alleseter


alleseter 1.0

dier dat zowel dierlijk als plantaardig voedsel eet; omnivoor
Ook de mens is een omnivoor, maar houdt er soms een vegetarische levenswijze op na.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een alleseter…

is een dier

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] eet zowel dierlijk als plantaardig voedsel; kan wel een voorkeur hebben voor dierlijk of plantaardig voedsel, maar eet dan wat op een bepaald moment beschikbaar is
  • [Verscheidenheid] kan een insect, een amfibie, een vis, een vogel, een zoogdier, een mens of nog een andere diersoort zijn

    Algemene voorbeelden


    Mezen zijn alleseters. Ze hebben hun eetgewoonten aangepast aan de seizoenen. Zijn er veel rupsen, dan eten ze rupsen. Zijn er veel zaden, dan eten ze zaden.

    http://www.kinderenwebhotel.be/WO_natuur/mees.htm

    Hij herinnerde zich niet het Grote handboek der dieren, maar wel de woorden zijns vaders die, bij de vlammen van de haard, ooit vertelde: beren hebben een stevig gebit, zijn alleseters, maar bij gebrek aan vlees nemen zij genoegen met plantaardig voedsel.

    De Standaard,

    Varkens zijn, net als mensen, alleseters. Zowel hun kauw- als verteringsapparaat is daar op gebouwd. Varkensvoer bevat daarom altijd dierlijk meel.

    De Standaard,

    Zoogdieren behoren tot de gewervelde dieren wat betekent dat ze een wervelkolom hebben. Er zijn tegenwoordig ongeveer 4000 soorten waaronder carnivoren (vleeseters), herbivoren (planteneters) en omnivoren (alleseters).

    http://users.skynet.be/zoekheteensop/zoogdieren.htm

    Dassen zijn echte alleseters. Een groot deel van hun voedsel halen ze uit het boerenland. 's Nachts speuren dassen er naar regenwormen, kevers, muizen en kikkerdril, valfruit en maïs.

    http://www.dasenboom.nl

    Faraomieren zijn alleseters maar hebben een voorkeur voor vleeswaren.

    http://www.ongedierte.nl/,

    alleseter 2.0

    iemand die alles lust en geen uitgesproken voorkeur heeft voor bepaalde gerechten

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een alleseter…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        'Wilt u de kaart hebben?' 'Nee, zeg maar wat er lekker is vandaag. Je weet, ik ben een alleseter zolang het geen gebakken paling is.'

        Mank, Herman Brusselmans,

        alleseter 3.0

        iemand die overal belangstelling voor heeft en alles tot zich neemt

        Betekenisbetrekking


        metafoor
        Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een alleseter…

        is een persoon

        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een ruime belangstelling

          Algemene voorbeelden


          Bij Hans-Paul moet je presteren [...]. Birgit: 'Wie niet mee gaat in zijn prestatiedrang, ziet hij niet als gelijkwaardig. Ik heb altijd de indruk gehad dat hij mij ook zo ziet. Ook omdat ik de jongste van de band ben. En omdat ik een vrouw ben.' Tamara: 'HP neemt vrouwen niet serieus.' HP zelf: 'Sommige niet, nee.' Op muzikaal gebied is hij een 'alleseter', met een zwak voor Tina Turner.

          http://www.volumia.com/

          Maar Tine, jouw vrouw, neen, die heb ik nooit aangeraakt. Niet dat ze het me niet gevraagd zou mogen hebben, natuurlijk. Ik was een alleseter, dat weet je, en Tine mocht best gezien worden.

          Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

          Horn heeft zich sindsdien, net als andere ex-performers, ontwikkeld tot een 'alleseter' die uiteenlopende kunstvormen aaneenrijgt tot een oeuvre dat ze zelf graag omschrijft als Gesamtkunstwerk.

          NRC,