunt verschijnen in een levensecht Adamskostuum. Mensen zullen zich afvragen of Adam weer tot leven is gekomen. Als je dan ook nog een bloedmooie Eva aan je zijde hebt staan, dan maak je het plaatje echt helemaal compleet.

      https://www.e-carnavalskleding.nl/religie/adamskostuum/

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een levensecht adamskostuum

      Bij een Adamskostuum wordt vaak een doornenkrans meegeleverd voor in de haren. Dit haarstukje in combinatie met het naaktpak van een Adamskostuum en de vijgenbladen zorgen ervoor dat jij op ieder feest kunt verschijnen in een levensecht Adamskostuum.

      https://www.e-carnavalskleding.nl/religie/adamskostuum/

      in voorzetselgroep


      • in adamskostuum zijn

      Aan de voet van het podium is intussen hoboïst Bart Schneemann gaan zitten. Hij is in Adamskostuum, een huidkleurig tricootje, voorzien van een stevig formaat vijgenblad. Het thema van de Nieuwjaarsmatinee van het Nederlands Blazers Ensemble is namelijk dit keer 'Het Paradijs'.

      https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/een-paradijs-met-een-smetje~badd9d77/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding