amateurarcheoloog


amateurarcheoloog 1.0

iemand die archeologie bedrijft uit liefhebberij; archeoloog uit liefhebberij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een amateurarcheoloog…

is een archeoloog; ie een persoon

 • [Oorzaak, reden of aanleiding] bedrijft archeologie uit liefhebberij

  Algemene voorbeelden


  Amateurarcheologen vonden in de buurt van Maasdam op veertig centimeter diepte resten van een grote Romeinse nederzetting uit de periode 70 tot 325.

  NRC,

  Pronkstuk is een bronzen zwaard dat meer dan drieduizend jaar oud is, maar ook uit zestienhonderd een bolvormige stenen voorloper van het strijkijzer. 'Ik vond 'm op De Eese en wist eerst niet wat het was' vertelt een enthousiaste amateurarcheoloog.

  Meppeler Courant,

  De Amerikaanse vlag, bewaard in een klein museum in Pennsylvania, stamt daadwerkelijk uit de theaterloge waar president Abraham Lincoln in 1865 werd vermoord. Dat stelde de amateurarcheoloog Joseph Garrera vast. Op de vlag zit mogelijk bloed van de president.

  De Standaard,

  Amateurarcheologen van de stichting Werkgroep Archeologie Regio Staphorst (Swars) hebben in een akker in het buitengebied van Staphorst een goud- en zilverschat gevonden.

  http://www.nu.nl/binnenland/2880053/amateurarcheologen-vinden-schat-bij-staphorst.html,

  De ervaren amateurarcheoloog en geoloog A. Goutbeek uit Dalfsen spreekt over de Lemelerberg: het ontstaan en de invloeden van de IJstijd op deze Sallandse heuvel.

  Meppeler Courant,

  Maar van bij de eerste blik is het duidelijk: dit zijn de stukken waarvan Heinrich Schliemann beweert dat hij ze op 31 mei 1873 op de heuvel Hissarlik in Turkije gevonden heeft. Beweert? Inderdaad. Want nauwelijks had de Duitse zakenman de schat uit Turkije gesmokkeld en zijn eerste publicaties de wereld ingestuurd, of er rezen twijfels in de wetenschappelijke wereld over de ernst en de eerlijkheid van de amateurarcheoloog.

  De Standaard,

  Amateurarcheoloog Jan Kusters uit Vianen heeft opnieuw een opmerkelijke vondst gedaan. Hij vond een eeuwenoud gouden ringetje. Het sieraad kwam te voorschijn toen hij met zijn metaaldetector grond doorzocht die vrij is gekomen bij werk aan de Maasboulevard.

  http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/amateurarcheoloog-vindt-oude-gouden-ring-in-cuijk-1.3477098,