allergie


allergie 1.0

overgevoeligheid van het lichaam voor bepaalde lichaamsvreemde stoffen, waarbij een overdreven reactie van het immuunsysteem optreedt met klachten zoals een loopneus, tranende ogen, jeuk, zwelling, benauwdheid of diarree
Met of zonder lidwoord. Met lidwoord in toepassing op een bepaalde soort allergie.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Allergie…

is een aandoening

 • [Ontstaan] kan een allergische reactie geven na inademing van bepaalde stoffen, bijvoorbeeld pollen, na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of bij huidcontact met bepaalde stoffen; kan ook veroorzaakt worden door een stof die via een insectensteek of via een medicijn het lichaam binnendringt
 • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door contact met lichaamsvreemde stoffen die door het afweersysteem ten onrechte als gevaarlijk worden beschouwd (allergenen)
 • [Verloop] wordt door het lichaam doorgaans langzaam opgebouwd; geneest meestal niet, maar kan in sommige gevallen na een tijd wel spontaan verdwijnen
 • [Behandeling of bewerking] kan behandeld worden door vermijding van het allergeen en door het onderdrukken van de symptomen met medicatie, bijvoorbeeld antihistaminen en ontstekingsremmers
 • [Symptoom] geeft klachten zoals een loopneus, tranende ogen, jeuk, zwelling, benauwdheid of diarree; kan in ernstige gevallen bloeddrukdaling, shock en in extreme gevallen zelfs hartstilstand veroorzaken

Algemene voorbeelden


Een allergie is dus een abnormale reactie van het immuunsysteem op contact met een specifieke stof. Het immuunsysteem reageert overdreven als het met deze vreemde stoffen of organismen te maken krijgt, en behandelt ze alsof ze schadelijk zijn, zoals bij bacteriën. Het gevolg is een allergische reactie of een histaminereactie. Dit zorgt dat je gaat niezen, een loopneus krijgt, je ademhaling gaat piepen, je hoest slijm op. Je kunt ook netelroos krijgen en bij zeer ernstige allergieën kun je in shock raken, wat zelfs dodelijk kan zijn (bijvoorbeeld bij sommige ernstige voedselallergieën bijvoorbeeld).

http://home.tiscali.be/jantje/index.html

Als dit afweersysteem ook antistoffen maakt tegen onschadelijke stoffen, spreken we van een allergie. De antistoffen blijven in het lichaam en zorgen voor een schadelijke reactie van het lichaam bij hernieuwd contact met die stof (allergeen). De reactie kan direct, maar ook vele uren na het contact optreden.

http://www.socmut.be/ziekenfonds/s_magazine/042001/allergie%C3%ABn.htm,

Een allergie krijg je meestal niet van de ene op de andere dag. Het kan goed zijn dat je een tijdlang zonder problemen een kat in huis hebt, maar dat je daar langzamerhand steeds meer klachten door krijgt. Het komt zelden voor dat je meteen een allergische reactie krijgt als je voor de eerste keer in contact komt met een stof. Een allergische reactie kun je vrijwel onmiddellijk krijgen als je met de stof in aanraking komt waar je allergisch voor bent. Maar het kan ook een tijd duren.

http://www.astmafonds.nl/,

Bij de behandeling van allergie is het zeer belangrijk dat contact met het allergeen zo veel mogelijk wordt vermeden.

http://212.204.232.227/voorlichting/index.html

Sommige mensen, vaak jonge kinderen, zijn allergisch voor eiwit uit koemelk. Na gebruik van koemelkeiwit ontstaan maagdarmklachten, klachten aan de luchtwegen (bronchitis, astma) en/of huidklachten (eczeem). Meestal is de allergie bij jonge kinderen van voorbijgaande aard.

http://www.scharrelslager.nl/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • (een) allergie ontwikkelen
 • (een) allergie opbouwen
 • (een) allergie uitlokken

Je lichaam heeft enige tijd nodig om een allergie op te bouwen. Hooikoorts manifesteert zich daarom meestal bij mensen die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn.

http://www.allergie.s-p.nl/

Kort geleden (oktober 2000) stond in de Telegraaf dat steeds meer mensen allergie ontwikkelen en dat dit zou komen door de hoge hygiëne, waardoor het afweersysteem verzwakt zou raken omdat het niet meer in de gelegenheid is zich te oefenen. Zou men nu echt niet verder kijken dan de neus lang is?

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

Bij proefdieren kun je allergie (een nauwe verwant van astma) uitlokken met dieseluitlaat.

De Standaard,

met adjectief ervoor


 • een ernstige allergie
 • een zware allergie

Klachten als gevolg van cosmeticagebruik komen regelmatig voor. De klachten variëren van irritatie tot ernstige allergieën.

http://www.dr-baumann.nl/downloads.htm#Wetenschappelijke%20informatie%20over%20cosmetische%20ingredi%EBnten,

Stevens ziet een dertigtal boomgevoelige hooikoortslijders per jaar die een zware allergie ontwikkelden voor boomproducten: noten en fruit.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: voor

 • allergie voor pollen
 • allergie voor huisstofmijt
 • allergie voor dieren
 • allergie voor noten en zaden
 • allergie voor pinda's
 • allergie voor stuifmeel
 • allergie voor voedingsmiddelen

Er is een duidelijke samenhang tussen overgevoeligheid voor fruit en groente enerzijds en allergie voor pollen anderzijds.

http://www.allergie.s-p.nl/

Veel kinderen hebben echter de ene verkoudheid na de andere en slikken pakken antibiotica tot uiteindelijk blijkt dat het om een allergie voor huisstofmijt gaat.

http://www.9maand.com/

Een allergie voor dieren wordt niet veroorzaakt door de haren of de veren zelf, maar door de allergenen die in de vacht van dieren voorkomen.

http://www.astmafonds.nl/,

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel dat door de lucht zweeft.

http://www.astmafonds.nl/,

Voorzetsel: aan

 • allergieën aan de luchtwegen

De toename van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer is volgens wetenschappers medeverantwoordelijk voor de toename van allergieën aan de luchtwegen.

De Standaard,

Voorzetsel: tegen

 • een allergie tegen fruit en noten

Vijf à tien procent van de hooikoortslijders ontwikkelt een allergie tegen fruit en noten, die zo erg is dat ze voortdurend met een spuit met een geneesmiddel op zak moeten lopen.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


 • allergieën en astma
 • allergie of astma

In gebieden met grote vervuiling zijn er 3,5 keer meer bloedziekten, hebben drie tot negen keer meer mensen last van allergieën en astma, hebben twee keer zoveel mensen oogkwalen.

De Standaard,

Werknemers die dagelijks en langdurig in contact met meelstof komen, kunnen gezondheidsklachten krijgen. Deze kunnen uiteenlopen van hoesten en irritatie van het neusslijmvlies tot, op termijn, een allergie of astma.

http://www.gzp.nl/main/gzp/index.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


allergie 2.0

buitengewone afkeer voor iets of iemand

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Bepaalde leraren etaleren hun allergieën en sympathieën openlijk tegenover hun leerlingen, wat soms erg ver gaat.

Kriblijn, Barber van de Pol,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


( allergie voor komt vaker voor.)
 • een allergie tegen
 • een allergie voor

Bij onze eerste ontmoeting heb ik melding gemaakt van mijn allergie voor juristen die betogen houden over wat er allemaal niet kan en niet mag.

NRC,

Van Stade: 'De Amerikanen zitten met een dilemma. Ze willen in Europa graag wat minder investeren op militair gebied, maar ze hebben er grote moeite mee om de politieke invloed en controle op te geven. Daar komt bij dat ze bevreesd zijn dat er een Europese Navo binnen de Navo ontstaat. Ze hebben een allergie opgevat tegen de European ganging up, zoals ze dat noemen.

http://www.groene.nl/1999/22/jb_euroleger.html,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen