afvallingskoers


afvallingskoers 1.0

((vooral) in België)

wedstrijd of reeks van wedstrijden waarbij telkens de minst presterende deelnemer of ploeg afvalt en de winnaar doorgaat naar een volgende ronde; afvalwedstrijd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afvallingskoers…

is een koers

   Algemene voorbeelden


   Als tweede wedstrijd stond de afvallingskoers geprogrammeerd. De formule: twintig ronden, waarvan de eerste tien ronden telkens drie renners afvielen. De volgende negen ronden vielen er telkens twee af, zodat in de laatste ronde de twee overblijvers voor de overwinning zouden sprinten met de daaraan verbonden tachtig Trappisten.

   http://users.skynet.be/Belgian-TransAlp/spessart/wim2.html,

   afvallingskoers 1.1

   ((vooral) in België)

   wedstrijd waarbij onderweg steeds meer deelnemers afvallen of in elk geval kansloos raken voor de overwinning

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een afvallingskoers…

   is een koers

     Algemene voorbeelden


     Met Ligneel, Mark De Blander, Blomme, Knockaert, Pollentier, Deleu en Marokaan El Mkabl vormde zich vrij snel een kopgroep waaronder alle favorieten. Ligneel maakte er een echte afvallingskoers van. Tot kilometer veertien bleven Knockaert, De Blander en Blomme aanklampen. Maar vanaf dan moesten ook zij buigen voor het overwicht van de nationale marathonkampioen die uiteindelijk won in een snelle tijd van 1.04.55.

     De Standaard,

     afvallingskoers 2.0

     ((vooral) in België)

     procedure waarin gaandeweg kandidaten afvallen en er uiteindelijk slechts eentje overblijft
     Zowel in toepassing op personen als op zaken.

     Betekenisbetrekking


     metafoor
     Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Een afvallingskoers…

     is een procedure

       Algemene voorbeelden


       De geboorte van een nieuw geneesmiddel lijkt eerder op een afvallingskoers. Elk jaar worden duizenden nieuwe chemische stoffen ontdekt door allerhande farmaceutische onderzoeksteams. Uiteindelijk zullen slechts enkele moleculen uitgroeien tot een nieuw medicijn.

       http://nl.janssen-cilag.be/bgdisplay.jhtml?itemname=c_01_research=1,

       De negen Republikeinen moeten deze lente een afvallingskoers lopen. Elke staat (en elke partij) organizeert die volgens eigen regels. Sommigen houden echte voorverkiezingen (primary), in andere beslissen de partijmilitanten (caucus). In feite worden op die manier de afgevaardigden gekozen voor de nationale konventies, in augustus, waarop de partijen hun kandidaat voor het presidentschap nomineren.

       De Standaard,

       Maar in de afvallingskoers van de Europese staalindustrie is geen plaats voor achterblijvers die niet de kapitaalbasis hebben om weerwerk te bieden.

       De Standaard,