lichtallergie


lichtallergie 1.0

(allergie)

allergie waarbij de huid door inwerking van licht geïrriteerd raakt of gaat ontsteken; allergie voor licht; zonneallergie

Semagram


Een lichtallergie…

is een allergie; is een aandoening

 • [Ondervinder] komt het meest voor bij volwassenen, en iets meer bij vrouwen dan bij mannen
 • [Gevolg of resultaat] heeft tot gevolg dat iemand niet meer in de zon kan zitten, en soms zelfs helemaal niet meer naar buiten kan bij daglicht
 • [Symptoom] uit zich bijvoorbeeld in rode bultjes, blaasjes, eczeem en zwellingen
 • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een allergie voor zonlicht en licht

Algemene voorbeelden


Nachtelijk uitje voor mensen met lichtallergie. Tientallen mensen die allergisch zijn voor licht, kunnen zich verheugen op een uitje. In plaats van de gebruikelijke avond thuis in het donker, zijn ze vannacht afgereisd om een nacht lang sterren te bekijken in de Sterrenwacht Quasar in Hoeven [...]. De sterrenwacht wilde iets speciaals doen voor mensen die door hun overgevoeligheid voor licht overdag weinig mogelijkheden hebben ergens heen te gaan. Voor het nachtprogramma heeft de Hoevense sterrenwacht contact gezocht met de patiëntenverenigingen EPP en CPLD, wiens leden overgevoelig zijn voor licht [...]. Ongeveer 10 tot 15 procent van de Nederlanders hebben huidproblemen die veroorzaakt worden door licht.

NOS Nieuws,

Leren leven met een lichtallergie is niet makkelijk, vooral niet als het om een ernstige lichtallergie gaat. Het sociale leven wordt ernstig beperkt doordat men overdag niet naar buiten kan. Alleen wanneer het helemaal donker is, kan de patiënt zich buiten vertonen.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/42093-lichtallergie-beperkt-in-het-leven.html

Joel Batenburg en Karin de Groot hebben in Spiegels [...] gesprekken met dr. Jan Terlouw[...], met fysicus drs. H. van Weelden over lichtallergie en met sexuologe Goedele Liekens over de videocursus Vrijen en Liefhebben.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003168008:mpeg21:a00124,

Op 4 juli 2001 pleegde H.K. op 68-jarige leeftijd zelfmoord in de Kohlbungalow in Ludwigshafen. Haar man was op dat moment in Berlijn. Haar geloof aan een wonder om haar ziekte – een lichtallergie – naast depressies te overwinnen, heeft zij verloren. Zij kon vanwege haar ziekte overdag niet meer naar buiten en zo werden de gesprekken van haar met Schwan gevoerd tijdens wandelingen 's avonds en 's nachts.

http://deutschnederlands.wordpress.com/tag/lichtallergie/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • (een) lichtallergie hebben

In deze aflevering aandacht voor de donkere dagen voor Kerst, met o.a. I.B. - zij heeft lichtallergie en leeft van donker -, S.H. - begeleidt al tekenend de zoektocht naar het licht - en antwoord op de vraag wat de mystiek is van Taizé.

http://pers.rkk.nl/print.lasso?item=5400

Suzanne heeft een lichtallergie en werkt als freelancefotograaf.

http://www.npo.nl/programmas/POW_00487585

in voorzetselgroep


 • lijden aan lichtallergie

Zij leed al jaren aan een lichtallergie, waardoor zij zonlicht en fel lamplicht moest vermijden.

NOS Nieuws,

lichtallergie 2.0

(allergie)

allergie voor bepaalde stof bij licht; fotoallergie; fotocontactallergie

Semagram


Een lichtallergie…

is een allergie; is een aandoening

   Algemene voorbeelden


   Overgevoeligheid voor zonlicht, kortweg lichtallergie (fotoallergie), is een bijzondere vorm van overgevoeligheid. De stof die uiteindelijk aanleiding is voor de allergische reactie wordt gevormd onder invloed van licht. Dit is anders dan bij de gewone allergieën, waarbij de stof die de reactie veroorzaakt als zodanig in het lichaam aanwezig is of het lichaam binnen komt.

   (onbekend)

   Een aantal geneesmiddelen veroorzaakt een versterkte reactie op ultraviolet licht. [...]. Het effect is hetzelfde als een verbranding, maar dan erger. Bovendien kun je door geneesmiddelen echt allergisch worden voor zonlicht. Het effect daarvan uit zich als eczeem. Het vervelende is dat zo'n zo'n licht-allergie vele jaren kan blijven bestaan, ook al neem je het geneesmiddel al lang niet meer. De versterkte reactie op zonlicht kan bij iedereen voorkomen. De allergische reactie is veel zeldzamer.

   https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003046021:mpeg21:a00016,