kostuum


kostuum 1.0

kleding die iemand draagt, meestal bij een bepaalde gelegenheid
Wordt meestal gebruikt als een overkoepelende benaming.

Semagram


Een kostuum…

is kleding

 • [Functie] wordt gedragen om er het lichaam mee te bedekken, warm te houden of uit esthetische overwegingen

  Algemene voorbeelden


  Voor het eerst in de geschiedenis van het kostuum werd tweedehands kleding een statussymbool voor originaliteit.

  http://www.cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/i000666.html

  Ik ben begonnen als restaurator van gestoffeerde meubelen, maar ben me door mijn werk in het Rijksmuseum steeds meer met kostuums bezig gaan houden. Toch is mijn favoriete object nog steeds een meubelstuk.

  http://www.cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/i000678.html,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • historische kostuums

  Vivienne Westwood, die haar voorliefde voor historische kostuums nooit onder stoelen of banken gestoken heeft, ontwierp een aantal jaren terug een zwart zijden avondkleed voor heren, heel eenvoudig maar gedragen met een extravagante ceintuur met valse edelstenen.

  De Morgen,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  kostuum 2.0

  kleding die wordt gedragen als iemand zich verkleedt, bijvoorbeeld in een toneelrol, bij een dansvoorstelling of bij een feest

  Betekenisbetrekking


  specialisering
  Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

  Semagram


  Een kostuum…

  is kleding

  • [Functie] wordt gedragen als iemand zich wil verkleden
  • [Omstandigheid] wordt bijvoorbeeld gedragen bij een feest, tijdens een toneelrol of bij een dansvoorstelling

   Algemene voorbeelden


   Theo heeft me geleerd meer van het leven te genieten. Ik loop eigenlijk met alles tien jaar achter. Ik heb de balletschool aan de kant gezet, ik doe nu wat ik zelf wil. Theo: "Vroeger liet zij mensen schitteren op het podium, maar ze stond zelf na afloop de kostuums in te pakken."

   http://members.lycos.nl/poph/archief/jagerpenney.htm,

   Het grootste carnavalsfeest wordt gevierd in Rio de Janeiro in Brazilië. Nergens ter wereld zijn de kostuums zo schitterend en buitenissig.

   http://www.kbspirouette.nl/kinderen/hoezitdat/hoezitdat.htm

   "We zijn aanhangers van de gothicstijl. Ik nog meer dan Raymond. Ik draag al jaren gothickleren [...]." Nu zijn er winkels genoeg waar dergelijke kleding verkocht wordt, maar een kostuum voor een prins carnaval zul je er niet snel vinden.

   http://www.limburger.nl/Index/0,4306,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.limburger.nl%2FPagina%2F0%2C7090%2C31-1-2-2496-1846850-1438-730825-%2C00.html,

   Er bestond een strenge scheiding tussen tragedie- en komediespelers. De maskers neigden naar het groteske, evenals de kostuums.

   http://www.nieuwlevenzaandam.nl/index_bestanden/toneelgeschiedenis.htm

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • kostuums dragen
   • kostuums maken
   • kostuums ontwerpen

   Hij voelde zich eveneens thuis in de kombinatie tussen satire en romantiek en tussen het grappige en het emotionele [...]. Daarnaast sta ik in bewondering voor zijn cameravoering [...]. We voelen ons op de duur niet langer toeschouwer maar betrokkene. We vergeten dat de personages kostuums dragen, het zijn levende mensen.

   De Standaard,

   Vrouwen die een goede neus hebben voor mode, kunnen terecht komen bij de grote modehuizen. Of ze kunnen kostuums maken voor theater of televisie.

   http://www.modeportaal.nl/

   Als jonge man regisseerde en speelde hij (vaak vrouwen)rollen in volkse toneelstukken, waarvoor hij soms ook nog het decor en de kostuums ontwierp.

   http://www.showbizzsite.be/bios/biografie.asp?Letter=H=410

   met adjectief ervoor


   • elegante kostuums
   • fraaie kostuums
   • groteske kostuums
   • kleurrijke kostuums
   • mooie kostuums
   • prachtige kostuums
   • stijlvolle kostuums
   • unieke kostuums

   De actrices en danseressen traden op in uiterst elegante kostuums die, vooral in de badhuisscènes, weinig aan de verbeelding overlieten.

   http://www.digischool.nl/ckv1/ckvoostwest/kabuki.htm

   De fraaie kostuums liggen verspreid over het toneel en in hun eenvoudige zwarte onderjurkjes staan de vrouwen naast elkaar.

   De Standaard,

   Frank Alsema [...] heeft hier vijf spelers bijeengebracht die improviserend en repeterend tot taak hadden één grote studiovloer te vullen met komische scènes waarin slechts na geruime tijd enige samenhang te ontdekken valt. Elk van de vijf kreeg daardoor de kans zich in groteske kostuums te hullen om onbelemmerd kleuterachtige spelletjes te spelen: dan was jij de koning en dan was ik een groot konijn en dan was hij een rare tuinkabouter - zoiets.

   NRC,

   Jaarlijks trekken deze voorstellingen 10.000 bezoekers en die grote belangstelling is vooral te danken aan het enthousiaste spel, de kleurrijke kostuums, de sprookjesachtige verlichting, de muziek en vooral: de prachtige ligging van het theater, midden in de bossen.

   Meppeler Courant,

   Lopez gaf nieuw bloed aan de operette en schiep een genre dat paste in de tijd van film en televisie: veel actie, een luxueuze enscenering, mooie kostuums, gemakkelijke muziek, een afwisseling van komische en meer sentimentele scènes.

   De Standaard,

   De prachtige kostuums kwamen heel mooi uit op het verlichte podium.

   Meppeler Courant,

   'Goedemorgen Nederland' is een vrolijke komedie, met leuke en ontroerende liedjes, een prachtig decor en stijlvolle kostuums.

   Meppeler Courant,

   Heb je een passie voor personality's als een middeleeuwse kasteelvrouw of altijd al in een Michael Jackson outfit willen hebben [...]? Maak dan vrijblijvend een afspraak over je wensen, ik doe een voorstel met ontwerp [...]. Door een efficiënt gebruik van kringloopmaterialen en gevoel voor stijl en kleur kunnen ook unieke kostuums voor de smallere beurs worden gerealiseerd.

   http://www.studiobewitched.nl/kostuums/theater-televisie-showbizz.html

   • zwarte kostuums

   Appel vertelt over de Japanner Min Tanaka en andere dansers die in zwarte kostuums als beesten in bamboe-kooien zullen ijsberen, over de zangers die in deze opera de lange eentonige en rustgevende geluiden van boeddhistische monnikken zullen voortbrengen, en over zijn eigen stuk Can we dance a landscape.

   NRC,

   met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


   • schitterende kostuums

   De studenten vertellen op moderne wijze het aloude verhaal van de strijd tussen goed en kwaad. Het wordt uitgevoerd door solisten in schitterende kostuums die met hoge snelheid en precisie over het podium zullen vliegen.

   Meppeler Courant,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: van

   • (de) kostuums van (de) acteurs
   • (de) kostuums van de toneelvereniging

   Er zijn massa's van dergelijke sterke verhalen: over de beroemde scène in Othello die zich in een Turks bad afspeelt, gewoon omdat de kostuums van de acteurs niet tijdig gearriveerd waren; over Suzanne Cloutier die de derde Desdemona op rij werd; over het voortdurende geldgebrek, de constante noodzaak aan improvisatie.

   De Standaard,

   Het personeel van de diverse winkels zal niet weer worden benaderd om zich tijdens de Shakespearemarkten te verkleden in de kostuums van de toneelvereniging.

   Meppeler Courant,

   Voorzetsel: voor

   • kostuums voor ballet
   • kostuums voor de film
   • kostuums voor theater

   Bij het ontwerpen van kostuums voor een dansvoorstelling wordt er vaak gewerkt rond een thema. Bij de volgende foto's kunt u voorbeelden zien van o.a. kostuums voor ballet met als thema "Belle en het beest" en "Avatar".

   http://www.modeateliercari.be/default.aspx?main=108

   Het gesprek werd omzichtig gevoerd. De Hokwerda's bleven liefst op eigen terrein. Een enkele maal werd een vraag gesteld aan de gasten. O, dus zij maakte kostuums voor de film. Nou, dat was me wat. En hij contracteerde muzikanten voor concerten, zo zo.

   Hokwerda's kind, Oek de Jong,

   Glenn Hewitt studeerde af aan de modevakschool in Amsterdam en maakt al jaren kostuums voor theater. Hij werkte mee aan grote musicalproducties als Chicago en Beauty and the Beast en verzorgde afgelopen seizoen de kostuums voor de Engelstalige voorstelling Fame.

   http://www.zep.nu/producties/rome-julis-posse/makers/

   in voorzetselgroep


   • in kostuum

   Met een tas vol spullen reisde ze af om hem een monoloog voor te spelen, in kostuum, met muziek en in scène gezet.

   De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

   met substantief ervoor


   • een assortiment kostuums

   Ons enorme assortiment kostuums staat het ons toe om in principe elke stijl en elk thema aan te kleden.

   http://www.kostuumverhuur.nl/

   met ander, nevengeschikt substantief


   • kostuums en decors
   • kostuums en pruiken
   • kostuums en rekwisieten
   • kostuum of masker

   De kostuums en decors worden speciaal gemaakt door medewerkers van het kostuum- en decoratelier en er zijn medewerkers die zich bezighouden met boekhouding en het betalen van de rekeningen.

   http://www.het-muziektheater.com/educatie/opera/frameset-opera.htm

   Als iedereen op zaterdag kletsnat toekomt, zie ik niet goed in hoe we in één nacht alle kostuums en pruiken droog moeten krijgen en eventuele schade kunnen herstellen.

   De Standaard,

   Maar al gauw gingen ze, met de kinderen, alleen 'de baan op' als het kleine Variété-theater Van den Berghe. Met paard en huifkar, een bescheiden inboedel, met hun kostuums en rekwisieten, trokken ze van dorp tot dorp.

   http://www.vcv.be/mores_be/1425_cont.shtml,

   Een Voil Jeanet was iemand die geen kostuum of masker kon huren of kopen en die zich dan maar vermomde met wat hij (of zij) thuis kon vinden.

   http://users.pandora.be/wim.beelaert/inleiding.html

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   kostuum 3.0

   kleding die hoort bij een bepaalde functie of activiteit, bijvoorbeeld een sport, of bij een tijdsperiode

   Betekenisbetrekking


   specialisering
   Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

   Semagram


   Een kostuum…

   is kleding

   • [Omstandigheid] wordt gedragen bij de uitvoering of vervulling van een bepaalde functie, bij het verrichten van een bepaalde activiteit of om een bepaalde tijdsperiode aan te geven of daarbij horend

    Algemene voorbeelden


    Een kleine tweeduizend mensen genoten zaterdagavond van het ringsteken voor aanspanningen dat in Zorgvlied werd gehouden [...]. In totaal hadden 25 aanspanningen ingeschreven. Naast de aanspanningen waren ook de kostuums van rijders en bijrijders een lust voor het oog voor het publiek.

    Meppeler Courant,

    De waarnemend griffiers bij de Hoge Raad zijn gekleed in het voor hun ambt voorgeschreven kostuum, bestaande uit een toga en een bef en, met inachtneming van de volgende artikelen, een baret, wanneer zij binnen een gebouw, dat als gerechtsgebouw dienst doet, in de uitoefening van hun ambt aanwezig zijn op een terechtzitting of wanneer zij in een gebouw als vorenbedoeld anders dan ter terechtzitting een ambtsverrichting vervullen, waarbij het dragen van het kostuum gepast is.

    http://wetten.overheid.nl/BWBR0009255/geldigheidsdatum_11-06-2013

    Tegen een achtergrond van driehoeken zijn drie gestileerde personen geschilderd. Knijp uw ogen tot een spleetje en bezie de voetballers tegen de grijze achtergrond die opeens veel diepte blijkt te hebben [...]. Omdat ze alle drie qua kleur een verschillend kostuum dragen, moeten het voetballers en een scheidsrechter zijn, of twee voetballers en een keeper?

    http://www.cultureelerfgoed.nl/uitgelicht/thijs-rinsema

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een historisch kostuum
    • een middeleeuws kostuum
    • een militair kostuum

    Elk jaar verschijnen er, bij feestelijke gelegenheden, meer mensen in Blokzijl in een historisch kostuum. Reden voor de VVV-organisatie om ook daar een prijs voor te bedenken.

    Meppeler Courant,

    Ze reden om het hardst rond het smeedijzeren hek dat [...] een ruiterstandbeeld afbakende, een koninklijke figuur, meters hoog op een marmeren sokkel. Hij was gewichtig in zijn middeleeuwse kostuum, de kanten kraag wurgend om zijn nek, maar op die buitensporig grote bronzen hengst oogde hij ook nietig.

    't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

    Zijn knoopmakerswerkplaats op het Westeinde wordt aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen en is nu een fabriek in militaire kleding. Volgens de beginselen van de arbeidsverdeling vervaardigen tientallen mannen en vrouwen er onderdelen voor het eindproduct: het militair kostuum.

    http://www.nldata.nl/carolus/cgi-oic/pagedb.exe/show?no=439=425

    • een zwart kostuum

    Morgen zou er opnieuw een mis zijn, waarop de nieuwe kardinalen uit handen van de paus de gouden kardinaalsring met kruisbeeld zullen krijgen. Vanmorgen verklaarden ze ieder, in een van de belangrijkste formules van hun creatie, bereid te zijn om desnoods hun bloed te geven om de paus en de katholieke kerk te verdedigen. Deze belofte verklaart waarom kardinalen in het rood lopen; als ze hun zwarte kostuum van alledag aan hebben, zitten daar rode knopen op. De ambtskleding van de kardinalen is overigens de afgelopen jaren vereenvoudigd.

    http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2001/02/21/Vp/06.html,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: voor

    • kostuums voor koorleden
    • kostuums voor medisch personeel

    Het bestuur presenteerde vorige week het programma voor het komende concert en vertelde met enige trots over de aanschaf van nieuwe kostuums voor de koorleden.

    Meppeler Courant,

    Het bedrijf in Haaksbergen maakt zelf achthonderd verschillende modellen beroepskleding, variërend van kostuums voor medisch personeel tot brandveilige en zuurbestendige pakken voor werknemers op olieplatforms.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • (uitgedost) in kostuums

    De uitstraling is die van een Italiaans casino uit vervlogen jaren en zelfs de ervaren croupiers zijn uitgedost in kostuums die sterk aan "La familia" doen denken.

    http://kasteeldehoogenweerth.myweb.nl/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    kostuum 4.0

    kleding die gedragen wordt om een bepaalde overtuiging uit te dragen of om een groepsgevoel uit te drukken

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 4.0

    Semagram


    Een kostuum…

    is kleding

    • [Functie] wordt gedragen om een bepaalde overtuiging uit te dragen of een groepsgevoel uit te drukken

     Algemene voorbeelden


     Op Marken wordt erg veel aandacht besteed aan de kleding. Het kostuum bestaat uit een groot aantal losse onderdelen. Alle onderdelen worden met de hand gemaakt en bij het aantrekken van het kostuum worden de losse onderdelen met spelden vastgezet.

     http://www.mesmarken.nl/Marken_informatie.htm

     Combineert u Volendam en Marken met een compleet dagarrangement met koffie en gebak, bezoek Marken, foto in kostuum, rondleiding door Volendam en een heerlijk uitgebreid diner aan de prachtige Volendamse haven.

     http://www.volendamevents.com/dagarrangement-volendam/

     Combinatiemogelijkheden


     met adjectief ervoor


     • een traditioneel kostuum

     Op het feest droegen sommige leden het traditionele kostuum, kregen een overzicht van zeventig jaar verenigingsleven te horen, luisterden naar de Friese conferencier Teake van der Meer en dansten op de muziek van een uitstekend dansorkest.

     Meppeler Courant,

     • Staphorster kostuums
     • (een) Volendams kostuum

     Het koor wil graag optreden in die Staphorster kostuums en vroeg daarvoor een bedrag van 10.000 gulden.

     Meppeler Courant,

     We zouden een dagje uitgaan. Marken en Volendam natuurlijk. Foto's laten maken in Volendams kostuum. En onderweg molens bekijken en souvenirs kopen.

     Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

     met voorzetselgroep


     Voorzetsel: van

     • kostuums van Marken

     De groep trad op in kostuums van Marken en kreeg de handen van de toeschouwers gemakkelijk op elkaar.

     Meppeler Courant,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     kostuum 5.0

     nette kleding die bestaat uit een broek en een bijbehorend jasje en die meestal door mannen wordt gedragen; pak

     Betekenisbetrekking


     specialisering
     Betrokken betekenissen 1.0 : 5.0

     Semagram


     Een kostuum…

       Hoofdsemagram: pak


       Algemene voorbeelden


       De awardceremonie hebben we jammer genoeg moeten missen, een mens kan ook niet overal tegelijkertijd zijn. Nog snel even naar huis om mijn kostuum vanonder het stof te halen en de schoenen wat op te blinken. Daarna richting Media Center alwaar de afsluiter van het congres zou doorgaan.

       http://users.tijd.com/~tdn24752/200006/euco2000.html,

       Hoge sluitingen, een lange en slanke lijn, iele schouderpartijen en krijtstrepen in reliëf zijn typische kleermakersaccenten die verwijzen naar het tijdperk van de jazz en de luxe van maatkleding. Bij deze kostuums is het traditionele hagelwitte overhemd met forse kraag en dubbele manchetten een must.

       NRC,

       Combinatiemogelijkheden


       als object bij een werkwoord


       • een kostuum aanmeten
       • een kostuum aantrekken
       • een kostuum dragen
       • een kostuum maken
       • een kostuum uitzoeken

       In februari 1920 startte grootvader in de Violenstraat een zelfstandig bedrijf en werd mijn vader die toen 16 jaar was belast met de verkoop. De naam werd Pettenfabriek firma E J Weeber. Mijn vader kreeg een kostuum aangemeten en ging op de fiets bij de klanten langs, verkocht zoals men nu zegt, om het leven.

       http://www.grunn.nl/historie/c_pagina3.php,

       Hij heeft een ander kostuum aangetrokken.

       Morgen weer op de Groenplaats; Hoera ik heb een uitgever; Vanuit de kroeg; De sportziel van Satan; Schrijvers in de reclame, Johan Vandenbroucke,

       Hij droeg een kostuum dat hem erg wijd zat, de broek iets te lang, het jasje iets te groot.

       Franklin, Thomas Lieske,

       De confectie-industrie maakte inmiddels kostuums in verschillende prijsklassen, zodat niet alleen de burgers, maar ook de arbeider een behoorlijk en zelfs modieus pak kon kopen.

       http://www.20eeuwennederland.nl/thema's/kleding%20en%20mode/het%20lichaam%20bevrijd/1059.html

       Een foto van jou in je japon kun je stiekem meenemen als je een kostuum gaat uitzoeken met de bruidegom.

       http://www.huwelijk.nl/menu/infovanatotz/bruidsmode/index2.html

       met adjectief ervoor


       • een blauw kostuum
       • een donker kostuum
       • een donkerblauw kostuum
       • een grijs kostuum
       • een wit kostuum
       • een zwart kostuum

       De man droeg een keurig donkerblauw kostuum met een krijtstreepje, een vest en een das met witte ballen.

       De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

       Een week was ze bezig geweest en had ineens, woedend en verdrietig, besloten dat alles weg moest. Alles en alles. Ook de albums. En de portretten. En het kerkboekje dat haar moeder als meisje had gekregen. En vaders donkere kostuum. Weg was het gegaan.

       Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

       Hij draagt een nieuw, smetteloos overhemd en zijn grijze kostuum dat net van de stomerij is teruggekomen.

       Het meesterstuk, Anna Enquist,

       Een neger in een wit kostuum en met veel goud behangen, dronk een whisky.

       Engelen van het duister, Jan Siebelink,

       Bolhoed, diplomatenkoffer, zwart kostuum, zo hoort een ambtenaar er uit te zien op weg naar zijn werk, en daar beantwoorden deze twee top-ambtenaren volledig aan.

       http://capelsekermis.4dots.nl/?page=straattheater=April%202004

       • een chic kostuum
       • een driedelig kostuum
       • een gewoon kostuum
       • een keurig kostuum
       • een ouderwets kostuum
       • een smetteloos kostuum
       • een stemmig kostuum
       • een zondags kostuum
       • krappe kostuums
       • slobberige kostuums

       Maar hier zaten niet de mannekes die van meneer Degrelle moesten vechten op straat tegen de socialisten en de communisten, nee, nee, hier zaten zogezegd de edelrexisten, chic kostuum, zijden cravate, 'ne schonen hoed van bij Miggeroot in de Hoogstraat, enfin, heren die de anderen hun handen lieten vuil maken.

       Altrapsodie, Geert Van Istendael,

       Tijdens een dineetje in een Mexicaans restaurant houdt iemand een toespraak naar aanleiding van het afscheid van een collega. Om de punten van zijn verhaal gemakkelijk te kunnen onthouden, geeft hij ze een plaats in de ruimte. Stel dat hij wil aanhalen dat de collega, terwijl er een hittegolf heerste, toch op zijn eerste werkdag in een driedelig kostuum verscheen. De foto's die tegenover hem aan de muur hangen en er door de felle kleuren uitzien of ze branden, zijn daarvoor heel geschikt.

       http://oud.refdag.nl/weet/001205weet99.html,

       In het verzet [...] werd hij een centrale figuur in zijn toen beroemd geworden huis aan de Amsterdamse Keizersgracht. Geen parfum meer en geen poeder. Wel een gewoon kostuum, een snor en ook een vrouw. En een dochtertje. Een moedige man die vooruit wilde kijken.

       De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

       Asimov is een tamelijk brede zestiger met een rood hoofd en veel krullen en de bakkebaarden zijn zowel op zijn kaften als op de tv te zien. Ik zag ze nu in het echt en bewonderde tevens zijn cowboydas, contrasterend met een keurig kostuum.

       De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

       Ik zag het strakke gezicht van de opvoedster weer voor me toen het Poolse meisje naar haar vader toe liep in zijn ouderwetse kostuum als een bruidegom van Chagall.

       Bas, Annie Van Keymeulen,

       Moreel een weinig opgepept, en met zijn zondags kostuum, proper hemd en das aan, dat ze hem niet aanzien voor nozem, gaat Guignard op zijn doel af.

       De verdwazing, Andreas Roels,

       Het is dan ook allemaal huiveringwekkend spookachtig; de vetriemen onder de goedkope kleren, de aders, de zweetoksels, de goedkope brillantine, de goedkope zinnetjes, de te bleke koppen en de te rode koppen, de slobberige kostuums en de krappe kostuums.

       Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

       • een linnen kostuum

       En ik krijg nog een linnen kostuum van Capano, ik heb hem geld gegeven voor een linnen kostuum, hij is weggegaan met het geld, en ik heb geen linnen kostuum gezien.

       Fantoompijn, Arnon Grunberg,

       met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


       • een opvallend kostuum

       En eveneens jaren geleden, toen ik een matineevoorstelling van een film in het passagetheater in dezelfde stad bezocht, kwam ook mijn vroegere werkgever met enig rumoer de bijna lege zaal binnen. Hij droeg een opvallend kostuum en was in gezelschap van enige relaties.

       Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

       met voorzetselgroep


       Voorzetsel: met

       • een kostuum met (een) das
       • een kostuum met (een) stropdas
       • een kostuum met (een) vest
       • kostuums met jasjes
       • kostuums met krijtstreep

       Hij droeg gewoonlijk een kostuum met een das en verdiende zijn geld, zei hij, met im- en export van gebruiksgoederen.

       NRC,

       Terwijl de functionaris van de Nederlandse Edmund Burke Stichting die Scruton vergezelt bijkans stikt in zijn kostuum met stropdas, is Scruton gehuld in een kreukelig, openstaand overhemd en een broek die eruitziet alsof haar eigenaar zojuist eigenhandig de Koninklijke Stallen heeft uitgemest.

       http://www.groene.nl/2001/0128/rh_scruton.html,

       Hij was gestoken in een vlekkeloos donkerblauw kostuum met vest en om zijn voeten stonden een paar omvangrijke lederen valiezen en koffers.

       Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

       De kostuums met jasjes voor de heren die subtiel verwijzen naar de militaire tunieken en de fladderige en kleurige jurken van de meisjes, die herinneringen oproepen aan de rokken van de zigeunerin.

       http://www.marccouwenbergh.nl/recensies/recensies.htm,

       Lange mantels met zilveren knopen in kaki, lange rokken met split, getailleerde cabans, mannelijke kostuums met krijtstreep, grote kragen op mantels.

       De Standaard,

       Voorzetsel: op

       • een kostuum op maat

       Twee jaar daarvoor was mijn eerste kostuum op maat de beloning van hoofdrabbijn David Obadja [...] voor het feit dat het mij lukte om zijn zoon Pinhas - na vele mislukte pogingen - de beginselen, grondlagen en bestudering van de talmud met succes bij te brengen.

       NRC,

       Voorzetsel: van

       • een kostuum van de bruidegom
       • een kostuum van een bruidegom
       • het kostuum van de bruidegom
       • het kostuum van een bruidegom

       Een japon kun je rustig een half jaar voor je bruiloft uitzoeken. Als je eigen maat niet voorradig is, wordt die namelijk nabesteld. Bij internationale merken kan de levertijd [...] oplopen tot 3 maanden, ook voor de kostuums van de bruidegom.

       http://www.huwelijk.nl/menu/infovanatotz/bruidsmode/index2.html

       Voorzetsel: voor

       • een kostuum voor een bruiloft

       Dat truukje blijf je een jaar lang herhalen (er zijn toch genoeg webshops) en na een jaar is er een nieuw model en begin je weer bij webshop nummer 1. Of je heb een voorwerp maar voor een korte tijd nodig, bv een kostuum voor een bruiloft, bestel, gebruik, stuur retour.

       http://tweakers.net/nieuws/88016/webwinkels-betalen-bezorgkosten-retourzendingen-vaak-niet-terug.html,

       in voorzetselgroep


       • in kostuum (gestoken)
       • man in kostuum
       • man in kostuums
       • mannen in kostuum
       • mannen in kostuums

       "Wanneer zie je nog eens iemand in kostuum over de Meir wandelen?", vraagt hij zich af.

       De Standaard,

       Een jonge schooljuf op balletmuiltjes danste voor een klas netjes in kostuum gestoken jongetjes uit, wachtte tot iedereen op de houten bank in het midden van de zaal was gaan zitten en trippelde toen vrolijk voor de brand in the Houses of Parliament heen en weer.

       Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

       Ik draaide me om en ik zag een keurige man in kostuum met een lange loden jas over zijn arm.

       Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

       Plots ben ik omringd door mensen, een stoet van vrouwen in spannende rode kleren [...], en mannen in kostuum, met ongelooflijk gepoetste schoenen, donkere spiegels.

       Nachten in Granada; Playa de Aro; Ze eten alleen de punten van de asperges, Jean Pierre Dumoulin,

       Ze had er moeite mee te begrijpen dat er nog altijd trams waren, fietsen en auto's, dat er vrouwen waren in bontjassen met rouge op en mannen in kostuums, dat er haring werd verkocht en stroopwafels.

       Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

       met ander, nevengeschikt substantief


       • mantelpakjes en kostuums

       Mantelpakjes en kostuums worden weer verplicht op de werkvloer.

       De Telegraaf,

       Woordfamilie


       Als deel van een afleiding


       Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


       Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen