apparaat


apparaat 1.0

werktuig, meestal mechanisch of elektrisch, dat speciaal vervaardigd is om het voor een bepaalde functie of activiteit te gebruiken, zowel in het dagelijks leven, als in de techniek, de wetenschap, etc.; mechanisch toestel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een apparaat…

is een werktuig; is een voorwerp

 • [Constructie] is meestal uit diverse onderdelen samengesteld
 • [Behandeling of bewerking] wordt meestal met de hand bediend of in werking gezet
 • [Werking of functionering] werkt meestal mechanisch of elektrisch
 • [Toepassingsgebied of bereik] wordt zowel gebruikt in dagelijks leven, als in de techniek, de wetenschap, etc.

Algemene voorbeelden


Het bouwen van de Planet Finder wordt een technisch hoogstandje. De positie van de spiegels en andere optische elementen op het zeventig meter grote gevaarte moet met een nauwkeurigheid in de orde van picometers gecontroleerd worden. Een picometer is een miljardste van een millimeter. Waarschijnlijk zal de Planet Finder in een baan om de aarde in elkaar gezet moeten worden door astronauten, waarna hij naar zijn verre baan om de zon gesleept wordt. Er is nog geen nauwkeurige schatting van de kosten bekend. De wetenschappelijke oogst die het apparaat kan opleveren, is buitengewoon.

De Standaard,

Rookmelders zijn apparaten die in staat zijn rook en dus brand te ontdekken.

http://brandweerinfo.nl/regio/brabant/zuid-oost/indexnl.htm

Dat apparaat was eerst de Mercitron, een zelfmoordmachine die Kevorkian eigenhandig bouwde. Op 4 juli 1990 stelde hij het apparaat voor het eerst ter beschikking van een terminaal zieke. Het toestel mengde geneesmiddelen en de patiënt stierf door de injectie van de dodelijke cocktail. De politie heeft het apparaat in beslag genomen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een apparaat gebruiken
 • een apparaat ontwikkelen

Op het kastje zitten drie korte antennes om de verschillende frequenties te storen. Dat alles is te koop voor zo'n duizend gulden. Afgelopen jaar verkocht Offringa zo'n zestig mobileblockers, voornamelijk aan horeca-ondernemers. Hij gebruikt het apparaat ook zelf: "Ik krijg klanten op afspraak en dan heb ik geen zin dat die klant gebeld wordt en mij een kwartier laat wachten."

Haagsche Courant,

Luc Pira richtte na een zwaar verkeersongeval Iglotronics op. De Antwerpse ingenieur moest tijdens zijn revalidatie verschillende kinesisten bezoeken. Daar kreeg hij het idee om een apparaat te ontwikkelen dat spieren beter afkoelt.

De Standaard,

met adjectief ervoor


 • een draadloos apparaat
 • een draagbaar apparaat
 • een elektrisch apparaat
 • een elektronisch apparaat
 • een handig apparaat
 • een handzaam apparaat
 • een huishoudelijk apparaat
 • een ingenieus apparaat
 • een ingewikkeld apparaat
 • een speciaal apparaat
 • analoge apparaten
 • energiezuinige apparaten
 • zuinige apparaten

Het draadloze apparaat herkent zo'n 500 verschillende apparaten [van willekeurige merken] en beschikt over een beeldscherm van 16 centimer waarop internetpagina's kunnen worden opgeroepen.

NRC,

OneNote moet vooral de mensen gaan bekoren die een draagbaar apparaat bezitten dat draait onder het Tablet PC operating systeem.

De Telegraaf,

Maar het ene elektrische apparaat volgt het andere op, terwijl het bescheiden verlangen naar het natscheren gewoon aanblijft.

NRC,

Nederland krijgt ook zijn eigen mini-Echelon, een elektronisch apparaat dat communicatie naloopt op trefwoorden.

Brabants Dagblad,

Een andere groep mensen heeft geen controle over de machine nodig, omdat zij die niet als bedreiging zien. Het is een handig apparaat dat hen werk uit handen neemt.

NRC,

Een handzaam apparaat waarmee in deze woningen een reductie van de EPC mogelijk is tot ongeveer 0,9.

http://www.agpo.nl/magazine/23/2.html,

Van kunststof wordt verpakkingsmateriaal gemaakt of een gebruiksvoorwerp zoals een huishoudelijk apparaat.

http://www.friesepoort.nl/

Een bevriende chirurg ontwikkelde [...] voor hem een ingenieus apparaat dat een viool kan aanstrijken zoals een musicus dat doet.

NRC,

Er was sprake van een machine – een ingewikkeld apparaat dat met 'stralen' werkte en dat door H. tot in de kleinste details was beschreven, waarbij hij zich kennelijk had gebaseerd op röntgenapparatuur, en waarin alle onderdanen werden gelegd om er allemaal met dezelfde droom uit te komen.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Deze chip is leesbaar door met een speciaal apparaat over het lichaam te gaan.

http://www.zeehondencreche.nl/dutch/index.htm

Het zoeken langs de veldlijnen [...] wordt gebruikt bij het digitaal zoeken, maar kan ook met analoge apparaten worden toegepast.

http://www.ultimate-snowboarding.com/algemeen/view_algemeen.php?id=3

De techniek kan u daar ook bij helpen. Hierbij kunt u denken aan verlichting die automatisch aan- of uitschakelt als u een ruimte betreedt of verlaat. Daarnaast kunt u energiezuinige apparaten gebruiken of oude vervangen door energiezuinige apparaten. U kunt dan denken aan verwarming, verliching, elektromotoren enz. enz.

http://www.vanmarum.nl/

De ecotax is een extra prikkel om energie te besparen en te investeren in zuinige apparaten en technologieën.

http://www.e-stem.nl/,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • een vervangend apparaat
 • een zoemend apparaat
 • vrijstaande apparaten

ALVA levert de apparatuur standaard met garantie. Om te voorkomen dat u in het geval van een storing zonder apparatuur komt te zitten, biedt ALVA een onderhoudscontract aan op de brailleleesregels en de Integrator. Hiermee wordt de storing binnen twee werkdagen opgelost, of krijgt u een vervangend apparaat.

http://www.fovig.nl/

Naakt staat zij voor de spiegel haar haar te föhnen, maar zij zet het zoemende apparaat af zodra hij binnenstapt.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

In de meest gebruikelijke apparatuurbreedte van 60 cm zijn integreerbare, volledig integreerbare en vrijstaande apparaten alsmede apparaten met decorlijsten verkrijgbaar: voor elke keuken en elke smaak.

http://www.deschouwwitgoed.nl/

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • een gecompliceerd apparaat
 • het meest gebruikte apparaat

De robot is zo'n gecompliceerd apparaat dat de dorpssmid daar allang niet meer aan te pas komt, en dat geldt trouwens ook voor veel andere werktuigen die daar op de RAI stonden.

NRC,

Tel maar eens en de kans is groot dat de telefoon het meest gebruikte apparaat in het dagelijks leven is.

http://www.bang-olufsen-amsterdam.nl/wessels-amsterdam.htm

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

 • apparaten met een beeldscherm
 • apparaten met snoer

Wij zitten op twee krukjes en in deze immense zaal van slotmachines staan voor ons twee apparaten met een beeldscherm.

Viva Las Vegas, Max Pam,

De omzet in de sector 'consumentenapparatuur' bleef stabiel. Opmerkelijk was de doorbraak van het draadloze telefoontoestel. Hiervan worden er momenteel meer verkocht dan van de apparaten met snoer.

NRC,

in voorzetselgroep


 • met een apparaat uitrusten
 • de aankoop van een apparaat
 • de bediening van een apparaat
 • het energieverbruik van een apparaat
 • het ontwerpen van een apparaat
 • het uitslaan van een apparaat
 • een prototype van een apparaat

De politie in Rotterdam-Rijnmond voerde in 2000 een soortgelijk experiment met zwarte dozen in politiewagens uit naar een voorbeeld van de Berlijnse politie. Honderd wagens werden met het apparaat uitgerust.

NRC,

Het lawaai is toch een belangrijke factor waarmee u rekening moet houden bij de aankoop van een apparaat.

De Standaard,

Omdat de Jukebox een computer met een harde schijf is - compleet met een eigen besturingssysteem - duurt het ruim twintig seconden voordat het ding is opgestart. Tot slot vertoont ook de bediening van het apparaat gebreken.

NRC,

Uit onderzoek blijkt [...] dat mensen het energieverbruik van apparaten veelal inschatten op basis van de functie en grootte van het apparaat en niet zozeer op basis van de energiebehoefte; men schat, vaak ten onrechte, het energieverbruik van grote apparaten veel hoger in dan dat van kleine apparaten.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah156/nl/samenvatting.htm,

Het ontwerpen van een apparaat dat papier bundelt, is een lange weg geweest. De eerste exemplaren zijn traag, vergen nogal wat mankracht en boren om de haverklap nietjes scheef in het papier.

Reformatorisch Dagblad,

Het uitslaan van het apparaat bij een wietzolder alleen is niet voldoende om het pand binnen te stormen, benadrukt een woordvoerder van de politie Limburg Noord.

ANP,

Het Japanse bedrijf Oki Electric heeft een geldautomaat ontwikkeld die klanten kan identificeren aan de hand van hun iris, het regenboogvlies van het oog. Dinsdag presenteerde Oki een prototype van het apparaat dat in 1999 op de markt komt.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


 • apparaten en diensten
 • apparaten en machines
 • apparaten en software
 • apparaten en systemen

Hoe groot is de penetratie van apparaten en diensten zoals Buzzer, Carrier-select bellen, CD-writer, Digitale video- en fotocamera, DVD, Fax, Internet-tv, Kabeltelefonie, Letter-bellen, Spelcomputer, Voice-mail dienst.

http://www.multiscope.nl/profiel.phtml

Overal maken we gebruik van apparaten en machines die alleen maar met elektriciteit kunnen werken.

http://www.spreekbeurten.info/elektriciteit.html

Net zoals in de hip hop het misbruik van draaitafel en LP leidde tot een enorme uitbreiding van uitdrukkingsmogelijheden, zo is ook in de computer/net/webkunst het naar eigen hand zetten van apparaten en software vaak de beste weg naar artistieke expressie.

http://www.xs4all.nl/~ariealt/djcultuur.html,

De ontwikkelingen zijn (bijna) zover: in de nabije toekomst zullen slimme producten en omgevingen ons omringen en voorzien van informatie, communicatie en vermaak. Apparaten en systemen zullen zich aanpassen aan de gebruiker en zelfs anticiperen op zijn wensen en verlangens.

http://www.voe.nl/wvho/pdf/Programma_NL.pdf

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


apparaat 2.0

gezamenlijke personen of hulpmiddelen die nodig zijn voor het doen functioneren van een instelling of het verrichten van een taak

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een apparaat…

is een verzameling

 • [Samenstelling] bestaat uit personen of hulpmiddelen die nodig zijn voor het doen functioneren van een instelling of het verrichten van een taak

  Algemene voorbeelden


  Rollen en taken van betrokkenen. Van de leden van de KNBV wordt verwacht dat zij actief participeren in het platform en bijdragen aan het apparaat.

  http://www.knbv.nl/

  Sinds gisteren betonen zij [...] hun officiële sympathie voor de betoging van zondag in Brussel. Het gerecht daarentegen lijkt het gevaar nog niet begrepen te hebben. De enige positieve signalen uit dat apparaat waren de vorderingen die Connerotte maakte, en de mogelijke vooruitgang die Luik boekte in de zaak-Cools.

  De Standaard,

  Te zijner tijd moeten die brieven openbaar gemaakt worden, omdat ze een goede illustratie geven van het veranderen van het denken over de grote veiligheidsvraagstukken niet alleen bij mij, maar bij een heel aantal mensen in het apparaat.

  http://www.initiativesofchange.nl/,

  Hij begint eerst gewoon te praten, dan vormen zijn zinnen een toespraak en op het hoogtepunt wordt de toespraak een tirade. Tégen alle andere partijen, die bestaan uit mensen uit het apparaat. Tégen de economische experimenten, die leiden tot verpaupering van het volk. Tégen het gepraat over de toekomst, die slechts bestaat uit patsers in BMW's.

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een ambtelijk apparaat
  • een bestuurlijk apparaat
  • een bureaucratisch apparaat
  • een gemeentelijk apparaat
  • een gerechtelijk apparaat
  • een justitieel apparaat
  • een log apparaat
  • een logistiek apparaat
  • een militair apparaat
  • een politioneel apparaat
  • een rechterlijk apparaat
  • een strafrechtelijk apparaat
  • het ambtelijk apparaat
  • het bestuurlijk apparaat
  • het bureaucratisch apparaat
  • het gemeentelijk apparaat
  • het gerechtelijk apparaat
  • het justitieel apparaat
  • het log apparaat
  • het logistiek apparaat
  • het militair apparaat
  • het politioneel apparaat
  • het rechterlijk apparaat
  • het strafrechtelijk apparaat

  Ambtenaren beschermden elkaar: "je doet niets verkeerd als iedereen het doet", was het idee. Ook tegen haar had Bruggeman twee keer gezegd te willen aftreden. De klachten over het ambtelijk apparaat werden afgelopen zomer gevoed door een aantal affaires die werden aangekaart door de stichting.

  NRC,

  Ik ben er helemaal niet bang voor dat met die aanpak de brutaalste of best gebekte burgers de halve wereld voor zich opeisen. We hebben een bestuurlijk apparaat dat heel goed in staat is om individuele gevallen te beoordelen. Het is toch niet zo dat de Nederlandse wet voorschrijft dat de wet te allen tijden coûte que coûte uitgevoerd moet worden?

  http://www.fnv.nl/abvakabo/renderer.do/menuId/7204/sf/7204/returnPage/7204/itemId/12458/realItemId/12458/pageId/6481/instanceId/15416/

  Maar ik heb nog moeite om, als het ware, nu in het nieuwe model te denken waarbij de overheid van boven van de plank het heil pakt en dat weer via een bureaucratisch apparaat naar beneden distribueert met geld en deskundigen.

  http://www.human.nl/constandse/lezingen/index.htm,

  Wij vinden dat het gemeentelijk apparaat snel moet reageren op vragen en telefoontjes van burgers.

  http://www.vvdruurlo.nl/

  Ze wordt ervan beschuldigd het gerechtelijk apparaat te ondermijnen. Die aanklacht slaat vermoedelijk op haar campagne tegen de pogingen van de president om de benoeming van rechters naar zich toe te trekken, weg van de premier en het parlement.

  De Standaard,

  Rwanda wordt geholpen via steun aan het justitieel apparaat en bij de bouw van gevangenissen.

  NRC,

  De behoefte en wil naar meer flexibiliteit is er, maar het is wel een grote ontwikkeling, want het gaat om heel veel mensen. De universiteit is een log apparaat, maar is wel in beweging.

  http://www.minocw.nl/wetenschap/two/Bijlagendef8maart2001.pdf,

  De omvang van het aantal ambtenaren en het logistiek apparaat worden afgestemd op de eigen taken, de bestaande complexiteiten en de verantwoordelijkheden.

  http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/,

  Het gerechtelijk en politioneel apparaat draaide gisteren op volle toeren om het speurwerk naar de drieste daders te koördineren.

  De Standaard,

  Waar het nu om gaat, is dat het rechterlijk apparaat kostbaar is en dat de Staat daarom niet gehouden is voor elk geschil de toegang tot de rechter open te stellen.

  http://www.rechtspraak.nl/actueel/showdetail_homepage.asp?act_id=3679=43=1,

  Donner vreesde verder voor overbelasting van het strafrechtelijk apparaat.

  NRC,

  Er wordt hem ook geleerd zichzelf te zien als de vechter, de beschermer van 'wijven'. Het militair apparaat kweekt bij jongens vrouwenhaat, dat mag duidelijk zijn. Veel mannen ervaren het leger als een ontsnapping aan de burgerlijke sleur. Je bent van huis weg, en met de jongens onder elkaar.

  http://www.gebladerte.nl/00725p43.htm,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  apparaat 2.1

  hulpmiddelen die nodig zijn voor het samenstellen van een geschrift of voor de uitgave van een tekst
  Vooral gebruikt in een aantal combinaties.

  Betekenisbetrekking


  specialisering
  Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een bibliografisch apparaat
  • een kritisch apparaat
  • het bibliografisch apparaat
  • het kritisch apparaat

  De totale studielast voor deze cursus [...]; 30 uur voor het bestuderen van primaire en secundaire literatuur ('Hoe werkt literatuur?'). 30 uur voor kennisname en verwerking (via kleine opdrachten) van het bibliografisch apparaat en bijbehorende hulpmiddelen.

  https://studiegids.leidenuniv.nl/courses/show/48317/hoe-werkt-literatuur-basisapparaat

  En zij laten het uitschijnen dat Herodotus een literaire parodie brengt op een geschiedschrijving met brave, correcte bronvermeldingen en een kritisch apparaat.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  apparaat 3.0

  samenstel van organen dat een bepaalde functie verricht
  Vooral in samenstellingen.

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een apparaat…

  is een samenstel

  • [Samenstelling] is een samenstel van organen dat een bepaalde functie verricht

   Algemene voorbeelden


   Het meest specifieke van een sporter is het grote gebruik van zijn bewegingsapparaat en de verhoogde kans op het ontstaan van blessures aan dat apparaat.

   http://www.sportminded.nl/html/ingang.htm

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   apparaat 3.1

   (informeel)

   mannelijk geslachtsdeel; penis

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een apparaat…

   is een geslachtsdeel; is een lichaamsdeel; is een deel

     Hoofdsemagram: penis


     Combinatiemogelijkheden


     met bezittelijk voornaamwoord


     • mijn apparaat
     • zijn apparaat

     Ik lichtte het deksel van de bril, knoopte mijn broek los en haalde voor de tweede keer in tien minuten mijn apparaat te voorschijn.

     De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

     Nu zat ze achteruit geleund op zijn dijen. Nogmaals greep hij zijn lul en als in boter schoof hij er tot haar sluitspier in. Nogmaals drukte hij en de hele machtige kop van zijn apparaat slipte bij haar naar binnen.

     Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding