anderhalvemetermaatschappij


anderhalvemetermaatschappij 1.0

(politiek en bestuur; gezondheid, geneeskunde en zorg; cultuur en samenleving; neologisme. Anderhalvemetersamenleving en 1,5 metersamenleving komen vaker voor.)

maatschappij waarin mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren in de publieke ruimte een fysieke afstand van minimaal anderhalve meter tot elkaar moeten bewaren om verspreiding van een virus te voorkomen; samenleving waarin sociale onthouding verplicht is om virusverspreiding te voorkomen
Heeft specifiek betrekking op het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een anderhalvemetermaatschappij…

is een maatschappij

   Algemene voorbeelden


   De anderhalvemetermaatschappij zal wel degelijk afbreuk doen aan ons geluk, zegt socioloog Veenhoven. Schouder aan schouder een voetbalwedstrijd bezoeken of met zijn allen koningsdag vieren - in dat gevoel van verbondenheid zit het plezier van dit soort evenementen.

   https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5084451/15-meter-maatschappij-corona-coronavirus,

   Combinatiemogelijkheden


   in voorzetselgroep


   • in de anderhalvemetermaatschappij

   In de anderhalvemetermaatschappij is de auto je beste vriend: meer en meer ondernemers openen een eigen 'McDrive'. Zo kan de consument op gepaste afstand tóch horecaklassiekers bestellen.

   https://www.ad.nl/rotterdam/mcdrives-schieten-uit-de-grond-bier-pannenkoeken-en-worteltaart-kopen-vanuit-je-auto~a17524ae/,

   • de normen van de anderhalvemetermaatschappij

   Het had een glorieuze tiende aflevering van The Passion moeten worden, maar de populaire straatmusical is niet te verenigen met de normen van de anderhalvemetermaatschappij. [...]. We zagen een knip-en-plak-Passion, zonder publiek, vanaf een plaats die tot donderdag geheim was gehouden.

   https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/10/we-snakken-naar-wederopstanding-a3996459,

   met aanwijzend voornaamwoord


   • die anderhalvemetermaatschappij

   Die anderhalvemetermaatschappij is niet mijn ding. Ik houd van dichtbij. Van volle kroegen, van aanrakingen, van hockey - ook al verliezen we - en feestjes, van werk met echte mensen, van reizen en van niet hoeven nadenken hoe ik over straat loop.

   https://www.adformatie.nl/carriere/dagboek-van-een-coronacrisis-werkloze,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2020
   Bijzonderheden Woorden als anderhalvemetermaatschappij en anderhalvemetereconomie zijn in 2020 tijdens de coronapandemie ontstaan. Om de verspreiding van het gevaarlijke nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 te vertragen werden alle Nederlanders door de overheid opgeroepen zo veel mogelijk binnen te blijven en op straat en in winkels een afstand van minimaal anderhalve meter tot andere mensen te bewaren. Om uit deze situatie, de zogeheten intelligente lockdown, terug te kunnen keren naar een normaal draaiende maatschappij, moet een exitstrategie worden uitgedacht, waarvan de anderhalvemetersamenleving deel kan uitmaken. We zouden ons leven dan zo veel mogelijk moeten hervatten, terwijl we tegelijkertijd ook anderhalve meter afstand van elkaar bewaren.